Choreografie úspěšného vztahu v knize Láskyplná setkávání

Komunikace byla, je a zřejmě i bude zásadním problémem v mnoha vztazích. Předpokládat, že partner ví, co si myslíme, vede, bohužel, mnohdy k nepochopení, vzniku vztahových bloků a rozchodu. Tento scénář se ale nemusí naplnit, pokud to partneři včas pochopí a začnou spolu mluvit.

láskyplná setkávání partnerské vztahy rodinné vztahy populárně naučné publikace rodinná psychoterapie interpersonální konflikty interpersonální komunikace Koupit na e‑shopu

Každý z nás si asi občas říká, kam to dal oči při výběru partnera. Jak to, že si nevšiml, že je partner náladový, hádavý, nemluvný a… dosadit lze prakticky jakýkoliv povahový rys. Přestože už naše babičky říkávaly, že pro jedno kvítí slunce nesvítí, položí-li si člověk úvodní otázku, bývá toto prozření nepříjemné a může skončit až rozpadem vztahu. Švédští psychologové Allan Linnér a Anders Nyman svojí knihou Láskyplná setkávání - Choreografie úspěšného vztahu vysílají jasný signál, že se tento scénář nemusí nutně naplnit. Své tvrzení opírají o jejich mnohaletou bohatou praxi párových a skupinových psychoterapeutů. Na příkladech z ní představují, jak taková sezení probíhají, jaká je v nich úloha psychoterapeuta, jaká jsou očekávání a jaké jsou reálné výstupy. Pestrý výběr témat, která zapříčinila problémy, krize a konflikty a která pomáhali párům řešit, dává tušit, že oba autoři knihy vědí, znají a umějí. Na konkrétních příbězích dvojic dávají čtenáři možnost pochopit, že každý problém má své řešení a není nutné vše dopředu vzdávat. Protože je-li ve vztahu láska, je napůl vyhráno.

Ze švédského originálu Kärlekens koreografi přeložila Vendula Nováková.

Tato kniha vychází také jako e-kniha.

"Láska má mnoho tváří a my chceme popsat, jak mohou tváře lásky vypadat zvenčí a jak mohou být vnímány zevnitř. Vycházíme přitom ze společného chápání lásky především jako citu. Citu, který se stejně jako jiné emoce může projevovat různým jednáním, více či méně láskyplně vnímaným."

Ukázka z knihy

Peter a Maria

Peter a Maria otázku blízkosti a vzdálenosti nikdy nevyřešili. Mariina představa blízkosti – to, že spolu mlčky sedí, pozorují přírodu nebo se jen radují z pohledu na spící děti – Petera znervózňovala a dráždila. Připadalo mu náročné dostát emocím, které měl podle Marie vnímat. Peter rád podnikal věci sám nebo s kamarády: jezdil na kole, lyžoval, lezl po horách. Když byli na výletě nebo na procházce s Marií, Peter šel vždycky pět kroků před ní nebo za ní. Maria se cítila odmítnutá a osamělá. Myslela si, že kdyby ji Peter skutečně miloval, nebyl by tak „sobecký a odtažitý“.

Peter se domníval, že láska znamená dát si navzájem svobodu. To považoval za předpoklad toho, aby láska vzkvétala. Pokud svobodu neměl, cítil se omezován a připadalo mu, že ho Maria „dusí“. Když se jí občas snažil vyhovět a trávit s ní čas v jedné místnosti, což Maria vyžadovala, většinou se jí zeptal, jestli nevadí, když si s sebou vezme notebook. Marii to vadilo. „Takže jsem nakonec jen přihlížel tomu, jak vaří. Jako by to měla být nějaká pospolitost.“

Stejně tak se Maria snažila vycházet vstříc Peterovi. Přistupovala na sex, přestože jí to připadalo spíše jako výměna sexuálních služeb. Našla si koníčky, zapojila se do čtenářského kroužku. Během jógového pobytu v Indii se rozhodla, že už nechce dál s Peterem žít v manželství, které nazvala Akciová společnost Děti & Peníze. Peter se zpočátku myšlence na terapii bránil, ale nakonec souhlasil, aby se dokázali „důstojně rozejít“.

Umění odpouštět předvede kniha Amélie Fleurot Odpustit druhým, odpustit sobě.

Během tří sezení s terapeuty vyšlo najevo, že Peterovo a Mariino různé vnímání blízkosti a vzdálenosti je provázelo po celých jedenáct let společného života. Vzájemná odlišnost je zpočátku fascinovala. Maria na Peterovi obdivovala jeho osobní integritu a samostatnost, líbilo se jí, že jí dává prostor k růstu a rozvoji. Petera přitahovalo, že s ním Maria chce založit rodinu, že má dobrý vkus a umí to doma útulně zařídit.

Terapeuti získali dojem, že Maria a Peter jak sami sebe, tak sebe navzájem špatně pochopili a nechali se zlákat tím, co zároveň nemohli vystát. To souviselo s jejich zkušenostmi z rodin, z nichž pocházeli. Maria vyrůstala s velmi pečující a obětavou matkou a s nepřítomným otcem alkoholikem, který v době Mariina raného dospívání tragicky zahynul. Peter žil se čtyřmi bratry v rodině, kde se oba rodiče věnovali kariéře. On a jeho bratři vyrůstali bez větší blízkosti a péče, což Peterovi na jednu stranu chybělo, ale zároveň na to téměř rezignoval. Nevěděl nic o citové vzájemnosti a pospolitosti. Držel si odstup, byl soběstačný a podle Marie se choval jako jakýsi poustevník a „citový analfabet“.

Někdy stačí opravdu málo, aneb 10 minut denně pro váš vztah od Bartona Goldsmithe.


                                                                                                      

Autoři Allan Linnér, Anders Nyman jsou švédští psychologové, kteří stáli u zrodu párové a skupinové psychoterapie ve Švédsku.



Knihu Láskyplná setkávání-Choreografie úspěšného vztahu zakoupíte na našem e-shopu.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru