Čim, Čára a zahrada – pojďte s dětmi nahlédnout do ptačích životů a hnízd

Prostřednictvím všedně nevšedního příběhu mohou děti pozorovat a poznávat svět ptáků a naučit se dívat kolem sebe.

Čim, Čára a zahrada


Čim a Čára jsou dva malí vrabčí sourozenci. Děti Anička a Honzík jsou také dva sourozenci a všichni čtyři se sejdou na jedné zahradě jednoho domu. Dětským čtenářům se prostřednictvím příběhů z knížky Čim, Čára a zahrada podaří nahlédnout do životů a hnízd vrabčáků a dalších opeřenců jedné zahrady. Poznají jejich starosti, ale i radosti a zjistí, že to, co nám lidem připadá všední a bezpečné, může být pro ptáky osudné. Dědeček ukazuje vnoučatům, jak zahradu přizpůsobit ptáčkům, jak zajistit, aby měli malí zpěváčci dost potravy a bezpečné úkryty, jaké plody jim chutnají a jaké keře a stromy je schovají třeba před kočkou. Zahradu svou návštěvou poctí také krásný papoušek. Kde se tu vzal a co s ním bude dál?


Ukázka:

Děti také s dědou vyrobí krmítko na zimu a dozvědí se, co se může do krmítka dát a co by naopak mohlo ptáčkům ublížit. Dědečkovo vyprávění se plynule střídá s popisem života ve vrabčím hnízdě.

Děti mají rády knížku Karolínka a její zoo.


Vrabčí mamka a taťka pro změnu učí svá mláďata Čima a Čáru létat, schovat se do bezpečí, vyprávějí jim o lidech, o ptačí migraci nebo o sousedech z okolních hnízd a připravují je na život venku. Varují je před zrádnými velkými skly oken, do kterých mohou narazit.

Kniha Čim, Čára a zahrada děti nenásilnou formou vzdělává, naučí je vnímat přírodu a díky krásným ilustracím se seznámí s budníčkem, sýkorkami, kosem, rehkem, strakapoudem, pěnkavou a dalšími ptáky z našich zahrad.


Radana Dungelová se vedle své práce v brněnské zoo věnuje publikování v populárně naučných časopisech, fotografování a cestování.

Jan Dungel je biolog, malíř a cestovatel, ilustroval mnoho knih o přírodě pro děti i dospělé, v Portále knihy Karolínka a její zoo a Příběhy z amazonského pralesa.

Knížku Čim, Čára a zahrada koupíte na našem e-shopu.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru