5 + 5 tipů na vánoční knižní dárky z Portálu

Už za krátký čas se doma rozvoní purpura a vanilkové rohlíčky, rozsvítí se světýlka na vánočních stromcích a pod nimi se objeví, do ozdobných papírů zabalené, knihy! Přinášíme vám tipy na ty z Portálu, pro malé i velké čtenářky a čtenáře.

Zázrak o Vánocích Zobačová, Hana  Portál, 2022Začít nemůžeme žádnou jinou než novinkou Hany Zobačové ZÁZRAK O VÁNOCÍCH. Knížka pro děti od 7 let vypráví příběh obyčejných dětí a neobyčejného vyřezávaného betléma. Každé z postav betléma něco schází a malý druhák Šimon se rozhodne to napravit. Vánoční příběh o tom, že je hezké dárky dostávat, ale stejně tak hezké je dárky dávat! Krásné barevné ilustrace jsou dílem Magdy Veverkové-Hrnčířové.

Přečtěte si rozhovor s autorkou Zázraku o Vánocích Hanou Zobačovou 

Další informace a ukázku z knížky najdete zde


Pod hladinu Accinelli, Gianumberto  Portál, 2022Pro zvídavé děti máme další čerstvou novinku – krásně ilustrovaný výlet POD HLADINU světových moří. Netradiční formát, kde čísla na stránkách znamenají hloubku, do které právě nahlížíte. Italský biolog a spisovatel Gianumberto Accinelli a ilustrátorka Giulia Zaffaroni dětem ukáží mořské živočichy známé i neznámé a kromě zajímavostí o nich se dětí dozvědí i další informace o jednotlivých mořských zónách či dalších tématech spojených s oceány. Vhodné pro děti od 8 let. Z italského originálu přeložil Jan Ctibor.

Sestupte do hlubin oceánů s knihou Pod hladinu



Tajná mise šotka Mařínka Fišerová, Ilona  Portál, 2022


Třetím tipem pro děti je úspěšná knížka Ilony Fišerové o šotkovi – skřítkovi, který mění písmenka ve slovech. TAJNÁ MISE ŠOTKA MAŘÍNKA je příběhem toho nejlepšího absolventa Škodilovy šotčí školy za poslední dobu a jeho úkol tomu odpovídá. Je vyslán do tiskárny cenin, kde se tisknou lidské peníze. Vtipný i napínavý příběh pro děti od 8 let ilustroval Lukáš Fibrich.

Kdopak stojí za celou tajnou misí vám napoví ukázka z knihy



Kdopak tu spí? Horáček, Petr  Portál, 2022Pro nejmenší děti máme i letos připravené leporelo populárního autora a ilustrátora Petra Horáčka. KDOPAK TU SPÍ? se děti mohou samy přesvědčit (stránky jsou dost pevné i pro ne vždy ke knihám šetrné dětské ručičky), každé z namalovaných zvířátek je ukryto pod odklápěcí „peřinkou“ a děti si tak při hledání schovaných zvířátek procvičí i jemnou motoriku.

Nahlédněte s námi do knížky zvířecích pelíšků

„Obrázková knížka je pro dítě jedním z prvních kontaktů s výtvarným uměním“ - rozhovor s Petrem Horáčkem


Zahrada tajů Howell, Ann-Marie  Portál, 2022Pro starší děti a pokročilejší čtenáře od 10 let máme další novinku, dobrodružný příběh dvanáctileté Kláry, která přijíždí na anglický venkov k tetě a strýčkovi. Ve světě zuří 1. světová válka, ale Kláru zajímá zejména ZAHRADA TAJŮ, okolo které se vrší záhady a tajemství, kterým musí Klára přijít na kloub. Kdo chodí v noci po zahradě a krade exotické ovoce ze skleníků? Komu teta píše po nocích dopisy? Napínavý příběh napsala anglická populární autorka knih pro děti a mládež Anna-Marie Howell, ilustrovala Amy Grimes a do češtiny přeložila Petra Diestlerová.

Zahrada tajů – příběh o tajemství a hledání 



Přehlížená holka Hayden, Torey  Portál, 2022Pro dospělé čtenáře, kteří mají rádi psychologickou beletrii, jsme letos na podzim vydali nejnovější knihu speciální pedagožky, terapeutky a autorky románů podle skutečných událostí Torey Hayden. Její novinka PŘEHLÍŽENÁ HOLKA přivádí čtenáře do Walesu ke čtrnáctileté Eloise, která po všem zanedbávání a zneužívání nevěří už nikomu. Až na Torey, která „píše knížky“ a pomáhá dětem. Eloise za ní sama vyrazí, aby si od ní nechala pomoct. Zdá se, že je to její poslední šance, jak vybřednout ze zpackaného života. Z anglického originálu
The invisible girl přeložila Linda Bartošková. K dispozici také jako e-kniha.

Nepřehlédněte novou knihu Torey Hayden Přehlížená holka 

Lidé s handicapem mají mnoho, čím mohou společnosti přispět - rozhovor s Torey Hayden


Příběhy z pohovky Perry, Philippa  Portál, 2022Psychologie a terapie se týká i další čerstvá novinka, PŘÍBĚHY Z POHOVKY, vyprávěné trochu netradiční formou komiksu. Terapeutka Pat, v sandálech obutá milovnice koček, začíná pracovat s ambiciózním advokátem Jamesem, kterého do terapie dovedlo neustálé nutkání strčit si v obchodě jen tak něco bez placení do kapsy. Můžete se nechat unášet příběhem dvou lidí, kteří na sebe reagují, narážejí, inspirují se nebo se minou…a také se nechat obohatit poznámkami pod příběhem, které objasňují některé části terapeutického procesu. Nadmíru srozumitelně uvidíte, jak vypadá přenos, co může v terapii znamenat mlčení či jak je lidské chybovat. Napsala Philippa Perry, britská psychoterapeutka, a nakreslila její dcera, výtvarnice Flo Perry. Z anglického originálu Couch fiction přeložila Petra Diestlerová.

Skvělý komiks Příběhy z pohovky vás vtáhne do jedné psychoterapeutické pracovny


Uvnitř jsme stále mladí Gran, Sissel  Portál, 2022Téměř všechny nás to čeká, a přece se o tom nemluví. Norská psycholožka Sissel Gran sebrala své nashromážděné zkušenosti, empatii a vhled a výsledkem je kniha napůl přemýšlivá, napůl návodná, která se dotýká důležitých bodů, se kterými nás konfrontuje stárnutí. UVNITŘ JSME STÁLE MLADÍ s podtitulem Laskavé meditace o stárnutí je knihou pro všechny, kteří se navzdory přibývajícím letům cítí stále mladí, ale i pro ty, kteří do této etapy ještě nedospěli, ale chtějí a potřebují porozumět tomu, co se může odehrávat v životě stárnoucího člověka. Do češtiny přeložila Klára Dvořáková.

Jak laskavě mluvit o stáří



Čerstvá novinka pro všechny, kteří chtějí pečovat o svůj vztah, to je knihy LÁSKYPLNÁ SETKÁVÁNÍ s podtitulem Choreografie úspěšného vztahu. Autoři Alan Linnér a Anders Nyman jsou švédští psychologové s dlouholetou zkušeností, kteří stáli u zrodu párové a rodinné terapie ve Švédsku. Kniha pojednává o situacích, které ohrožují harmonický vztah. Nabízí kreativní vztahová řešení i informace, s čím vším a jak může pomoci terapie. To vše dokresluje množství příkladů z jejich dlouholeté praxe. Ze švédského originálu Kärlekens koreografi přeložila Vendula Nováková. K zakoupení také jako e-kniha.

Choreografie úspěšného vztahu v knize Láskyplná setkávání




Posledním tipem je kniha pro rodiče. Studie ukazují, že asi 15 % populace tvoří vysoce citlivé osoby. Ve většině případů lze vysokou citlivost zjistit hned po narození. Již v kojeneckém věku mají vysoce citlivé osoby bdělejší mozek, rychleji u nich nastává poplašná reakce a reagují na velmi jemné rozdíly vjemů. Jak si s takovým dítětem poradit od narození do 10 let, poradí novinářka Julie Leuze, která shromáždila při rozhovorech s rodiči vysoce citlivých dětí mnoho rad a tipů, jak si poradit v náročných situacích i běžném provozu. Kniha VÝCHOVA VYSOCE CITLIVÝCH DĚTÍ vás provede oblastmi přemíry vjemů, nástupu do nové školky či školy, nočními strachy, vrtochy, ale i rozdíly mezi vysoce citlivým dítětem a dítětem s ADHD. 

Výchova vysoce citlivých dětí může být snazší, když víte, jak na to



Photo by Andreea Radu on Unsplash

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru