Vydejte se do pohody. Kudy? Řekne MUDr. Karel Nešpor

Smícholog a přední odborník na léčbu závislostí vydal další knihu, kterou přečtete rychlostí blesku. Knihou nás bude provázet pan Zkoumal. Jak napovídá jméno, je to šťoura a nesnáší fráze. Autorovi nedovolí, aby z této knihy udělal telefonní seznam.


Ukázky z knihy Kudy do pohody:


Pan Zkoumal chce všechno jasně, srozumitelně a důkladně vysvětlit. Mě i vás, vážení čtenáři, bude tu a tam zneklidňovat všetečnými otázkami.

Pan Zkoumal: Hele, ty jeden autore, nejdříve mi vysvětli, proč bych se měl uklidňovat! A na telefonní seznam různých výhod opravdu nejsem zvědavý!


Něžný zubař

Luxusní američtí zubaři prý pouštějí zámožným pacientům během zákroků relaxační nahrávky.

Zubař: „Tu stoličku musíme vyndat. Nic jiného se nedá dělat.“

Pacient: „Bude to bolet?“

Zubař: „Ani o tom nebudete vědět. Dáme vám injekci a pustíme vám něco velmi příjemného. Nasaďte si sluchátka a otevřete doširoka ústa.“

Pacient s otevřenými ústy souhlasně zahuhňá. Něžný ženský hlas ve sluchátkách ho nabádá, aby si udělal pohodlí, uvolnil své oblečení a dýchal klidně do břicha. Sladká reprodukovaná hudba se mísí s kovovým cinkáním nástrojů. Pacient spatří přivřenýma očima, jak do jeho úst vklouzly velké kleště.

Vzpurná stolička se ne a ne uvolnit. A tak statný zubař páčí a páčí. Něžný hlas ve sluchátkách mezi tím popisuje krásy jarní přírody. Pak už pacient opravdu necítí vůbec nic. Důvodem je to, že omdlel.

Když se po chvíli probere z mrákot, řekne: „Dal byste mi tu nahrávku domů? Myslím, že ji budu ještě potřebovat.“

Abych si z amerických stomatologů nedělal pouze legraci, využití relaxace má i zde svoji logiku. Relaxace mírní bolest, posiluje imunitu a zlepšuje hojení.

ROZHOVOR s Karlem Nešporem: Dobré sebeovládání je i můj úkol

Mé největší objevy

Pan Zkoumal: Udělal jste v životě nějaký objev?

Nebylo to nic, co by způsobilo vědecké zemětřesení. Jednou se na mě obrátili z ministerstva financí, že nevědí, jak vyčíslit škody působené hazardem. K výpočtu mi stačila kalkulačka, odhadovaný počet patologických a problémových hráčů a průměrná sazba daně, kterou nejspíše neplatí nebo šidí.

Pan Zkoumal: A něco praktičtějšího? Tak dobře, zde jsou mé další objevy: Tři problémy, jedna léčba: Bažení (craving), rizikové emoce a stres je možné zvládat stejnými nebo podobnými postupy. Na toto téma jsem napsal knihu Sebeovládání. Těší mě, že je o knihu zájem a lidem pomáhá.

Střízlíci: V našem oboru se často používá pojem „spouštěč“. To je podnět, který vyvolává bažení a znesnadňuje sebeovládání. Spouštěče objevili jiní odborníci už dávno. Já jsem ale objevil střízlíky, což znamená opak spouštěčů. Střízlíci jsou situace, lidé, prostředí atd., kteří napomáhají střízlivosti a usnadňují sebeovládání. Zvláště snaživí čtenáři si mohou udělat seznam střízlíků. Ten pak můžete rozšiřovat a využívat. 

Žertovné objevy: Těch jsem udělal spoustu, např. smích hlemýždě, smích se zázračnými brýlemi, smích veverky nebo tunelářský smích. Většinu z nich najdou zájemci na www.youtube.com/drnespor

Další knihy Karla Nešpora najdete zde:

Sebeovládání

Duševní pružnost v každodenním životě

Návykové chování a závislost

Jak překonat hazard

Jak být milejší (také jako e-kniha)

Střízlivě, většinou vesele (také jako e-kniha)

   


 


 

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru