ROZHOVOR: Karel Nešpor - Jak překonat hazard

Karel Nešpor a kolektiv právě vydali v Portálu novou knihu Jak překonat hazard. Jedná se o první komplexní českou publikaci na téma hazard, navíc od předních českých odborníků. Karel Nešpor nám poskytl malý rozhovor o knize i o hazardním hráčství.


Rozhovor s prim. MUDr. Karlem Nešporem, CSc., spoluautorem a editorem knihy Jak překonat hazard

Pane doktore, kniha Jak překonat hazard, kterou jste napsal spolu s autorským kolektivem, je určena především odborníkům. Jaký přínos v ní může najít laik, který se o téma zajímá, řeší problém hazardního hráčství např. ve své rodině nebo sám hazardu propadl? 
Kniha je psána srozumitelně. Snadno ji přečte a dobře využije i laik. Četba knihy sníží pocit stigmatizace a může zvýšit motivaci k pozitivní změně. Nabízí také řadu účinných a vyzkoušených způsobů, jak problém s hazardem překonat. Text navíc pomáhá se orientovat v tom, kde hledat profesionální pomoc.

Podle informací z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR dosáhl v roce 2005 počet hospitalizovaných osob s diagnózou patologické hráčství 576 pacientů. V roce 2007 to bylo už 785 hospitalizovaných osob. Odhad všech patologických hráčů v ČR však činil zhruba 100.000 osob. Stoupá stále počet pacientů? 
Na počty léčených bych nespoléhal. Jestliže není v určitém okrese nikdo, kdo by se léčbou patologického hráčství zabýval, budou tam mít nula patologických hráčů. Částky vkládané do hazardu rostou. Velkým dílem se na nich jistě podílejí patologičtí hráči. To poškozuje je, jejich rodiny i společnost.

Je touha po zbohatnutí nejčastějším motivem, proč se lidé vydají na cestu hazardu? 
Návykové nemoci nemají jednu příčinu, ale vznikají v důsledku vzájemného působení rizikových a ochranných činitelů. Na toto téma více v naší nové knize.

Jak je na tom Česká republika s osvětou? Myslíte si, že zvyšující se počet pacientů může souviset i s vyšší mírou informovanosti o možnostech pomoci a tím i motivací svoji závislost řešit? 
Nějaká osvěta nemůže vyvážit masivní reklamu hazardu. S tou se každý z nás, i když nechce, setkává prakticky každý den. Co by mohlo situaci zlepšit, jsme formulovali v dokumentu Hazard v Česku je třeba konečně omezit. Ten je volně dostupný na www.drnespor.eu a také ho přetiskujeme ve zmiňované knize.

Podle zprávy Studie hazardních her v České republice a navrhované změny senátora Josefa Novotného z roku 2008 je v České republice, na rozdíl od jiných evropských zemí či USA, hazard velmi málo legislativně regulován. Je tomu tak i po třech letech? 


Je to přesně tak.

Jaká je podle Vás vhodná cesta prevence? 
Zde bych odpověděl volnou citací z naší knihy. „Je správné brát v úvahu systémové interakce rizikových a ochranných činitelů na více rovinách. Ale je také důležité realisticky zhodnotit to, co může každý z nás ze své pozice ovlivnit. Jiné možnosti má poslanec, jiné učitel, jiné psychoterapeut a jiné rodič.
Tím, co můžeme zlepšit, má smysl se zabývat. Na to, co nemůžeme příznivě ovlivnit, lze poukázat. Je ovšem lépe tím neztrácet čas. To věděli už staří Čechové, kteří říkali: ,Co mohu, to mohu, co nemohu, nechám Bohu.´“


Praha, září 2011

Více o knize Jak překonat hazard


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru