Nietzsche si zamiloval Nice..a ještě něco? Román Christiana Scharfa se čte jedním dechem

Pokojská Cécile obsluhuje nadmíru zvláštního hosta. Nevšímá si její krásy, trpí na bolesti hlavy a píše nesrozumitelné texty. Někdy veselý, jindy zasmušilý, ale rozhodně záhadný pán jménem Nietzsche vyvolá u Cécile touhu mu pomoci dokázat velké věci.

 Nietzsche v Nice  Schärf, Christian

Románový debut Christiana Schärfa (1960) Nietzsche v Nice je inspirován Nietzschovými dopisy z let 1880-1890 a také jeho pobytem v osudovém městě Nice. Zde napsal podstatné části svého zásadního díla Tak pravil Zarathustra a zažil možná víc, než se na první pohled zdá. Autor vykresluje pečlivý a přesvědčivý portrét slavného filozofa a osvětluje nejrůznější stránky jeho povahy – představuje ho jako člověka nepochopeného, ztraceného, šíleného, geniálního – a především svobodného. Z němčiny přeložila Michaela Škultéty.

Ukázka:

„Víte, jak mi říkali v Janově?“

Znovu se odmlčel a pak s unaveným úsměvem pravil: „Il piccolo santo.“ Rozuměla tomu?

Ne, ona neovládá jazyk, jímž se hovoří v Janově, umí jen francouzsky, německy a trochu nissart.

Tohle bylo italsky, vysvětlil Nietzsche, a znamená to malý světec.

Tác ať tu nechá, dodal, dostal chuť na kávu. Zvedl šálek s bílou kávou k ústům a maličko upil.

„Jestlipak mi lidé v Nice dají také takové jméno?“ otázal se a smutně se usmál zpod mohutného kníru. Cécile odpověděla. „Myslím, že všechna jména svatých už jsou tu obsazená.“Zasmála se. I on se zasmál. Doopravdy se zasmál, zapsala si Cécile večer. Připadal jí jako člověk, který se směje rád, avšak obvykle k tomu neshledává žádný důvod.

(….)

Vydal se do Mesiny, neboť podle Homéra právě tam, na kraji světa, dlí štěstí. On ho ale nenašel. Daleko spíš ho Sicilané každý večer naplnili červeným vínem tak, že jeho bolest hlavy nabrala ráno nepředstavitelných rozměrů. Zprvu se červenému vínu nedokázal vyhnout, pil ze zdvořilosti, a aby nezklamal velkolepou pohostinnost Sicilanů. Červené víno mu nesvědčí, což lidé z Messiny nemohli vědět, a když jim to chtěl povědět, najednou mu nerozuměli.

Lidé z Messiny k němu byli laskaví jako nikdo předtím, řekl Nietzsche, dokonce v něm vzklíčila domněnka, že kdosi cestuje před ním a uplácí lidi, aby se k němu chovali obzvláště mile. Dokonce i když s nimi hovořil o filozofech, kteří ho tolik zajímali, o Eleatech, reagovali na něj a vyprávěli mu, co o nich věděli nebo co si představovali.

Tehdy se skutečně ocitl v kolébce veškeré filozofie a měl už jen jedno přání, vypravit se na Etnu, jako kdysi filozof Empedoklés, který skočil do kráteru.

*****

Christian Schärf  Nietzsche v NiceChristian Schärf  je německý literární vědec, esejista, spisovatel románů a moderátor. V současné době vede Institut pro literární tvorbu a literární vědu na univerzitě v Hildesheimu.

Knihu Nietzsche v Nice si můžete zakoupit v našem e-shopu a také jako e-knihu.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru