Kdo straší školní strašidlo? Nová kniha prvního čtení od Zuzany Pospíšilové

Radílek, školní strašidlo povýšené na školního detektiva, už je ve škole čtvrtým rokem. A hned v září se začnou dít podivné věci. Přijde Radílek záhadám na kloub? To se naši malí čtenáři dozvědí v nové knize prvního čtení od Zuzany Pospíšilové.

Kdo straší školní strašidlo? Zuzana PospíšilováRadílka jistě dobře znáte. Je to školní strašidlo, ze kterého se stal školní detektiv. Stará se o to, aby bylo ve škole všechno v pořádku a nedělo se tam nic nekalého. V novém školním roce však žáci zjistí, že se jim ve třídě i v šatně ztrácejí věci a někdo jim dělá naschvály. Pátrání po tom, kdo má to všechno na svědomí, se v nejnovější knize Zuzany Pospíšilové Kdo straší školní strašidlo? ujímá právě Radílek. Když mu pachatel stále uniká, nastraží důmyslnou léčku. Jak se Radílkovi nakonec podaří pachatele dopadnout? Nebude to ale jen tak obyčejný zloděj nebo darebák. Kdo tedy? Jestli jste zvědaví, nezbývá než se s chutí pustit do čtení.

Knížka je určena čtenářům nižšího školního věku i předškolákům. Rozčlenění textu do krátkých kapitol i autorský jazyk odpovídají požadavkům prvního čtení.

Kdo straší školní strašidlo? Zuzana PospíšilováPřečtěte si: rozhovor se Zuzanou Pospíšilovou o psaní knížek pro děti.

Ukázka:

Porada s Radílkem

Když vyučování skončilo, děti odešly domů. Ale paní učitelka domů nespěchala. Pomyslela si, že o tom všem poví Radílkovi, který má ve škole funkci školního detektiva.

Zaklepala na dveře jeho kanceláře a ty se samy otevřely.

„Radílku,“ začala se svěřovat se svým problémem, „ve třídě máme někoho, kdo dělá lumpárny. Někdo Filipovi schoval bačkory. Ale nikdo se k tomu nepřiznal.“

Radílek se přesunul ke své tabuli. Tu měl v místnosti proto, aby se mohl s ostatními lépe domlouvat. Jako strašidlo byl nejen neviditelný, ale nemohl ani mluvit. Když potřeboval někomu něco sdělit, jednoduše to napsal křídou na tabuli.

Proto paní učitelka upřela zrak právě na ni. Čekala, až se tam objeví Radílkova odpověď.

Na tabuli se začala objevovat písmenka jedno po druhém. Za chvíli tam stálo:

Kdo straší školní strašidlo? Zuzana Pospíšilová

„To by od tebe bylo milé,“ řekla paní učitelka. Spadl jí kámen ze srdce. Věděla, že Radílek je nejlepší detektiv široko daleko. Určitě viníka vypátrá.


Seznam otázek

Radílkovi to vrtalo hlavou. Když paní učitelka odešla, napadlo ho, že se měl zeptat na podrobnosti. Byl natolik zaměstnaný vyšetřováním krádeže, že si nic nepoznamenal. Sedl si tedy ke svému stolu a vzal si papír a pero. Celé odpoledne pak sepisoval otázky, na které by potřeboval znát odpověď. Kdo straší školní strašidlo? Zuzana PospíšilováPak se ještě podepsal a zaletěl do první třídy. Chtěl svůj seznam otázek položit paní učitelce na stůl. Až ho ráno najde, určitě mu hned odpoví.

*****

Zuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě, je matka dvou dětí a autorka řady knih pohádek, hádanek a básniček pro děti.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru