Kde trčíš?!? – interaktivní komiks, který pomůže dětem zvládat hněv

Interaktivní komiks poslouží malým čtenářům k prozkoumání vlastního hněvu. Při čtení a luštění se dítě stává jedním z hlavních hrdinů komiksu a plní různé úkoly. Do komiksu si může kreslit i psát a pomoc dospělého bude vítaná, ale není nezbytná.

Kde trčíš?!?, komiks Koupit na e‑shopu

Komiks, ve kterém jsi hlavní postavou ty a podíváš se svému hněvu do očí – je výstižný podtitul komiksu Kde trčíš?!? od slovenské autorky Kristíny Kačaljakové.

Hlavní hrdinové komiksu jsou pojmenováni podle starořeckých pojmů pro čas (Chronos a Kairos).

Kaira je stará želva, laskavá a klidná. Ví, že vše má svůj čas.

Chrono je papoušek, který je věčně nasupený a podrážděný a často se hněvá. Čtenář může prostřednictvím Chrona svůj hněv pozorovat, aniž by ho hněv ovládal.

Další hlavní postavou je hodinář Ručička, který zná svůj hněv, má ho pod kontrolou. Chrona i čtenáře učí hněv rozpoznávat a pracovat s ním.

Hry pro zvládání hněvu, rádce pro mládež,Deborah M. Plummer Mohly by vás zaujmout Hry pro zvládání hněvu.


Chrono je strážcem času celého světa, kterému se ale rozbily kouzelné hodiny a čas se zastavil. Malý čtenář se stává agentem, který musí pomoci hodiny opravit a vrátit do světa řád! Vydá se spolu s hrdiny tohoto komiksu na výpravu za ztraceným časem a poučí se při tom, jak pracovat se svým hněvem. Při plnění úkolů se rozvíjí tvořivost, pohotovost a děti také potrápí mozkové závity. Jiné úkoly zase směřují k navození klidu, koncentrace na sebe sama, práci se svým dechem a soustředění pozornosti k přítomnému okamžiku. 

Knížku ze slovenštiny přeložila Hana Zobačová.





Ukázka:

Malý čtenář se naučí vnímat vlastní tělo při hněvu. Může si odpovědět například na otázky: Co křičím, když se hněvám a zlobím? Jaká písnička mi pomáhá se zklidnit? Vzpomenu si, co mě naposledy rozčílilo?  Když se zlobím, je mi spíš zima, nebo teplo?

Sešit je určený dětem od 6 do 9 let.

Mindfulness pro zvládání hněvu, Rádce pro mládež,Mark C. Purcell a Jason R. MurphyMindfulness pro zvládání hněvu - je titul pro starší děti.

Recenzi na slovenské původní vydání komiksu Kde toľko trčíš?!? a nahlédnout trochu do soukromí autorky můžete zde

Autorka a ilustrátorka Kristína Kačaljaková vystudovala psychologii na FF UK v Praze. Komiksový sešit původně vytvořila pro své dva syny. V roce 2019 komiks vydala na Slovensku, kde byl zařazen do katalogu Nejkrásnější dětské knihy roku 2020.


Knihu Kde trčíš?!? koupíte na našem e-shopu.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru