Ruce v hlíně – nové nápady pro tvořivé děti

Jsme zahlceni vizualitou a virtuálním prostorem. Rozvíjet hmat a dát dětem zkušenost osahat si „pevnou“ realitu, nabízí Radka Rubešová ve své nové knize, která je doplněna bohatým fotografickým materiálem.

Ruce v hlíně


Podle principů Montessori pedagogiky se rozvoj hmatu uzavírá do šesti let věku dítěte. Do té doby je třeba načerpat skrze dotyk jak rukou, tak celého těla, co nejvíce radostných zkušeností. Hlína a práce s ní je jednou z forem, jak děti v tomto směru rozvíjet. Obzvláště v dnešní době, kdy nejvíce zapojovaný smysl je zrak, je třeba vytvořit haptice vlastní prostor. Vizualitou vnějšího světa můžeme být všichni (a děti zvláště) zahlceni. Stejně tak velký nástup virtuality nás vede k tomu, abychom doplňovali opačný protipól v realitě, skutečnosti. Potřebujeme si ověřit hmatem, co je skutečné, pevné a neměnné.



„Miluji improvizaci a práci s přítomným okamžikem, kdy se nechávám nést aktuální situací s důvěrou v sebe, své znalosti a zkušenosti na tomto poli. Ráda v lidech probouzím jejich skrytý tvořivý potenciál. Učím vnímat souvislosti, kterak to “co“ a “jak” tvořím v rámci výtvarného díla souvisí s reálným životem,“ říká o sobě Radka Rubešová.

Mgr. Radka Rubešová je výtvarná pedagožka, lektorka a arteterapeutka. Zabývá se prožitkovou výtvarnou výchovou a artefiletikou. Autorsky se podílela na knihách Hravé tvoření pro malá stvoření, Nápady pro rodičovskou dovolenou a Výchova prožitkem. V současné době se věnuje prožitkové práci s hlínou a je ve výcviku v arteterapeutické technice Práce v hliněném poli ©.

ukázka:

ruce v hlíně

Knihu koupíte v našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru