Vychází zpěvník Písnička jako dárek, poslední kniha Pavla Jurkoviče

Ve spolupráci Společnosti Pavla Jurkoviče, nakladatelství Portál a rovněž za přispění desítek dárců, kteří se zúčastnili crowdfundingové kampaně na HitHitu, vychází zpěvník s písničkami známého hudebníka a hudebního pedagoga Pavla Jurkoviče (1933-1915), určený zejména pro děti mateřských škol.

Pavel Jurkovič titul rozpracoval, napsal všechny písničky, kterých je celkem 30, ale dílo už nestihl dokončit, na začátku února 2015 náhle zesnul. Ale protože si během své dlouhé pedagogické kariéry získal mnoho příznivců a přátel a samozřejmě rovněž jako pedagog vychoval mnoho žáků, chopili se tito iniciativy. Na jaře 2016 byla založena Společnost Pavla Jurkoviče, která začala ve spolupráci s nakladatelstvím Portál připravovat vydání knihy. Její součástí je i CD s nahrávkami všech obsažených písniček, které mohlo být pořízeno díky úspěšné crowdfundingové kampani na serveru HitHit, kde přispělo bezmála sto lidí a vybrala se částka přesahující padesát tisíc korun. Na vzniku CD se podíleli jak Jurkovičovi žáci jako Jan Hádek, Jan Pirner, Martin Rudovský, tak další přizvaní hudebníci: Jana Semerádová, Jitka Nešverová, Hana Brachová, Tomáš Král a také dětský pěvecký sbor Radost Praha. Tato sestava, a především samotné Jurkovičovy písničky, daly vzniknout velice kvalitnímu výslednému dílu. Písničky v knize pak doplnily doprovodnými ostinaty lektorky České Orffovy společnosti Lenka Pospíšilová a Jana Žižková. Ilustracemi zpěvník doplnila Edita Plicková a úvodní text napsala Eva Hurdová, která s Pavlem Jurkovičem vedla stejnojmenný seminář, který se po několik let opakoval právě v prostorách nakladatelství Portál. Tam také už dříve vyšlo několik Jurkovičových zpěvníků i didaktické knihy.

Pavel Jurkovič (1933–2015) byl významný český hudebník, zpěvák, skladatel, pedagog a popularizátor lidových písní. Studoval v Salcburku u Carla Orffa, založil Českou Orffovu společnost a rovněž i mnoho hudebních souborů. Je autorem mnoha hudebně-pedagogických knih i zpěvníků. Mimo jiné je také autorem oblíbeného televizního pořadu Zpívánky.

Knihu můžete koupit zde.
Ukázku nahrávky naleznete zde.

Ukázka z knihy:

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru