5+5 tipů na knižní dárky pod stromeček

Vánoce jsou už za dveřmi. Co je lepší, než najít pod stromečkem knihu? Přece najít tam knihy dvě a nejlépe z Portálu! Prohlédněte si naše tipy na dárky pro malé i velké čtenáře!

Petr Horáček, Husa Líza a vánoční hvězda, ilustrovaná knížka pro děti, tip na dárek pro děti Koupit na e‑shopu

Začít nemůžeme žádnou jinou než tou, která vám již několikery Vánoce chyběla a psali jste si o ni. Podařilo se nám znovu dotisknout vánoční příběh oblíbené postavy z knížek Petra HoráčkaHUSA LÍZA A VÁNOČNÍ HVĚZDA. Typické Horáčkovy ilustrace, tentokrát již ve velkém formátu, a zábavný i dojemný příběh husy Lízy, která se rozhodne všem zvířátkům na statku opatřit zářící hvězdu na vánoční stromek. Potěší děti od 3 let. 

Podívejte se na ukázku: Husa Líza a vánoční hvězda – vánoční příběh Petra Horáčka.

jirí Kahoun, Malé pohádky pro malé děti, pohádky, ilustrovaná knížka pro děti, tip na dárek pro děti Koupit na e‑shopu

Pro předčítání menším dětem máme i nově uspořádaný soubor pohádek Jiřího Kahouna, autora populárních Včelích medvídků. Jeho MALÉ POHÁDKY PRO MALÉ DĚTI nabídnou přiměřeně krátké, ale hlavně veselé a hravé pohádky založené na běžných situacích, které rodiče zažívají se svými dětmi dnes a denně, takže se jim zasmějete spolu s dětmi i vy! Proč tučňáci kroutí hlavami? Co dovede králíček nejlépe? A co říkal děda slon? O tom všem můžete předčítat dětem již od 2 let.

Přečtěte si ukázku: Autor Včelích medvídků napsal Malé pohádky pro malé děti

Agnes a odemčený sen, Tuutikki Tolonen, knížka pro děti, tip na dárek pro děti Koupit na e‑shopu

Finská spisovatelka Tuutikki Tolonen u nás vydala úspěšnou „strašidelnou trilogii“ a i nyní má pro čtenáře od 8 let knihu plnou dobrodružství, tajemství a záhad. AGNES A ODEMČENÝ SEN je příběhem jedenáctileté dívky Agnes a staré šperkovnice, kterou někdo přinesl do místního muzea s tím, že kdo ji dokáže odemknout, smí si ponechat její tajemný obsah. Agnes tento vzácný exponát vídá ve svých snech, a proto možná tuší, kde k ní klíč hledat. 

Přečtěte si ukázku: Agnes a odemčený sen láká na tajemno

Kristin Roskifte, Každý (se) počítá, velkoformátová kniha, sociální čtení, ilustrace, tip na dárek pro děti Koupit na e‑shopu

Chcete strávit nad knížkou čas společně se svými dětmi? Mezinárodní bestseller norské autorky a ilustrátorky Kristin Roskifte KAŽDÝ (SE) POČÍTÁ vám to dopřeje měrou vrchovatou. Počítejte spolu od nuly až do osmi miliard a užijte si krásné a vtipné ilustrace velkoformátové knížky, společně s doprovodnými otázkami založenými nejen na počítání, ale také na hledání v obrázku, na sociálním čtení, vymýšlení příběhu, snění a fantazii. Pro děti všeho věku, každý se počítá!

Přečtěte si ukázku: Každý (se) počítá, od nuly až k osmi miliardám.

Andy McNab, Phil Earle, Dostaňte mě odsud, dobrodružství, dětská knížka, tip na dárek pro děti Koupit na e‑shopu

Chcete obdarovat kluka, který touží po dobrodružství? Jeden takový je i hrdinou knížky, kterou pro dětské čtenáře od 8 let napsali Andy McNab, bývalý voják speciálních jednotek, a uznávaný autor dětských knížek Phil Earle. DOSTAŇTE MĚ ODSUD je napínavý a humorný příběh obyčejného kluka Dannyho, který se celý natěšený vypraví se třídou na školní výlet do divočiny, aby s překvapením zjistil, že postavit stan je nutné i bez návodu z youtube, nebo že řídit kajak na divoké vodě není tak snadné, jako se to zdá v počítačových hrách. 

Přečtěte si ukázku: Hurá za dobrodružstvím! DOSTAŇTE MĚ ODSUD!

Erling Kagge, Duše objevitelů pólu, polární filozofie, dárková kniha, tip na dárek pro dobrodruha Koupit na e‑shopu

Pro dospělé čtenáře máme čerstvou novinku v malém dárkovém formátuDUŠE OBJEVITELŮ PÓLU autora Erlinga Kaggeho. Tento pokořitel obou světových pólů i nejvyšší hory planety v 16 kapitolách - lekcích polární filozofie - ukazuje, co ho extrémní situace a podmínky naučily o sobě samém a o světě a co si můžeme ze zkušeností z polárních expedic vzít a přenést do každodenního života. Vychází také jako e-kniha!

Přečtěte si ukázku: Duše objevitelů pólu – 16 lekcí filozofie polárníků.

Adelheid Müller-Lissner, Když vylétnou děti z hnízda, osamostatnění dětí, dospívání dětí, rodičovství, rádce pro život, dárek pro rodiče Koupit na e‑shopu

Užitečným dárkem pro některé rodiče může být i kniha z řady rádců pro život, která se zabývá rodičovstvím poté, co se děti osamostatní, nebo-li KDYŽ VYLÉTNOU DĚTI Z HNÍZDA. Autorka – německá psycholožka a pedagožka Adelheid Müller-Lissner - v knize otvírá témata, která se v souvislosti s touto situací objevují, a nabízí konstruktivní řešení, ať už se jedná o samotný proces oddělení od rodičů, nezdravou závislost, očekávání, že nám děti něco „dluží“, bolestivé „pouštění“, či specifika mužského způsobu truchlení.

Přečtěte si ukázku: Jak žít dál, když děti dospěly a opustily domov

Philip Zimbardo, Nesmělost, ostýchavost, ostych, psychologie, sociální psychologie, tip na dárek Koupit na e‑shopu

Pro nesmělé čtenáře nebo fanoušky psychologie můžeme doporučit Philipa Zimbarda a jeho NESMĚLOST, ve které téma nesmělosti zkoumal do hloubky a sám říká, že je to pro něj „nejdůležitější věc, jakou kdy udělal.“ Potíže s nesmělostí či ostychem jsou v dnešní době čím dál častější a kniha čtenáři pomůže nejen nesmělosti lépe porozumět, ale nabídne i strategie, jak se s ní vypořádat. Pro majitele čteček vychází také jako e-kniha!


Přečtěte si ukázku: Díky Stanfordskému experimentu se Philip Zimbardo začal zajímat o Nesmělost.


Odolné dítě, Pavla Koucká, psychická odolnost, vytrvalost, samostatnost, výchova dětí, psychologie, tip na dárek Koupit na e‑shopu

Pro rodiče, kteří chtějí ve svých dětech pěstovat psychickou odolnost a vychovávat z nich samostatné a zodpovědné osoby máme knihu psycholožky Pavly Koucké ODOLNÉ DÍTĚ. Čtenáři zjistí, že děti nepotřebují ideální podmínky, ale potřebují naši podporu, aby si poradily s podmínkami reálnými. Nepotřebují, abychom řešili jejich problémy, potřebují naši důvěru, že to zvládnou vlastními silami. Kniha je plná nejen teoretických informací, ale hlavně praktických rad a názorných kazuistik z bohaté praxe autorky. K dispozici také jako e-kniha.

Přečtěte si ukázku: Jak vychovat odolné dítě 

Dopisy Ježíškovi, Marie Doležalová, Michaela Záleská, kolektiv autorů, celebrity, dárková kniha, tip na dárek, tip na Vánoce, Vánoční knížka Koupit na e‑shopu

A uzavřít naši desítku tipů nemůžeme ničím jiným, než dvojitým dárkem. Dárkem pro obdarovaného i pro potřebné. Herečka Marie Doležalová a bloggerka Michaela Záleská daly dohromady 26 známých osobností z kultury české i zahraniční a požádaly je, aby napsaly DOPISY JEŽÍŠKOVI. V malé dárkové knížce tak najdete originální vzkazy či vyznání například od Elišky Balzerové, Dagmar Havlové, Haliny Pawlovské, Bolka Polívky, Arnošta Goldflama nebo třeba Roberta Fulghuma. A koupí knížky přispějete rovnou stokorunou na sbírku žlutého kuřete Pomozte dětem!

Ukázku a celý výčet autorů dopisů najdete zde: Knížka Dopisy Ježíškovi je dvojitým dárkem. Nevěříte?

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru