Edo! Ty neposedo! Už tě tu zas máme!

Eda je neposedný slon (v porcelánu) se spoustou kamarádů, který dělá zmatky od plovárny po divadlo. Naštěstí se právě díky jeho ne zcela správnému jednání děti mohou velmi názorně dozvědět, jak se věci mají dělat opravdu správně.

leporelo Vendula Hegerová časopis Puntík obrázková etiketa pro nejmenší Edo! Ty neposedo! Koupit na e‑shopu

Romana Suchá a Pavla Etrychová společně s ilustrátorkou Vendulou Hegerovou vytvořili leporelo Edo! Ty neposedo! jako obrázkovou etiketu pro nejmenší. Díky tvrdým deskám a velkému formátu mohou dětské oči a ruce bezpečně jezdit po obrázcích plných detailů, zatím text v bublinách jim dospělí přečtou a jistě přidají i povídání o situacích, které všichni tak důvěrně známe. Možná tím zmizí věčné dohadování v obchodě - co se bere do ruky, co se nakupuje a co nikoliv, na ulici - rozhlédni se, neutíkej nebo různé poťouchlosti ve školce (ano, žalobníčci a lakomečci se tu uvidí).

Nenásilnou a zábavnou cestou si děti s rodiči projdou nejobvyklejší situace, které Eda nezvládá úplně dobře a budou mu (a sobě taky) moci dobře poradit. A protože je to leporelo, jistě se takové čtení odehraje vícekrát až do úplného ohmatání. 

čtení pro nejmenšíČerný kocour, bílá kočka, jaká budou koťátka? Černobílá knížka pro nejmenší i ty trochu větší děti

Na stránkách knihy také narazíte na domovský časopis, na jehož stránkách Eda vznikal. Zkuste si schválně najít, kde všude ho autorky v obrázcích poschovávaly. 

Klára Guznarová na svém blogu Mámin koutek píše: Průpovídky i situace jsou jako z našeho reálného života, takže děti (vlastně i rodiče) se v nich mohou lehce vidět. Velké plus je samozřejmě také zapracování výchovných témat. Bála jsem se, že to bude nezáživné jako různé poučné knihy, ale opak je pravdou.

Ilustrace jsou krásně pestré, velké a přesto to není moc přeplácané, aby se v tom špatně orientovalo. Je fajn, že zde vystupují stejná zvířátka – můžete postupně sledovat třeba slony, pak opice, ježky, lišky, cokoli. V knize je také spousta humorných situací, například když si zvířata dělají selfie, vlk volá Karkulce, myška vytáhla otci tajně ze zásuvky vysavač a podobně.

Leporelo Edo! Ty neposedo! můžete zakoupit na našem e-shopu

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru