TEST: Jste psychopat? A jak moc?

Když lidé pomyslí na psychopaty, většině z nich se vybaví Hannibal Lecter. Být psychopatický ale ještě automaticky neznamená, že jste sérioví vrazi, ba dokonce ani to, že nějak porušujete zákony. Psychopat je z hlediska klinické psychologie někdo s odlišným chumlem osobnostních rysů, mezi nimiž je bezohlednost, nebojácnost, sebevědomí, šarm, charisma, impulzivita, přesvědčivost, mentální odolnost a nedostatek svědomí a empatie.

Psychopatův průvodce na cestě k úspěchu Andy McNab Kevin Dutton psychologie populárně naučná psychopat Koupit na e‑shopu

Jistě, chcete-li se stát vrahem, mohou se vám takové rysy hodit, ale stejně tak vám přijdou vhod v soudní síni, při obchodování, na bitevním poli či na operačním sále. Kde se nakonec ocitnete, záleží pouze na tom, jaké další vybavení je ještě součástí vaší osobnosti a jak jste vstoupili do života.

Mylná představa se týká také diagnózy. Hodně lidí se domnívá, že člověk buď je, nebo není psychopat, že všechno je černé a bílé. Existuje však důkaz pro to, že věci nejsou až tak jednoznačné, jak se zdá, a že psychopatie – jako například výška a váha – se nachází v CELÉM SPEKTRU.

Jistě, na samém jeho konci najdete své sériové vrahy. Vymezené místo máme však v tomto kontinuu všichni. V některých psychopatických rysech by jedni skórovali výš než druzí. Někteří máme zkrátka svá šoupátka nastavena víc doprava než ostatní. Dokud tam ale nebudou nastavena všechna šoupátka – nebo dokud všechna nebudou třeba doleva –, nemáte se čeho bát.

TEST


Své odpovědi si obodujte. Pokud s výroky silně souhlasíte, dejte si 3 body. Jestliže souhlasíte, pak 2 body, za nesouhlas 1 bod a za silný nesouhlas 0 bodů. Pak je sečtěte a výsledek porovnejte se škálou níže, čímž získáte alespoň hrubý odhad, kde se na psychopatickém spektru pohybujete. 


Psychopatův průvodce na cestě k úspěchu Andy McNab Kevin Dutton psychologie populárně naučná psychopat

Pamatujte si – žádné nastavení není samo o sobě špatné. Záleží na situaci, v níž se právě nacházíte. Začněme tedy OBECNÝM URČENÍM, kde se vaše CELKOVÁ psychopatická sada šoupátek nachází.
Na dalších stránkách vám pak pomůžeme ideálně vyladit šoupátka a knoflíky na vašich INDIVIDUÁLNÍCH mixážních pultech, abyste si mohli být jistí, že dosáhnete úspěchu.

Výsledky testu
NÍZKO Jste srdeční a empatičtí, máte zvýšenou míru společenské zodpovědnosti a silný smysl pro svědomí. V každé situace pečlivě vážíte pro a proti, než se pustíte do řešení, k riskování máte odpor. Snažíte se, abyste ostatní nezranili, ale snadno zraňujete sami sebe. Máte rádi lidi a nemáte rádi konflikty. „Nečiň jiným…“ – to je vaše heslo.

Psychopat v mém mozku - co o svém temném já zjistil neurovědec Fallon?


KOLEM STŘEDU Přestože máte svědomí na pravém místě, jste zároveň pragmatičtí a obecně se nebojíte dělat vlastní špinavou práci. Nejste ani stydlivkové, ani odvážlivci. Máte trochu potíž vidět věci z perspektivy jiného člověka, současně vás však nelze o čemkoli snadno přesvědčit. „Všeho s mírou – včetně míry“ – to je zásada vyjadřující váš přístup k životu.


VYSOKO Vy můžete hrát i s těmi nejlepšími. Víte, co chcete, a nebojíte se dojít si pro to, i když cestou občas musíte porušit pravidla a někoho pěkně vytočit. Nic vás nevyvede z konceptu. Jste rázní, sebevědomí a před ničím se nezastavíte. Řídíte se heslem „účel světí prostředky“. Není pro vás důležité, jestli je něco správné, nebo nesprávné, ale co všechno od vás ten či onen úkol vyžaduje. Vaše mantra? „Tak se ukaž!“

Další fakta, zajímavosti a také testy na jdete v knize Psychopatův průvodce na cestě k úspěchu (k dostání i jako e-kniha)


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru