TEST: Jak dobrý máte čich? A jak ho trénovat?

Lidé mohou mít různě dobrý čich. Nezávisí to na jejich genech, ale výhradně na cviku. Zde můžete zjistit, jestli máte dokonalý čich, jestli je váš nos spíš průměrný, nebo jestli byste se měli cílenými cviky snažit svůj čich zkvalitnit.

Jak dobře dokáže můj nos rozeznávat a rozlišovat vůně?

Parfémáři užívají šest tříd pro klasifikaci vůní: citrusovou, ovocnou, květinovou, orientální, aromatickou a dřevitou.

Níže najdete ke každé třídě tři příklady. Vyhledejte si vždy jednu vůni a dejte ji do skleničky nebo papírového kelímku. Parfémy můžete nastříkat na proužky papíru. Pak zavřete oči a vzorky dobře promíchejte (co kdyby vám při tom někdo pomohl?). Teď se snažte jednotlivé vůně určit.

Tajemství vůní a chutí neurologie fyziologie psychologie populárně naučná Co všechno víme o Tajemství vůní a chutí?

1. Citrusová: pomeranč, limetka, grapefruit

2. Ovocná: hruška, broskev, jablko

3. Květinová: růže, fialka, jasmín

4. Orientální: vanilka, kokos, tonkové boby

5. Aromatická: levandule, tymián, rozmarýn

6. Dřevitá: borovice, santalové dřevo, cedr

Jak se nos podílí na chuti?

Vezměte jablko, hrušku, kedlubnu a syrový brambor, vše oloupejte, nakrájejte na kousky, dobře je promíchejte a dejte na talíř. Pak zavřete oči, zmáčkněte si nos a ochutnejte kousek ovoce nebo zeleniny. Co jíte? Až dodatečně si k potravině můžete přivonět a znovu ji ochutnat. Oči máte pořád zavřené. Stejný pokus můžete provést i s rozmixovanou zeleninou, jablečnou nebo hruškovou dření.

nevědomí psychologie věštby předtucha sny nemoci denní snění Sny, předtuchy, nemoci - jak k nám mluví nevědomí a jak mu porozumět? 

Jak citlivý je můj nos?

Dokáže váš nos odlišit čistou šťávu od ovocného koncentrátu? Potřebuje spoustu molekul vůně, aby zareagoval, nebo mu jich stačí jen několik? K testu použijte dvě pomerančové nebo jablečné šťávy, vždy 100% ovocnou šťávu a ovocný koncentrát. Poznáte rozdíl? Víte, která šťáva je stoprocentní? Pak vezměte čistou šťávu a nařeďte ji neperlivou vodou v poměru 1:10 tak, aby na 10 ml šťávy připadlo 90 ml vody. Z toho znovu odeberte jednu desetinu a doplňte ji devíti díly vody. Takto pokračujte do chvíle, kdy už žádnou šťávu neucítíte. Kolikrát jste ji naředili?

Vyhodnocení

Vynikající čich: Kdo v prvních dvou testech rozpoznal osm z deseti vůní a potravin, v třetím testu rozlišil 100% šťávu od ovocného koncentrátu a čistou šťávu ucítil minimálně ještě po čtyřech zředěních, ten může právem prohlásit, že má vynikající čich.

Dobrý čich: Kdo v prvních dvou testech rozpoznal šest z deseti vůní a potravin, v třetím testu rozlišil 100% šťávu od ovocného koncentrátu a čistou šťávu ucítil minimálně ještě po třech zředěních, ten má dobrý čich.

Normální čich: Kdo v prvních dvou testech rozpoznal pět z deseti vůní a potravin, nerozlišil 100% šťávu od ovocného koncentrátu a čistou šťávu ucítil minimálně ještě po dvou zředěních, ten má normální čich.

Špatný čich: Kdo v prvních dvou testech rozpoznal čtyři nebo méně vůní a potravin, nerozlišil 100% šťávu od ovocného koncentrátu a čistou šťávu už při druhém naředění necítil, patří k lidem se špatným čichem. Doporučujeme vám následující: přečtěte si tipy na trénování čichu, několik měsíců cvičte a pak testy zopakujte.

(...)

aromatické oleje vůně masáže miminka HašplováAromatické oleje a masáže pomáhají miminkům - přečtěte si silný příběh autorky jedné knihy  

Trénink nosu a mozku

Jak zlepšit čich a trénovat mozek

Už několikaminutový pravidelný trénink každé ráno a večer vám může zlepšit čich a má výrazný zpomalující účinek na stárnutí mozku. Zapomeňte na křížovky a na sudoku a čichejte k ovoci, bylinkám a ke všemu, co páchne nebo voní. Cílem tohoto tréninku je seznámit se s novými pachy a vůněmi. Když chcete navíc trénovat i mozek, měli byste kromě nových vůní čichat i k těm známým a pátrat: jaké vzpomínky a emoce ve mně tyto pachy a vůně vyvolávají? Může to být aroma sušenky, šálku kávy nebo čaje, či vůně květiny pro procházce zahradou.

Malé cvičení s bylinkami

Do deseti uzavíratelných sklenic vložte deset různých bylinek. Vhodné jsou bazalka, česnek medvědí, tymián, rozmarýn, máta peprná, meduňka lékařská, šalvěj, majoránka, oregano, kopr, kerblík, koriandr, šťovík, krvavec menší, svízel vonný a spousta dalších. Poté udělejte test: některé bylinky ucítíte už při otevření skleničky, vůně bude ještě intenzivnější, když list rozemnete mezi prsty. Nejprve otevřete dvě skleničky, slovy popište vůni koření, navzájem je porovnejte a koření ochutnejte. Poté otevřete další skleničku a celý postup zopakujte. K tréninku čichu se hodí i koření: pepř, muškátový oříšek, kari, skořice, hřebíček, anýz, paprika, zázvor, kmín, vanilka nebo drcené jalovčinky.

Ukázka je z knihy Tajemství vůní a chutí, kterou koupíte na našem e-shopu

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru