Očkování bude povinné i pro soukromé školky

Povinnost očkování pro předškolní děti bude nově platit i pro soukromé mateřské školky a dětské skupiny. Doteď povinnost očkování musely ze zákona vyžadovat pouze veřejné školky.

Rozhodli o tom poslanci při schválení novely zákona o ochraně veřejného zdraví. Poslanci zároveň schválili, že by pro děti do jednoho roku věku pojišťovny platily vakcínu proti zákeřnému onemocnění meningokokem.

„Chceme, aby byly sjednocené podmínky pro očkování dětí, které jsou přijímané do předškolních zařízení. Stát musí vydat jasný signál, že očkování je potřeba a že je jedno, jestli je dítě v soukromé nebo veřejné mateřské škole. Zákon o ochraně veřejného zdraví bude platit pro všechny dětské kolektivy,“ řekl po hlasování ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Doplnil, že zákon by neplatil pro děti s trvalou kontraindikací, která by očkování znemožňovala, což by se týkalo například dětí s atopickým ekzémem nebo epilepsií.

Sněmovnou také prošel pozměňovací návrh z dílny Pirátů, podle kterého by i neočkované děti mohly jezdit na školy v přírodě. „Ustoupili jsme, u škol v přírodě ta podmínka být nemusí. Jsou to stabilní kolektivy, žáci, co se znají,“ řekl Vojtěch. Naopak u dětských táborů a zotavovacích akcí by mělo být očkování podmínkou. „Na táborech jsou spolu děti z celé ČR, probíhají tam různé fyzické aktivity a riziko šíření chorob je vyšší,“ uvedl ministr.


-red-