Pondělí či pátek, vždy má někdo svátek - pracovní listy pro seniory

Chyběly vám pracovní listy pro seniory? Možná jste dlouho hledali mezi množstvím pracovních sešitů pro předškoláky a mladší školáky, ale tematicky nebyly vždy vhodné pro práci s osobami nad 65 let. Už nehledejte. Máme pro vás pracovní sešit obsahující ucelený záběr aktivizace seniorů nebo osob se zdravotním znevýhodněním, např. po mozkové mrtvici. Sešit je vhodný jak pro jednotlivce, tak pro práci v řízené skupině.

Pondělí či pátek, vždy má někdo svátek, Renata Škaloudová, pracovní listy pro seniory, po mrtviciNázev sešitu Pondělí či pátek, vždy má někdo svátek napovídá hlavní téma, které spojuje všechny úkoly – doplňování křestních jmen do krátkého veršíku. A protože každý verš má přidělené datum, je možné využít jako nápovědu či ověření správné odpovědi kalendář.
Sešit je tematicky přizpůsoben věkové kategorii nad 65 let, je vhodný také pro práci se zdravotně znevýhodněnými osobami, které potřebují aktivizovat vyjadřovací a paměťové schopnosti. Sešit je strukturovaný do týdenních celků, v úvodu je vždy sedm veršů a jeden z nich je doplněn vtipnou a promyšlenou ilustrací. Následují rébusy, doplňovačky a náměty pro podporu motoriky mluvidel a procvičování vyjadřovacích schopností, pro trénování paměti, pro využívání smyslových vjemů a pro oddech prostřednictvím prožitkové arteterapeutické techniky vytváření mandal.
V krátkém, ale podrobném úvodu autorky upřesňují, jak se sešitem pracovat, jak a co si na konkrétní činnosti připravit, čím aktivity ještě obohatit, jak tvořit různé modely mandal podle schopností pracovní skupiny či jednotlivce.

Slova autorek v úvodu:
Pokusily jsme se vytvořit „různorodě činorodé“ pracovní listy, které vás mohou provázet a snad i bavit po dobu celého roku.
Křestní jména jsou osvědčeným odrazovým můstkem aktivizace. Můžete si připomínat jejich významné i méně významné nositele, tvořit jejich zdrobněliny, hrát si s jejich významem a hláskovým složením, popřát někomu k svátku…

PhDr. Renata Škaloudová je logopedka, v Portálu vydala knihy Rohlík, auto, dům a Rozumí koza petrželi? (a v jiných nakladatelstvích řadu dalších publikací). Působí jako řečová terapeutka v domově pro seniory.
Ing. Bc. Jaroslava Slivoňová 
působí jako vedoucí aktivizačního úseku domova pro seniory a trenérka paměti II. třídy.
Jana Heřmanová 
je výtvarnice v oblasti malby, keramiky a skleněných vitráží, působí jako arteterapeutka v domovech pro seniory.
Pracovní sešit ilustroval Pavel Koutský.

UKÁZKA:Pondělí či pátek, vždy má někdo svátek, Renata Škaloudová, pracovní listy pro seniory, po mrtvici

99 her pro trénink mozku u seniorů, Rosemarie Portmann

jak jsme vařili a jedli vzpomínání a procvičování paměti, Klára Cingrošová, Klára Dvořáková


Lidé si rádi hrají v každém věku, proto vyzkoušejte 99 her pro trénink mozku u seniorů a zavzpomínejte, Jak jsme vařili a jedli.Pondělí či pátek, vždy má někdo svátek, Renata Škaloudová, pracovní listy pro seniory, po mrtvici

Pondělí či pátek, vždy má někdo svátek, Renata Škaloudová, pracovní listy pro seniory, po mrtvici

Pracovní sešit Pondělí či pátek, vždy má někdo svátek koupíte v našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru