Nechte děti usínat se Stříbrným prachem z hvězd

Mají vaše děti problém s usínáním? Možná během dne nebo večera viděly nebo slyšely něco, co jim nedá spát. Přečtěte jim před spaním pohádkový příběh s prvky autogenního tréninku a postarejte se jim tak o kvalitní odpočinek a krásné sny.

Else Müller; Stříbrný prach z hvězd; autogenní trénink pro děti od 4 let; Martina Špinková; Silberstaub der Sterne; Viola Somogyi; spánek; autogenní trénink; německé pohádky; německé příběhy; publikace pro děti; prof. J. H. Schultz Koupit na e‑shopu

Psychoterapeutka a spisovatelka Else Müller má pro vás knížku pohádek, které dětem pomohou vypořádat se s rušivými vlivy dne, zbavit se případných obav a úzkostí a navodí atmosféru, ve které se bude dětem krásně usínat. V knížce STŘÍBRNÝ PRACH Z HVĚZD najdete několik desítek krátkých pohádek určených především pro menší děti od 4 let, které však dokážou už chvíli soustředěně poslouchat. Jsou záměrně krátké, aby příliš nezatěžovaly schopnost malého dítěte soustředit se.

Jejich děj se často zakládá na skutečnosti a dějí se v něm věci, které dítě důvěrně zná. Zároveň ale pracují s dětskou fantazií, která je u dětí základním kamenem zdravého vývoje. Spíše klidnější pohádky představují terapeutickou protiváhu napětí a vzrušení v příbězích předkládaných médii. Odbourání stresu i úzkostí snižuje svalové napětí a to vede k uvolnění celého organismu.

Ke všem pohádkám ve Stříbrném prachu z hvězd jsou připojeny terapeutická motivační povzbuzení a formulky z autogenního tréninku podle metody prof. J. H. Schultze. Osvědčené věty navozující uvolnění, klid a hřejivý pocit i formulky „šťastné dítě“ nebo „v bezpečí, pod ochranou a v teple“ by měly být předčítány vždy po skončení pohádky.

Přečtěte si také: Autogenní trénink ulevuje při astmatu, depresi nebo bolestech hlavy

Kniha je určena dětem v domácím prostředí, stejně tak ale své využití nalezne i v mateřských školách, ve školních družinách, u dětských psychologů a speciálních pedagogů. Všude tam, kde je dobré dětem pomoci se zklidnit a kvalitně si odpočinout.

Z německého originálu Silberstaub der Sterne přeložila Viola Somogyi.

Else Müller; Stříbrný prach z hvězd; autogenní trénink pro děti od 4 let; Martina Špinková; Silberstaub der Sterne; Viola Somogyi; spánek; autogenní trénink; německé pohádky; německé příběhy; publikace pro děti; prof. J. H. SchultzElse Müller žije ve Frankfurtu nad Mohanem. Pracuje jako terapeutka, organizuje kurzy autogenního tréninku. Je autorka několika úspěšných knih. V Portále jí vyšly knihy Příběhy z měsíční houpačky a Pod nohama cítíš stébla trávy.

Martina Špinková se věnuje volné a užité grafice, ilustraci a výtvarné redakci. Dlouhá léta působila jako ředitelka hospicového občanského sdružení Cesta domů. V Portále vyšla s jejími ilustracemi mj. kniha Příběhy z měsíční houpačky.

Ukázka:

Ztracená kočička

Jednoho dne se ztratila kočička. Chlapeček se na ni pamatuje odmalička, od chvíle, kdy dokázal přemýšlet.

Brzy ráno, když bylo sluníčko ještě docela ospalé a protahovalo se, vyskočila kočka na jeho postýlku. Začala příst, znělo to jako veselé ranní vyhrávání. Chlapeček i kočička se povalovali v teple pod peřinou a pak se oba celí rozněžnělí vykutáleli z postele a vyběhli do nového rána.

Občas si chlapeček a kočička spolu povídali. Při jednom takovém krátkém ranním rozhovoru mu kočička vyprávěla neobyčejný příběh. Byl to příběh o takzvaném kočičím mytí.

Toníkův zlý sen Furman, Ben  Portál, 2020, dětské noční můryMá vaše dítě noční můry? Přečtěte si, jak s nimi naložit!

Jedna z jejích praprababiček žila za dob křížových válek, před mnoha sty lety. Tahle praprababička byla oblíbenou kočkou jistého knížete a on ji vzal s sebou na dlouhou, nebezpečnou křížovou výpravu do Svaté země. Jednoho dne, když projížděli doběla rozpálenou pouští, jim došly zásoby vody na mytí. Nejbližší oáza byla vzdálená ještě několik mil. Kníže měl špatnou náladu, protože se nemohl umýt. Vtom si všiml kočky, která klidně ležela ve vyhřátém měkkém písku a důkladně si předními packami čistila tvář i kožíšek. Pak přátelsky zapředla, zívla a stočila se do klubíčka, že se prospí. Kníže vzal hedvábný kapesník a začal si stejně důkladně jako kočka třít obličej a krk. Nakonec si ještě vetřel do pokožky pár kapek vzácného oleje. Dobrá nálada se mu vrátila. Od té doby se tomu říká „kočičí mytí“.

Else Müller; Příběhy z měsíční houpačky; autogenní trénink pro děti od 4 let; Martina Špinková; spánek; autogenní trénink; německé pohádky; německé příběhy; publikace pro děti; prof. J. H. SchultzDalší kniha Else Müller pro dětské usínání a relaxaci: Příběhy z měsíční houpačky

Teď je ale kočička ta tam a chlapečkovi se po ní moc stýská. Jednoho rána se však zvířátko znovu objeví u postýlky. Nevyskočí na ni, ale mňouká a kňourá tak dlouho, dokud chlapeček nevstane a nevydá se za ní. Kočička utíká před ním a skáče po vysokých schodech až na půdu. Přitom se pořád otáčí, jestli jde chlapeček skutečně za ní.

V šeru na půdě vypadají všechny předměty maličko tajuplně. Leží tam spousty zapomenutých věcí z dávno minulých dob. Pod tlustým trámem stojí proutěný koš. Je plný barevné vlny, kterou tam asi zapomněla babička. Uvnitř se k sobě tulí maličké huňaté kuličky. Jsou to droboučká koťátka, která předou a tisknou se k sobě. Když zaslechnou, že přichází maminka, jejich tenké mňoukání zní jako zvonečky.

Chlapeček je šťastný. Hladí koťátka. Cítí v dlaních hedvábně jemnou kožešinu a tlukot malých kočičích srdíček.

Naplní ho velká radost. Cítí se nyní odpovědný za to, aby se kočičím dětem dařilo dobře. Bude se o ně pečlivě starat a chránit je. Je šťastný a zároveň maličko pyšný. Všechno to bude jen jeho tajemství, nikdo jiný se o tom nedozví.

Až do dne, kdy budou kočičí děti tak staré, aby se vydaly na vlastních tlapkách do světa.

Else Müller; Stříbrný prach z hvězd; autogenní trénink pro děti od 4 let; Martina Špinková; Silberstaub der Sterne; Viola Somogyi; spánek; autogenní trénink; německé pohádky; německé příběhy; publikace pro děti; prof. J. H. SchultzJe ti dobře a jsi příjemně v teple.

Krásně se uvolňuješ a jsi v klidu.

Zdají se ti samé nádherné sny.

***

Knihu Stříbrný prach z hvězd můžete koupit na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru