Jak se dostat z maléru (a jak se do něj nedostat), to je občansko-právní průvodce pro děti.

Na samém počátku byla jen touha zahrát si pár her na herní konzoli. Proto se Štěpán s Romanem rozhodli zajít na návštěvu ke kamarádovi Standovi, který herní konzoli doma má. Anebo už nemá? V tuhle chvíli se zdánlivě jednoduchý příběh začíná pořádně komplikovat.

Jak se dostat z maléru Petra ŠtarkováTři kamarádi se totiž dostanou do víru událostí, které jsou většinou doménou dospělých. V populárně-naučné knize spisovatelky a psycholožky Petry Štarkové JAK SE DOSTAT Z MALÉRU se Standa, Štěpán a Roman ocitnou v opravdovém průšvihu a hledají, jak z něho ven. Na Standovu konzoli totiž někdo nalepil cedulku s nápisem EXEKUČNĚ ZABAVENO a prý mu ji brzy seberou. A tak se kluci rozhodnou konzoli „zachránit“, od Standy ji potajmu odnesou a schovají. Tím se kolo jejich nedorozumění, malérů a nepříjemností roztáčí…

Z každého průšvihu však vede cesta ven a o všech těch možných cestách je právě tato kniha. Příběh tří kamarádů totiž doplňuje množství zásadních informací, které souvisí s praktickým fungováním naší společnosti. Co jsou to úspory a co dluhy, jak a proč fungují zákony, kdo má na co právo a kdy, k čemu máme policii a co mají na starost soudy. 

Kluci z příběhu si tím vším musí projít na vlastní kůži, pro čtenáře je kniha až do poslední stránky zaplněna faktickými informacemi nebo náměty k přemýšlení, vysvětluje a rozebírá nejen samotný příběh se zabavenou konzolí, ale srozumitelně a přiměřeně danému věku předkládá základy občanské i finanční gramotnosti

Kniha je určena čtenářům od 8 let, ale zaručeně může oslovit i o něco starší čtenáře, kteří se v dané problematice potřebují rychle a snadno zorientovat. Místo, kde by kniha neměla chybět určitě, jsou školní knihovny, neboť se jedná o unikátní občansko-právní průvodce jako dělaného pro práci v hodinách občanské nauky.

Ilustroval Libor Drobný.

Ukázka:

15. Zločinci

Jakmile byl vytvořen zákon, objevil se podvod.

Jak se dostat z maléru Petra Štarková Jak to chodí v lidské hlavěPetra Štarková je česká psycholožka, publicistka a spisovatelka, autorka odborných a populárně naučných článků, fejetonů, povídek především z oblasti fantastiky a dětských knih. Nyní provozuje soukromou praxi v Brně. Je externí autorkou časopisů Psychologie Dnes, Sociální služby a dalších. Je také soudní znalkyní v oborech psychologie, lidé s handicapem a sociální služby.

„Táta tu zase není,“ konstatoval Standa, když se vrátil ze školy. „Chtěli jsme si s ním přece promluvit o tom, jak to je s tou jeho firmou,“ připomněl mámě.

„To máme v plánu,“ potvrdila máma. „Musíme si všichni tři sednout a hodně věcí si vyjasnit.“

Standa ulehčeně kývl. Třeba se i máma chce zeptat táty na to, co odpoledne na policii slyšeli. Jenže táta zase přišel až skoro v noci.

„Byl jsem znova na policii. A nemohl jsem zavolat, mobil mi hned vzali, prý budou zkoumat, jestli v něm nenajdou nějaké důkazy,“ vysvětlil a vypadalo to, že je strašlivě unavený. I když na policejní stanici snad určitě jenom seděl nebo stál, nikdo ho tam nehonil ani mu neubližoval, vypadal, jako by právě uběhl přinejmenším maraton. Čím to je? uvažoval Standa. Nevěděl, co má dělat ani co by na to měl říct, a tak se s tátou jen pozdravil a vrátil se do pokoje.

Další část hovoru slyšel už jen přes pootevřené dveře.

Petra Štarková Jak to chodí v lidské hlavěPetra Štarková pro Portál napsala i učebnici psychologie pro děti – Jak to chodí v lidské hlavě

„Co se proboha zase stalo?!“ ptá se máma a je slyšet, jak je vyděšená. Možná i naštvaná.

„Byl jsem podat ještě jedno vysvětlení. Tentokrát pro změnu kvůli Oskarovi.“

Strejdu Oskara Tomáš vlastně moc neznal. Nebyl to žádný jeho strýc. Věděl, že Oskar s tátou mají společné podnikání. Firma patřila jim oběma, každému napůl. Standa si oddechne. Problémy strejdy Oskara se jich snad zase tolik netýkají. Nebo ano?

„Už ho našli?“ šeptá máma, ale Standa ji stejně slyší.

„Nikdo pořád neví, kde je!“ posměšně si odfrkne táta a je znát, že má vztek. „Oskar totiž opravdu zmizel tak dokonale, že ho ani policie nenašla. Je nezvěstný. Už po něm vyhlásili mezinárodní pátrání.“

„A nestalo se mu nic?!“ vylekala se máma. „Co když ho někdo přepadl…nebo unesl?“

„Vypadá to, že tohle fakt nehrozí,“ řekl táta a i přes dveře má Standa pocit, že se hořce ušklíbl. „Už teď je totiž jasné, že Oskar nelegálně převáděl z firmy naše peníze na svůj účet. A policie na to přišla. A protože firma patří nám oběma, podezřívají i mě.“

***

Knihu Jak se dostat z maléru koupíte na našem e-shopu

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru