Obraťte sebekritiku v dar tvořivosti. Hlavní motto knihy Obejměte svého vnitřního kritika

Stárneš. Jsi nudný. Jsi ošklivá. To jsi neměl říkat. Je důležité uvědomit si, že vnitřní kritik neustále vysílá jako rozhlasová stanice a oznamuje nám, co všechno děláme špatně. Tuto rozhlasovou stanici jsme nazvali MAGOR. Vysílá bez ustání desítky let a většina z nás už ji nevnímá.



Hal Stone, Ph.D., a Sidra Stone, Ph.D., jsou kliničtí psychologové, tvůrci metody voice dialogues. Nyní mají soukromou praxi v kalifornské Theře a jsou autoři řady publikací, které většinou napsali společně. Jejich styl psaní si snadno zamilujete. Díky brilantní schopnosti převést do srozumitelné řeči, které rozumí i laik, složitý proces poznání našeho opravdového já od kritických hlasů, jež v sobě nosíme od dětství.

Ukázka:

Vnitřní kritik jako světoobčan

Cestovali jsme po celém světě, pracovali jsme s lidmi z mnoha různých kultur a žasli jsme nad mocí a všestranností vnitřního kritika. Míval na sobě různý oděv, ale vždy byl snadno rozeznatelný! Ať jsme vyučovali v Evropě, v Izraeli, v Austrálii, nebo ve Spojených státech, ať jsme pracovali s lidmi z Japonska, Číny, nebo jihovýchodní Asie – vždy jsme zpozorovali přítomnost vnitřního kritika.

Obsah jeho kritik se však měnil podle hodnotového systému dané kultury. Tyto odchylky nás skutečně fascinovaly. Například v Americe vám bude vnitřní kritik pravděpodobně vytýkat, že nejste dost výjimeční nebo lepší než ostatní. Váš kritik nechce, abyste splynuli s davem, abyste byli obyčejní. Australský kritik zastává opačný postoj. Australané mají přísloví: „Nebuď jako vysoký mák, aby ti někdo neulomil makovici.“ Neměl bys vyčnívat z davu, být něčím zvláštní a dělat něco, čím na sebe upoutáš pozornost. Holanďané a další severoevropské národy se silnou kalvinistickou minulostí mají podobný žebříček hodnot a i u nich je důležité nevyčnívat, i kdybyste vykonali něco výjimečného. Vnitřní kritikové v těchto zemích jsou příkří k lidem, kteří se příliš vymykají průměru nebo se snaží být výjimeční.


Edice Spektrum změnila vizáž – černobílé fotky oživuje barevný proužek


Rozhlasová stanice MAGOR

Vnitřní kritik nás provází od doby, kdy jsme byli malé děti. Do našeho života vstoupil krátce po našem narození, aby nás chránil a držel v bezpečí. Je důležité uvědomit si, že vnitřní kritik neustále vysílá jako rozhlasová stanice a oznamuje nám, co všechno děláme špatně. Tuto rozhlasovou stanici jsme nazvali MAGOR. Vysílá bez ustání desítky let a většina z nás už ji nevnímá. Slyšíme ji podobně jako hudbu v pozadí a už si ani neuvědomujeme, že hraje.

Často se stává, že když si lidé začnou svého vnitřního kritika uvědomovat a začnou chytat vysílání stanice MAGOR, řeknou nám: „Slýchal jsem ten hlas celý život. Myslel jsem si, že jsem to já!“ Jednoznačně vám říkáme, že vnitřní kritik nejste vy! Je to hlas ve vašem nitru, který vznikl ze zvláštních důvodů. Není to hlas, podle něhož se musíte řídit až do smrti!

Knihu Obejměte svého vnitřního kritika koupíte na našem e-shopu.



Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru