Jak funguje naše hlava, vysvětlí dětem mozek kluka Filipa

„Už ani nevím, kde a kdy se objevil nápad napsat knížku o psychologii určenou dětem. Vyplynulo to asi nějak přirozeně ze situace - z pocitu, že takových věcí moc není, nebo vlastně na trhu úplně chybí.“ Tak odpovídá autorka knihy Petra Štarková na otázku, kde se vzal nápad na knihu psychologie pro děti. Vědí totiž hodně o oceánech, vesmíru, ale málo o vlastních emocích a náladách.

 Jak to chodí v lidské hlavě  Štarková, Petra

„Pro děti je přirozeně snazší uchopit konkrétní věci a pojmy, k abstraktním pojmům jako je vědomí, pozornost a podobně je pro ně náročnější najít si cestu. Obecně se, nejen v oblasti psychologie, často setkávám s tím, že děti vědí hodně o věcech, které jsou nám vzdálené - třeba o oceánech, o vesmíru - a mají tyto znalosti právě z encyklopedií a podobných populárně naučných knížek. O tom, co se jich týká často bezprostředně a každý den, jako třeba nálady, emoce, vlastnosti, právě moc knížek není.“

Stud, žárlivost, hněv. Neví s nimi vaše dítě rady? Pomohou knihy Catherine Dolto


Kniha Jak to chodí v lidské hlavě, určená především dětem školního věku, propojuje příběh kluka Filipa, který je v nemocnici, s vyprávěním jeho mozku a základními informacemi a pojmy z psychologie. Titul zaujme nejen tématem, ale také grafickým zpracováním. Příběh Filipa, vyprávění jeho mozku a vysvětlení pojmů jsou názorně graficky odděleny barevnými rámečky. Čtenář může číst postupně nebo v textu přecházet podle barvy rámečků na informace, které ho nejvíce zajímají. A tak se děti dozvědí o myšlení, inteligenci, vůli, potřebách, spánku, fantazii, citech, strachu, smutku, sebevědomí … najdou i složitější informace pro zkušenější a zároveň mohou prožívat příběh zraněného kluka, který si v nemocnici najde kamarády a společně pátrají po tajemstvích.

Ukázka:

Knihu Jak to chodí v lidské hlavě koupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru