Stačí jen málo, abyste se cítili lépe

Stačí jen málo, abychom byli šťastnější - umět si odpustit, zpomalit, kochat se, mít víru, usilovat bez lpění, milovat... Celkem 52 jednoduchých návyků a činností, které lze praktikovat v každodenním životě. Jak na to a proč to skutečně funguje, prozradí neuropsycholog Rick Hanson v knížce Stačí jen málo.

Kniha nabízí jednoduchá cvičení, která vás ochrání proti stresu, zlepší vám náladu a pomohou vám vybudovat větší emoční odolnost. Kalifornský neuropsycholog Rick Hanson v knize Stačí jen málo vychází ze zjištění, že i malé úkoly, které svému mozku dáme, mohou v dlouhodobé perspektivě vést k velkým změnám. Nabízí proto 52 nápadů, které lze praktikovat a cvičit celý rok: každý týden jeden. Většinu z nich lze cvičit kdykoliv a kdekoliv, jedná se totiž o cvičení mysli: cvičení schopnosti zaměřit se na to, co je dobré, odpustit si, být zvídavý, projevovat vděk a pokoru, smířit se s nedokonalostí apod.

Ukázka

32 BUĎ ZVÍDAVÝ

Před několika lety jsme můj otec a já jeli k oceánu poblíž místa, kde žiju, na sever od San Franciska. Můj táta se narodil na ranči v Severní Dakotě v roce 1918, je to zoolog v důchodu, který miluje ptáky, a já mu chtěl ukázat nějaké mokřiny. Serpentina byla vytesána do úbočí kopců, které se nořily do moře. Po chvíli jsme udělali krátkou přestávku. Když jsem se vrátil zpoza keřů, nalezl jsem tátu, jak zkoumá uschlé stonky divoké trávy, jež trčí z miniaturního útesu vedle našeho auta. „Podívej, Ricku,“ řekl nadšeně, „vidíš, jak jsou tyhle vrstvy hlíny rozdílné, a proto se liší i rostliny, které v nich žijí?“ Vypadal jako malé dítě, jež na dvorku objevilo slona.

Ale takový je můj táta: nekonečně zvídavý, nikdy se nenudí. Já jsem stejně jako deset tisíc jiných řidičů v téhle zatáčce spěchal dál a neviděl nic jiného než bezvýznamnou silnici. Jenže on tu běžnou scenerii jako samozřejmost nevnímal. Přemýšlel o tom, co vidí, a hledal spojitosti a vysvětlení. Pro něj jako by nad světem visel otazník.

Čtěte také: Všímavost: Buddhistická revoluce v psychologii?

Tento postoj údivu, zájmu a zkoumání přináší mnohé výhody. Například to, že se s přibývajícím věkem nepřestanete aktivně zapojovat do dění, pomůže vašemu mozku, aby dobře fungoval. To, co neužíváte, ztratíte, jak již bylo řečeno! A tím, že se budete dívat kolem sebe, navíc shromáždíte mnoho užitečných informací – o sobě samých, druhých lidech, světě. Zachytíte širší kontext, a tím se necháte méně ovlivnit každou jednotlivostí: nebude vás to tak hnát, abyste získali víc toho, co máte rádi, a nebudete cítit takový stres a nevyrovnanost kvůli tomu, co rádi nemáte.
Jak jednou poznamenala naše dcera, je typické, že zvídaví lidé nejsou sebestřední. Zajisté se zajímají o to, jak uvnitř funguje jejich vlastní duše – zvídavost prospívá léčbě, růstu a probuzení –, ale zabývají se rovněž světem a ostatními lidmi. Možná právě proto míváme ke zvídavým lidem kladný vztah.

JAK

Zvídavost v první řadě vyžaduje ochotu dívat se, co je pod kameny, když je nadzdvihnete. Obvykle jde o něco neutrálního nebo pozitivního. Ale tu a tam objevíte cosi, co vypadá strašidelně nebo to páchne. Pak potřebujete odvahu, abyste spatřili nepříjemný aspekt sebe samého, druhých lidí nebo světa. V takovém případě pomůže pozorovat to z větší vzdálenosti a snažit se s tím neidentifikovat. Dejte tomu určitý prostor s vědomím, že to, co jste našli, je prostě část většího celku a (obvykle) pomíjivý jev.
S touto ochotou se zvídavost uskutečňuje v činech – tím, že se díváte hlouběji, do větší šířky, stále znovu.
Mnohé z toho, kvůli čemu jste zvídaví, vám bude vážně milé, jako například vývoj dětí, záležitosti přátel nebo fungování nového počítače. Někdy se vyplatí být zvídavý kvůli problému – například vás štve nějaká situace. (Kroky popsané níže můžete aplikovat na různé stránky své mysli, na jiné lidi nebo na situace ve světě.)
Dívat se hlouběji znamená, že vás zajímá, co je pod povrchem. Například to, jaké předchozí situace vám to připomíná – obzvláště z doby, kdy jste byli mladí a věci na vás nejvíc působily.
Dívat se šíře znamená rozšířit vlastní pohled:

  •  Jaké jsou jiné aspekty této situace? Zahrnuje to například dobré záměry druhých nebo vaši vlastní zodpovědnost za události?
  • Jaké faktory by mohly působit ve vaší mysli? Nepracujete v poslední době příliš, nechováte v sobě pocit, že vás druzí nedoceňují, nemáte potíže s jídlem či spánkem? Neposoudili jste danou situaci jako mnohem horší nebo mnohem nebezpečnější, než jaká ve skutečnosti byla? Nebrali jste si ji osobně?

Dívat se stále znovu znamená, že budete aktivně zkoumat. Budete stále rozplétat to, kvůli čemu jste zvídaví, odmotávat šňůry a sledovat, co je co. Nebudete první vysvětlení přijímat jako definitivní. V základu vašeho postoje bude údiv a odvaha. Podobně jako dítě, vědec, svatý nebo básník budete vidět svět jako poprvé.
Znovu.
A znovu.

Knihu Stačí jen málo koupíte v našem e-shopu.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru