Komenský v komiksu - nejen kniha, ale i výstava

Naše chystaná kniha S KOMENSKÝM DO KOMIKSU vychází při příležitosti letošního 350. výročí úmrtí Učitele národů. Součástí s tímto výročím souvisejících Národních oslav J. A. Komenského je ale i interaktivní výstava založená právě na chystaném komiksu, kterou lze navštívit až do příštího června v Národním pedagogickém muzeu a knihovně J. A. Komenského.

Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského, které sídlí ve Valdštejnské ulici v Praze, připravilo výstavu ve spolupráci s UNESCO a pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Komiksové zpracování života a díla J. A. Komenského by se na první pohled mohlo jevit jako výstava určená výhradně dětem a mladé generaci, nicméně je určena všem zájemcům bez rozdílu věku. Příběh J. A. Komenského sepsala Klára Smolíková za odborné spolupráce Richarda F. Vlasáka a PhDr. Markéty Pánkové. Svými obrazy ho doprovodil komiksový ilustrátor Lukáš Fibrich. Výstavu doplňují interaktivní prvky, jejichž autorkou je Andrea Koblasová. 

Pro školní třídy a dětské návštěvníky jsou k výstavě připraveny pracovní listy.
Výstava je veřejnosti přístupná od pátku 31. 1. a potrvá až do 30. 6. 2021.
V průjezdu muzea je rovněž k vidění panelová výstava věnovaná vývoji českých slabikářů.

Klára Smolíková řadu let spolupracovala s dětskými časopisy, píše knížky pro děti a scénáře ke komiksům, počítačovým hrám i večerníčkům. Publikuje také metodické materiály pro ZŠ a externě spolupracuje s Pedagogickou fakultou UK v Praze. V Portálu je spoluautorkou knih Viktorka a vesmírná dobrodružství, Šimonovy pracovní listy 11 a 12 nebo Zakousněte se do knihy.

Lukáš Fibrich je ilustrátor, který se věnuje především kreslení ilustrací do dětských knih, časopisů a jazykových učebnic. Pro Portál ilustroval knihy Po stopách stoleté dámy a Kluci netančej.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru