Potřebujeme více sexu, ale sexu s duší

Duše sexu je nová kniha Thomase Moora, autora duchovně laděných bestsellerů, jako byly Temné noci duše nebo Kniha o lásce. Ani v Duši sexu neopustil spirituální rozměr svých textů. Ústředním tématem knihy je lidská sexualita, které Thomas Moore navrací její původní význam. Sex chápe jako prožitek duše a lidský život jako akt lásky ve všech jeho rovinách. Duše sexu nabízí čtenáři cestu, jak se stát v životě více milujícím.


Lidská sexualita je ústředním tématem knihy. V Duši sexu však nenajdeme žádné informace z oblasti biologie, anatomie, žádné techniky. Thomas Moore popisuje sex jako prožitek duše. Zajímají ho historické, psychologické, náboženské a filozofické aspekty sexuality, kterými se lidé běžně nezabývají. „Máme ve zvyku hovořit o sexu jako o něčem pouze tělesném, a přece neexistuje nic oduševnělejšího,“ píše hned na začátku knihy. Tělo není odtrženo od mysli a citů. Sex proto nikdy nemůže být pouze tělesný, vždycky zahrnuje duši. Moore objasňuje důležité role fantazie, touhy, smyslu a morálky ve vnímání sexu a ukazuje, že sex je jedním z nejsilnějších tajemství v životě.

Moore vychází z předpokladu, že lidské bytí představuje celý svět významů, emocí, snů, přání, obav, myšlenek a fantazií - zkrátka to, co se nazývá duší. Duše podle něho dochází naplnění v kontaktu s nekonečnem, s Božstvím. Právě sexualita je jednou z nejdůležitějších oblastí lidského života, snad druhou v pořadí vedle náboženství, a náboženství a spiritualitu chápe jako neoddělitelné od sexu: „Pokud jsme svou fantazii neztratili zcela, pak podíváme-li se na tělo, vidíme duši a při pohlavním styku vnímáme tělo jako prostředníka, který nás přivádí k těm největším záhadám duše.“

Sex má nezměrnou spirituální a morální dimenzi. Thomas Moore ji objevil za pomoci mýtů, jejich reprezentantů, Thomas Moorejako jsou starořečtí bohové, zvláště Afrodita, a jejich moderních ztělesnění např. v podobě Marilyn Monroe. Vychází také z umění, náboženských zvyků, z literatury a filmu i ze zkušeností svých klientů. Jejich prostřednictvím připomíná, že sex nám umožňuje dotknout se dokonalosti a cítit, že život má smysl. Díky tomu si dokážeme snáze představit svět, v němž je eros oslavován, nikoli zatracován.

Duše sexu tak nabízí fascinující cestu, jak se stát více milujícím ve všech oblastech života. Ti, kteří se na ni s Thomasem Moorem vydají, začnou více uvažovat o přátelském vztahu mezi sexem a duší. Podle Moora totiž „soudě podle naší posedlosti sexem, vlastně potřebujeme sexu více, avšak nikoli co do množství, nýbrž co do kvality. Podobně jako člověk, který si navykl na levná jídla v bufetu. Přecpává se k prasknutí, protože uvnitř nic není. Kdyby jedl opravdové jídlo – strojově nezpracované, blízké jeho původu v půdě, nádherně připravené – mohl by se své závislosti zbavit. Potřebujeme více sexu, nikoli méně, ale potřebujeme sex s duší.“

Thomas Moore je psychoterapeut a spisovatel, žije v Nové Anglii v USA. Pobýval dvanáct let jako mnich v řeholní komunitě. Napsal řadu spisů, které jsou pozoruhodné průnikem témat psychologie archetypů, mytologie a umění. V Portálu vyšly jeho bestsellery Kniha o duši a Kniha o lásce a přátelství a dále Temné noci duše, A psal prstem do písku, Léčebná péče o duši, Život jako hra na osmnáct jamek.

Koupit knihu Duše sexu

Další knihy Thomase Moora najdete na našem e-shopu

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru