Kampaň k Mezinárodnímu dni porozumění autismu

Mateřská škola v Ostravě-Porubě na ul. ČS. Exilu s kapacitou 120 dětí integruje 24 dětí s poruchou autistického spektra. Rádi bychom poděkovali všem, kteří nám pomohli realizovat projekt Kampaně k Mezinárodnímu dni porozumění autismu, dotovaný SMO Mob Poruba.


Celý měsíc probíhaly akce. Děti z oranžové třídy pozvaly své kamarády a společně s nimi pozorovaly pokusy, tančily a hrály si. Děti jsou skvělé, často nás dospělé zahanbí svým bezprostředním a laskavým přístupem. To jen my velcí, stále řešíme, co je normální. Hodnotíme, posuzujeme, odsuzujeme. 


Další pozvání přišlo ze zelené třídy. Počáteční ostych a rozpaky brzy opadly a děti vytáhly všechny hračky a při společné hře se poznávaly. Učitelky Romana a Iveta společně s dětmi zazpívaly a zahrály písničky, které se naučily ke svátku matek. Děti ze speciálních tříd ukázaly kamarádům, jak se učí písničky ony s pomocí piktogramů. Společně jsme se naučili zpívat o jaru (piktogramy bavily i děti ze zelené třídy). Za chvíli zpíval celý sbor. 


Studenti Střední školy prof. Matějčka v Porubě společně s Mgr. Renatou Staňkovou navštívili speciální třídy mateřské školy v rámci Kampaně k Mezinárodnímu dni porozumění autismu. Kampaň hlásá otevřenost, pochopení a toleranci. Studentky měly možnost navázat kontakt s dětmi, rozvinout hru. Přinesly s sebou učební pomůcky, které samy vyrobily a postupně s jednotlivými dětmi nacvičily plnění úkolů. Celé dopoledne proběhlo ve znamení respektu. S děvčaty besedovali speciální pedagogové, o maturitě, o jejich dobrovolnických aktivitách, o jejich dalších plánech. Modrá je barva komunikace. Proto jsme všichni byli v modrém, abychom tuto myšlenku podpořili. Na závěr jsme se společně vyfotili. 



Dětská písnička nás rozesměje


Poslední cesta v rámci této kampaně nás zavedla mimo hranice Ostravy. V pátek 27.dubna, jsme společně s dětmi speciální třídy, zavítali do malebného městečka Štramberk. V místní základní škole si pro nás starší kamarádi připravili výtvarné a sportovní dopoledne. Bylo to úžasné! Jako by se děti znaly již dlouho. Žádný ostych, strach z neznámého, žádná komunikační bariéra. Nemluví? Nevadí! Tak se na sebe usmějeme, ukážeme si, co potřebujeme, a dětská písnička nás všechny rozesměje. A v parku na hřišti si společně zadovádíme. Jestli je dětem 5 let nebo 12 v tu chvíli nepoznáte. A věřte, že taková společná aktivita nám vyprázdnila bříška. Školáci nás pozvali do „velké“ jídelny na výbornou rajskou polévku. Chvilka odpočinku a už vyrážíme za krásami městečka. Hned na náměstí si nás všiml prodejce místní speciality a děti za chvíli měly plnou pusu místní dobroty - štramberského ucha. Nejvíce se nám líbil výhled ze Štramberské Trúby. Čekala nás cesta do kopečka a zase dolů, plno zeleně, krásných výhledů, pampelišek, kamínků. A potom už vlakem zpátky do Ostravy. Děkujeme žákům ZŠ Štramberk a samozřejmě Mgr. Martině Žáčkové za nádherný den. Máme další nové kamarády, kterým nevadí, že jsme jiní, že vidíme svět jinak, že ho chápeme jinak. A přece můžeme všechno prožívat společně. Mnozí dospělí, se svými předsudky, by se od těchto dětí mohli učit. Tyto děti umí přijímat ostatní i s jejich odlišnostmi, jsou empatické. Přejme nám všem, ať tyto vlastnosti v nich nezahubíme. Ještě jednou velké díky všem žáků, jejich pedagogům i skvělým kuchařkám. 


PaedDr Dana Schönová 


(za tým pedagogů, kteří projekt realizovali)


-red-