Proč teď držíte v rukou zrovna knihu Sebekoučink, místo abyste si užívali?

Ach tak, vy právě nemáte chuť na pohodlí a odpočinek? Něco vás tíží? Nechcete se teď bavit, smát ani se nechat rozptylovat? No tak dobře. Tedy klidně čtěte dál. Pro začátek nemusíte dělat nic jiného. Přesvědčte se o tom, že ty nejlepší nástroje sebekoučinku vám pomohou udělat si jasno o sobě samých. Pak vás bude zase víc bavit i všechno ostatní!


Stefanie Demannová je trenérka komunikace, řečnice a koučka. Studovala rétoriku a více než deset let pracovala v oblasti podnikové komunikace, naposledy jako tisková mluvčí mezinárodního koncernu pro informační technologie. „Vím, jak vypadají malé, velké a hodně velké podniky zevnitř, s jakými situacemi jsou dnes konfrontováni zaměstnanci a vedoucí pracovníci a jaké otázky si kladou ti, kdo chtějí sami provést změnu a nečekat na osud po další restrukturalizaci.“



Zákazníci a čtenáři oceňují znalosti Stefanie Demannové, které nikdy neztrácejí kontakt se zemí. Její témata jsou ze života, její nástroje prověřené, její tipy praktické.




Z nejpřísnější kritičky svou nejlepší poradkyní – Sebekoučink pro ženy




Ukázka:



RŮZNÉ ZKUŠENOSTI – RŮZNÉ FILTRY VNÍMÁNÍ





  • Sofie vidí, že se maminka zlobí. Naučila se, že ten, kdo se zlobí, je rozčilený a má pro to důvod. Sofie má ve své pokladnici zkušeností různé vzpomínky, v nichž byla podle svého mínění příčinou rozčilení. Vyvodí z toho: „Udělala jsem něco špatně. Nebyla jsem dost hodná. Musím se omluvit.“


  • Její sestra Klára postupuje úplně jinak: „Máma se zlobí? No jo, má zase špatnou náladu. Nejspíš málo spala nebo ji rozčílili v práci. Radši půjdu do svého pokoje a nechám ji v klidu.“


  • Bratříček Pavel z toho vyvodí ještě jiný závěr: „Mamince není dobře. Z toho jsem smutný. Něco podniknu, pak jí bude zase dobře.“ Jde na zahradu a vrátí se s kyticí sedmikrásek.




Ve stejné míře, jako je tento filtr užitečný, aby vás chránil před záplavou podnětů a přetěžováním, je důležité vědět, že filtr při pouští pouze váš osobní pohled na věc. Omezuje vás vždycky, když:





  • chcete vidět celý obraz,


  • chcete porozumět ostatním lidem,


  • chcete si udělat jasno nebo


  • chcete získat nové možnosti volby.




Otevřete filtr, abyste zjistili, co váš osobní úhel pohledu zakryl

Proč teď držíte v rukou zrovna knihu Sebekoučink, místo abyste si užívali?



Vždycky když




  • nemůžete nalézt odpověď na otázku,


  • máte pocit, že se ztrácíte v mlze,


  • divíte se ostatním nebo se kvůli nim rozčilujete,


  • musíte učinit důležité rozhodnutí,


  • cítíte se špatně, připadáte si neschopní a méněcenní nebo


  • chcete získat nové možnosti pro jednání,



vzpomeňte si na filtr ve své hlavě!



Proto: Pokud vám to pomůže, představte si větráčky v autě. Obvykle je na svém místě nastavíte pro sebe a většinou tak zůstanou – dokud se něco nezmění, neoteplí se a vy nechcete víc čerstvého vzduchu. Potom vás napadne, že můžete větráčky nasměrovat také nahoru, dolů, doprava, doleva.




A takhle si uvědomíte svůj filtr: Přehrajte si všechny možnosti, opravdu všechny, i ty zdánlivě idiotské. Všechno, co je myslitelné, je možnost!



Máma vypadá mrzutě? Co všechno by mohlo být příčinou? Zlobí se. Je unavená. Soustředí se. Vzpomněla si na nějaký zážitek. Myslí na svého šéfa. Je ve stresu kvůli narozeninám dítěte. Nacvičuje na divadelní hru. Počítá si vrásky na čele. Má radost, ale nechce to dát najevo. Trénuje na příští pohovor o výši platu. Musí něco reklamovat. Musí teď zavolat někomu, koho nemá ráda. Mikrovlnka je už zase rozbitá. Váha neukázala správnou hmotnost. Účet z opravny je mnohem vyšší, než čekala.



Proč teď držíte v rukou zrovna knihu Sebekoučink, místo abyste si užívali?

Vidíte, že tento seznam by se dal ještě libovolně prodloužit. Mějte na paměti: I když si jste jistí, že máte pravdu, vždycky existují ještě další možnosti výkladu. Než se závazně rozhodnete, udělejte si raději jasno. Neinterpretujte tolik, ověřte si fakta. Zejména když se jedná o jiné lidi. Raději se vyptávejte, než učiníte závěr. Možná je všechno jinak. Zda něco uděláte a co to bude, je jiná otázka. Samotná skutečnost, že otevřete svůj filtr, vás odliší od většiny ostatních lidí.





Stránky autorky



knihu koupíte zde



Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru