Jak proniknout do Tajemství ve vaší hlavě?

Promlouvá k nám ve snech, skrze nemoci nebo předtuchy - a jmenuje se nevědomí. Jak mu porozumět a jak díky tomu zlepšit i to, co se nám v životě děje?

Lenka Šnajdrová psychologie populárně naučná pro laiky nevědomí Koupit na e‑shopu

Psycholožka a psychoterapeutka Lenka Šnajdrová vyniká schopností srozumitelně podat i velmi složité jevy, které mají svůj původ v psychologii. V knize Tajemství ve vaší hlavě zkoumá rozsáhlou oblast naší mysli – nevědomí a ukazuje, jak tohoto mocného ovlivňovatele našich životů poznat a využít pro svůj prospěch. „To, že nejsme pány vlastních myšlenek a nerozhodujeme o svých pocitech, už říkal Sigmund Freud. Nerozumíme všemu, co děláme. Místo, abyste si říkali, že ve vás ve skutečnosti neexistují nevědomé síly a potají se třásli strachy, co vám provedou, můžete se s nimi spřátelit,“ píše v úvodu sama autorka. V Portále už jí vyšly knihy Psychoterapie našich prababiček (2018) a Léčivý rodokmen (2020).

Naše nevědomí k nám promlouvá skrze chyby, v denním snění, při hře…a tak si lze hrát a zkoušet, jak se s ním dorozumět a vpustit tuto sílu do našeho běžného života. Práce s myslí má mnohé podoby a autorka je přibližuje velice čtivě a s praktickými ukázkami. Tohle zkoumání vás bude bavit!

Lenka Šnajdrová psychologie populárně naučná pro laiky nevědomíNaše prababičky byly vyrovnané. Zkusme je napodobit!

Ukázka:

Strašidla, bubáci a hastrmani

Svět našich snů – denních i nočních – funguje jinak. Navíc podle pravidel, která se dokážou často měnit. Vlastně je až podivuhodné, jak snadno v něm umíme fungovat. A to, že své prožitky zvládneme přeložit do řeči vědomí? To vypadá jako malý zázrak.

Podle některých teorií máme velkou část nevědomí všichni společnou. Carl Gustav Jung se tímto společným nevědomím hodně zabýval. Říkal mu „kolektivní nevědomí“ a podle jeho názoru je to jakási knihovna, kam se ukládají zážitky i osudy všech lidí. Díky tomu vzniká velká síla, která pak dává dalším lidem rady, nasměrovává je a pomáhá i ničí.

Jeho teorie je nesmírně zajímavá a popsal ji ve spoustě knih. Pro nás je v tuto chvíli důležitá jedna věc – řadu nevědomých věcí zažíváme nejen my, ale i spousta ostatních lidí. To je dobré vědět, protože při putování krajinou nevědomí můžete potkat i události, které vám naženou strach. Nebo vás naopak ohromí svou krásou. A právě ty nejsou zdaleka jen vaše. Jsou to obrazy, které se nejspíš tvořily po tisíce let, aby dnes mohly ohromovat právě vás. I vy k nim přispějete svým životem, nepatrně je proměníte… Ačkoliv o tom asi nebudete vědět.

Lenka Šnajdrová psychologie populárně naučná pro laiky nevědomíJak prababičky ovlivňují náš život? Přečtěte si Léčivý rodokmen.

Báli jste se jako děti strašidel? Než zavrtíte hlavou, zkuste si vzpomenout. Byli jste docela malí a vůbec se vám nechtělo usínat ve tmě. Nebo být sami doma. Co kdyby přišel bubák? Pro někoho to byl třeba had pod postelí, kdosi jiný očekával děsivého strašáka ve skříni a další se bál jakési fiktivní postavy, jež se připlíží s ostrými drápy…

Strašidla podléhají módě, takže dnešní děti internet naučil obavám z jakési babičky Granny či z podivného klauna. Ale pořád je tam pocit strachu, který zosobnila nějaká postava.

V minulosti byly podobné příšery mnohem častější a trápily lidi i v dospělosti. Pokud jste nedokázali nějak uchopit svou obavu, úzkost či trápení, mělo ji na svědomí jakési strašidlo. Za děsivé zvuky v lese, které způsobily vaši úzkost, mohl třeba hejkal. Když se někdo ráno probouzel vyčerpanější, než byl večer, určitě ho trápila můra. A co teprve mocná čarodějnice, která vás dokázala zničit i zachránit?

Lenka Šnajdrová psychologie populárně naučná pro laiky nevědomíMgr. Lenka Šnajdrová vystudovala jednooborovou psychologii a v současnosti má soukromou praxi v Mikulově. Absolvovala psychoterapeutický výcvik v analytické psychologii. Při psychoterapeutické práci používá i řadu dalších metod, např. hypnózu.

Tyto bytosti našemu rozumu připadají jako směšné pověry. Pokud dáte na své vědomí, tak prokazatelně neexistují. Jak by také mohly? Jenomže lidé nejsou pouhé automaty. Patří k nim i nevědomí, které hodně zasahuje do jejich života.

Pokud trpíte nepohodou, trápením či úzkostmi, není to nic příjemného. Jenomže to těžko uchopíte. Jak byste ostatním vysvětlili ten nepříjemný pocit, který vás zbavuje chuti do života? Dnes se vžilo slovo deprese. Ale to je jen jakási lékařská definice, pod kterou si ti druzí nic moc nepředstaví. Těžko jim vysvětlíte, jak moc mizerně se cítíte. A že to není něco, co vlastně neexistuje. Vždyť vypadáte celkem normálně…

Když se ve vašich snech, denních či nočních, objeví podivná postava, nemusíte se hned bát. Možná je právě vyjádřením vašeho trápení či nepohody, pro které se vám nedostává slov. A pokud ji pozorujete či třeba oslovíte, může vám i pomoci. Přinejmenším se dozvíte víc o své bolesti a možná i o tom, co potřebujete, aby se proměnila v pohodu.

Někdy se osvědčí dokonce i to, když ono děsivé stvoření zkusíte nakrmit nějakou potravou, kterou si ve snu představíte. Může vás překvapit, jak strašlivá obluda zareaguje na velkou šunku či hromadu jablek, která jí ve svých představách naservírujete. Možná zjistíte, že váš zájem a péče o onu záhadnou bytost vedly k tomu, že se z ní stal někdo úplně jiný. Váš přítel a možná i pomocník…

Podle C. G. Junga existuje kolektivní nevědomí – jakási společná knihovna plná lidských zkušeností, které tam lidé ukládají snad odjakživa. Ty zase působí na nás všechny… Proto se všichni v nevědomí setkáváme s podobnými jevy.
Strašidla představují jeden ze způsobů, jak uchopit svou obavu, úzkost, trápení… Když se s nimi „setkáte“, můžete jim zkusit pomoci, třeba je nakrmit. Někdy je tak „vysvobodíte“ a vaše obtíže vás přestanou trápit.

Knihu Tajemství ve vaší hlavě koupíte na našem e-shopu

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru