Pracovní listy Fantastické psaní pomohou mladým spisovatelům

Asi každý čtenář někdy pomyslel na to, že by se ocitl na opačné straně knihy a stal se spisovatelem. Jaké by to bylo, přenést nápady, co se mu honí hlavou, na papír. Vymyšleným postavám vdechnout život a představit je ostatním čtenářům. Pokud patříte mezi ně, někoho takového znáte anebo byste chtěli znát, zbystřete a čtěte dále.

Fantastické psaní; Smolíková, Klára; Portál, 2021; čtenářské dílny; pracovní listy, čtenářská gramotnost; rozvíjení čtenářství Koupit na e‑shopu

Autorka nespočtu úspěšných knih, komiksů, scénářů a předloh k seriálům Klára Smolíková přichází se sešitem pracovních listů FANTASTICKÉ PSANÍ, ve kterém nadšencům do psaní a budoucím spisovatelkám a spisovatelům nabídne možnost své nápady realizovat. Ukazuje, že nejen čtení může být dobrou zábavou a že lze čtenářskou gramotnost rozvíjet i z opačného směru – vymýšlením a zapisováním vlastních příběhů.

Sešit se věnuje třem žánrům, které jsou v současné době mezi mladými čtenáři nejpopulárnější, fantasy, sci-fi a hororu. Bohužel právě v těchto oblastech se učitelé češtiny a knihovníci ne vždy dobře orientují, dlouhou dobu byly takové knihy opomíjeny a nebyly považovány za dostatečně hodnotnou literaturu, kterou by děti měly číst. A právě proto a pro ně autorka sešit na základě svých dlouholetých zkušeností se čtenářskými dílnami – workshopy připravila. 

Pracovní listy jsou určené pro děti staršího školního věku, tedy pro žáky 2. stupně základních škol a středoškoláky. Rovná třicítka (deset na každý žánr) pracovních listů obsahuje autorčiny originální texty, k existujícím knihám a dílům se pouze sekundárně odkazuje v metodice. Literární hry, etudy a rozehrávky by měly pomoci učitelům, knihovníkům či vedoucím tvůrčích dílen žáky a studenty aktivizovat, vést je k předjímání, porozumění, a především psaní vlastních textů.

ZAKOUSNÉTE SE DO KNIHY – pracovní listy Kláry Smolíkové pro rozvíjení čtenářské gramotnosti dětí mladšího školního věku

Každý pracovní list může fungovat samostatně a dohromady skládají skvělou příručku tvůrčího psaní pro mladé začínající spisovatele.

Ukázka:

Fantastické psaní; Smolíková, Klára; Portál, 2021; čtenářské dílny; pracovní listy, čtenářská gramotnost; rozvíjení čtenářství


Klára Smolíková je spisovatelka a lektorka vzdělávacích seminářů pro děti, studenty, pedagogy či knihovníky. Řadu let spolupracuje s dětskými časopisy (Čtyřlístek, Sluníčko, Mateřídouška, Tečka), píše knížky pro děti (Vynálezce Alva, detektivky ze série Tajná dvojka či Cha cha chá, zasmál se Mordechaj) a scénáře ke komiksům (Medvídek Lup, Na hradě Bradě, Husité...), počítačovým hrám i večerníčkům. Publikuje také metodické materiály pro ZŠ a externě spolupracuje s Pedagogickou fakultou UK v Praze, pravidelně přispívá do knihovnického časopisu Čtenář. V Portále je spoluautorkou knih Viktorka a vesmírná dobrodružství, Hračky a masky z papíru, Chyťte Bycha, Ve škole straší, ŠPL 11 a 12, Zakousněte se do knihy, Případ ztraceného koně a autorkou knihy S Komenským do komiksu, za kterou dostala v roce 2020 ocenění Zlatá stuha v kategorii literatura faktu a uměleckonaučná literatura pro děti a mládež.

Fantastické psaní; Smolíková, Klára; Portál, 2021; čtenářské dílny; pracovní listy, čtenářská gramotnost; rozvíjení čtenářství

Fantastické psaní; Smolíková, Klára; Portál, 2021; čtenářské dílny; pracovní listy, čtenářská gramotnost; rozvíjení čtenářství

Sešit pracovních listů FANTASTICKÉ PSANÍ můžete zakoupit na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru