Tucet tipů na knížky z Portálu pod vánoční stromeček

Knížky jsou vděčným dárkem a neměly by chybět pod žádným vánočním stromečkem. O co si Ježíškovi napsat letos? Víme a poradíme, máme pro vás rovný tucet tipů na knížky z Portálu!

První půltucet udělá radost malým dětem a mladým čtenářům, pět letošních novinek a jedna oblíbená vánoční klasika.

 Nejkrásnější místo na světě Petr Horáček ilustrovaná kniha pro dětiZačneme s těmi úplně nejmenšími čtenáři či možná teprve posluchači, pro které máme hned dvojici čerstvých novinek oblíbeného ilustrátora a autora Petra Horáčka. Nejkrásnější místo na světě je velkoformátová knížka s celostránkovými ilustracemi a malí čtenáři v ní potkají zajíce, který se rozhodne zjistit, které místo na světě je vlastně nejkrásnější. Procestuje celý svět, aby nakonec zjistil, že… ale to už prozrazovat nebudeme, vypravte se na cestu s ním, a pak si o tom s dětmi můžete společně popovídat.

Druhou Horáčkovou knížkou tohoto podzimu je další příběh malé myšky, ve kterém se tentokrát vydá hledat Nový domek pro myšku. Takový, aby se tam s ní vešlo i to veliké krásné červené jablíčko. Ale zdá se, že všechna doupata, nory a příbytky už jsou někým obsazené... Kniha nově vychází také ve velkém formátu a tentokrát i s výřezy, které knize dávají třetí rozměr. Podívejte se sami do fotogalerie.

Ukázky z obou knížek najdete, společně s dalšími informacemi, zde a zde.

Další knížky Petra Horáčka: Jak myška snědla měsíc ; O myšce, která se nebála Papuchalk Petr

 La!  Tullet, HervéU nejmenších ještě zůstaneme, děti, které ještě neumějí číst, zcela určitě umějí vydávat zvuky a to bude v tomto případě stačit.

 La! je další knihou světově oblíbeného výtvarníka Hervé Tulleta, kterého znáte z bestsellerů Knížka, nebo Barvy, a tentokrát si společně s ním pohrajete se zvuky. Zábavnou formou naučí děti rozpoznávat tvary, barvy, vyjádřit emoce, posílí jemnou motoriku. Malý čtenář si při „čtení“ knížky hraje s hlasem podle velikosti a pohybu puntíků. Každé čtení je nové, zábavné, záleží jen na fantazii. Ukázku najdete třeba tady.

Hervé Tullet a další jeho knihy v Portálu: Souboje barev ; Knížka ; Barvy 

 Sněhová víla  Daniela Krolupperová dětská knihaPro o něco starší čtenáře, vhodná jako první čtení, je knížka oblíbené autorky Daniely Krolupperové Sněhová víla

Začal advent, Vánoce se blíží a na to, aby bylo všude i dost sněhu, má dohlédnout sněhová víla Apolenka. Ale tentokrát je jí taková zima, že vůbec nemůže pracovat. Jak může být sněhové víle zima? Může za to zlý čertík, který ji zaklel. Pomoci jí prý může jen petrklíč, ale kde ho teď v zimě má hledat? Vánoční pohádku, která samozřejmě nakonec dobře dopadne, krásnými ilustracemi doplnila Lucie Dvořáková.

 Chcete-li si je prohlédnout a přečíst krátkou ukázku, můžete zde.

Daniela Krolupperová a její knihy pro děti: Zákeřné keře ; Taje olivového háje ; Rybí sliby ; Polární pohádka ; O modrém světle ; Na rozcestí ke štěstí/od štěstí ; Mizící hmyzíci ; Jde sem lesem ; Putování za nejmocnějším kouzlem

Skolni stene Zuzana Pospisilova kniha pro detiDalší zimní příběh pro začínající čtenáře napsala neméně populární autorka Zuzana Pospíšilová. Školní štěně je zimní příběh o štěněti z útulku, které šťastnou shodou náhod najde svou novou paničku v osobě paní Gábiny, ředitelky jedné základní školy. Malý Stafík se rázem stane oblíbencem celé školy a v knížce kromě legračních příhod nechybí ani trochu toho napětí. Když se do ředitelny vloupe zloděj, přichází Stafíkova hvězdná hodina.

Veselé ilustrace plné bílého sněhu a černého štěněte má na svědomí Libor Drobný a ukázku najdete zde.

Další knihy Zuzany Pospíšilové: Štěpánův podivuhodný stroj ; Vánoční hvězda a splněná přání ; Hádanky pro školáky ; série Školní strašidlo a Školní detektiv nebo Pohádky do hajan

Klára Smolíková Lukáš Fibrich S komenským do komiksu Únikovka s Amosem komiksPro starší děti od cca 10 let máme trhák letošního podzimu, velkoformátovou knížku Kláry Smolíkové a Lukáše FibrichaS Komenským do komiksu. Tato unikátní kombinace napínavého příběhu ze současnosti a komiksu vznikla jako součást výstavy KOMenský v KOMiksu Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského k 350. výročí úmrtí Jana Amose Komenského a představuje čtenářům zábavnou formou osobnost, život a dílo Učitele národů – Jana Amose Komenského. Děti z jedné školní třídy se vydají vyzkoušet únikovou hru, ale brzy jim dojde, že tahle hra není jen tak obyčejná a že v ní nějakou zásadní roli bude určitě hrát ten podivný pán s bradkou, který se jim neustále zjevuje a zase mizí. Únikovka s Amosem je mix dobrodružného příběhu s učebnicí dějepisu, pro zvídavé školačky a školáky ideální dárek! Podívejte se na ukázku v článku anebo zhlédněte krátký video trailer!

Klára Smolíková píše společně s Jiřím W. Procházkou i detektivky pro mladé čtenáře - Případ ztraceného koně vyšetřuje Tajná dvojka A+B

 Jak se vyznat v klimatu  Scharmacher-Schreiber, Kristina; Marian, StephanieEncyklopedie jsou populární i v dnešní době internetu a tahle se vážně povedla! Ilustrovaná encyklopedie Jak se vyznat v klimatu poučí zvídavé děti od mladšího školního věku o ekologii a klimatu. Jaký je rozdíl mezi počasím a klimatem, proč je někde pořád horko a jinde zase pořád zima, všechno krásně vysvětlené, doprovázené bohatými ilustracemi a přizpůsobené pro české prostředí.

Ukázky a další informace najdete tady,  a také se můžete podívat na video trailer na našem YouTube kanálu

Ilustrovaná encyklopedie a zároveň cestovatelský deník, to je Svět plný svátků!

A jelikož dospělí také rádi dostávají „tvrdé dárky“, máme tu i druhý půltucet tipů pro ně.

 Žena v polární noci  Ritter, ChristianeJako první nabízíme úplně čerstvou novinku, i když pouze v českých krajích, v Německu má za sebou již 16 vydání a napsaná byla před desítkami let. Žena v polární noci je fascinujícím deníkem Christiane Ritter, rodačky z Karlových Varů, která se ve 30. letech minulého století vypravila za svým mužem. Na tom by nebylo nic divného, kdyby její manžel nebyl lovec kožešin a kdyby ji cesta nezavedla na Špicberky, do mrazivé Arktidy. Ve svých zápiscích živým a velmi současným jazykem popisuje nejen obtíže lovu a boj o přežití v drsné přírodě, ale i chvíle, kdy se člověk potkává sám se sebou oholený na kost od civilizačních nadbytků a cítí sepětí s přírodou a vším živým. Ukázku z knihy najdete tady  Vychází také jako e-kniha!

Osudy ženy v netradičním prostředí líčí i kniha - rozhovor s Ludmilou Javorovou - Ty jsi kněz navěky

Holka, kterou nechtěli Torey L. HaydenPodle skutečných událostí je napsaná i kniha, kterou se svým fanouškům po delší době připomíná portálovská stálice Torey L Hayden. Její nejnovější román Holka, kterou nechtěli je příběhem malé Jessie, která se narodila jako čtvrtá dcera rodičům, kteří již byli v pokročilém věku. A už ji nechtěli. A ani nezvládali. Její matka trpěla depresemi a o dceru se nestarala, otec se staral o matku a zastával názor, že děti by měly vyrůstat co nejsvobodněji a bez autorit. Z Jessie tak vyrostla nezvladatelná manipulátorka, malá žhářka a patologická lhářka, kterou její vlastní rodiče nechali v devíti letech umístit do dětského domova. Zde se s ní setkala Torey Hayden a začala dlouhá, náročná a strastiplná cesta za proměnou malé Jessie, aby se mohla stát tím, čím doopravdy je: malou, citlivou holkou. Ukázka zde.

Torey L. Hayden je autorkou řady velmi úspěšných románů, které představují skutečné příběhy z prostředí škol pro děti s poruchami chování. Pracuje jako speciální pedagožka a rodinná terapeutka. V Portálu vyšly její knihy Spratek (také jako e-kniha a audiokniha), Tichá holka (vyprodáno, k dispozici jen jako e-kniha) nebo Sebranka (vyprodáno, k dispozici jen jako e-kniha).

Kdyz se introvertka vda Debbie Tung komiksZáklad ve skutečném životě, už mnohem veselejším, má i další tip. Když se introvertka vdá je pokračováním veleúspěšného komiksu, ve kterém se zjevně našla spousta z vás, Introvertka v hlučném světě. Naše introvertka Debbie Tung vstoupila do svazku manželského a to před ní staví nové výzvy, kterým už ale nemusí čelit sama. Jestli je to pro introvertku požehnání či prokletí, to se můžete dočíst na stránkách plných vtipných a trefných obrázků a samozřejmě také bublin, neboť se jedná o komiks! Další podrobnosti najdete v článku na našem webu.

Komiks už dávno není jen pro děti, podívejte se na komiksové zpracování života s bipolární poruchou Ellen Forney - Zbláznění, v ukázce i video traileru.

 Útěk do divočiny  Krakauer, Jon Chris McCandless Alex SupertrampDalší mezinárodní bestseller udělá radost všem, kdo občas touží obout toulavé boty a vydat se na cestu, ať už vede kamkoli. Kniha Jona Krakauera Útěk do divočiny vyšla poprvé v devadesátých létech a způsobila hotové pozdvižení. Vzdělaný chlapec z dobré a finančně zajištěné rodiny jednoho dne odkázal veškeré své finance charitě bojující proti hladu ve světě a vydal se na pouť po Spojených státech, v touze najít vnitřní klid a smysl života. Kniha o osudu Chrise McCandlesse se stala kultovní knihou celé jedné generace Chrisových vrstevníků, které fascinoval jeho způsob života, který si sám dobrovolně zvolil, a také jeho konec, ke kterému dospěl v opuštěném autobuse v aljašské divočině. Dobrodruh a novinář Jon Krakauer zpracoval jeho příběh podle dochovaných pramenů a svědectví rodiny i těch, které Chris na své cestě potkal. Možná knihu budete znát z filmovém zpracování režiséra Seana Penna, které bylo nominováno i na Oscara. Ukázka z knihy a další informace o ní zde.

Samotu a její vliv na člověka zkoumá i novinářka Sigri Sandberg ve své knize Tma.

 Smrt půvabného média  Tallis, FrankKomu za dlouhých zimních večerů přijde vhod klasická detektivka, žánr pro Portál ne úplně typický, tak pro toho tentokrát jednu máme. Jejím autorem je Frank Tallis, britský psycholog a psychoterapeut, což už nás vrací opět na portálovské domácí hřiště. Čtenář knihy Smrt půvabného média se ocitne ve Vídni na počátku 20. století a přímo uprostřed vyšetřování vraždy mladé ženy, jejímž koníčkem byly rozhovory s mrtvými. Byla totiž médiem a její smrt možná souvisí se spiritistickými seancemi, které byly v tehdejší době tak populární. Vyšetřování vede policejní inspektor Oskar Rheinhardt a zdatně mu pomáhá jeho přítel, mladý lékař Max Liebermann, který je fascinován nejnovějšími výzkumy v oblasti psychologie jistého doktora Sigmunda Freuda a hodlá jeho poznatky uplatnit při vyšetřování. Podaří se jim rozlousknout záhadu zamčeného pokoje a odhalit vraha? Přečtěte si ukázku zde. Vychází i jako e-kniha.

Smrt půvabného média je předlohou prvního dílu seriálu BBC Vienna Blood, natočeného podle detektivních případů Franka Tallise.

 Co mě výcvik zvířat naučil o životě, lásce a manželství  Sutherland, AmyA posledním tipem v nabídce pro dospělé je kniha Co mě výcvik zvířat naučil o životě, lásce a manželství. Autorka, novinářka Amy Sutherland, se kdysi dostala pracovně mezi cvičitele zvířat a napadlo ji, zda by některé úspěšné techniky nemohly platit i na zvíře druhu homo sapiens (a na mysli při tom měla hlavně svého muže Scotta). Jak se jí v drezůře vlastního manžela vedlo, to následně sepsala v článku pro New York Times. Téma oslovilo překvapivě hodně lidí a její článek se ten rok stal suverénně nejčtenějším na celém webu NYT. Rozpracovala ho tedy do dalších podrobností a výsledkem je právě tato kniha. Zábavnou formou v ní zkoumá behaviorální techniky, kterými lze ovlivňovat chování zvířat i lidí a dosahovat kýžených výsledků v jejich výchově či – v případě Scotta - převýchově. Proč ho přestala sekýrovat, to se dozvíte v ukázce z knihy.

Populárně-naučná kniha o psychologii, to je Nevěřte tvořivým a dalších 99 psychologických výzkumů.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru