Rozhodování a intuice – spojte je a budete spokojení

Víte, jak to chodí, když si objednáváte v restauraci třeba pivo? Podle výzkumů si u číšníka objednávali lidé u stolů různá piva, když se jich ptal jednoho po druhém. Když ale psali svou objednávku na lístek každý zvlášť, většinou si dali totéž. Nemuseli totiž předstírat, že jsou jedineční a experimentovat, aby nevypadali, že se opičí.

Rozhodování a intuice, Nina SchautováJedna z kapitol nové knihy Rozhodování a intuice psycholožky Niny Schautové dokazuje, že zeptat se druhých je jeden z nejlepších a nejsnazších způsobů, jak zjistit, co nás opravdu čeká. Jak sama s nadsázkou dodává: „…pokud chcete vědět pravdu (a já právě teď čekám druhé dítě, takže dovedu pochopit, že možná nechcete) spokojenost v manželství s příchodem dětí prudce klesá. Studie to opakovaně potvrzují.“ Nemá vás děsit, že se pravděpodobně s příchodem dětí nevyhnete manželské nespokojenosti. Z dlouhodobého hlediska dává rodičovství člověku hlubší pocit smyslu a celkového životního štěstí bez ohledu na nepříjemné chvíle.
PhDr. Nina Schautová je psycholožka, psychoterapeutka a koučka. Věnuje se pomoci lidem žít plnější a spokojenější život. Ve svém výzkumu se zabývá životní spokojeností v souvislosti s tím, jak se rozhodujeme.

Ukázka

Nejen intuice, ale při rozhodování vám pomůže lépe než jednotlivec skupinové doporučení – ta se totiž podle výzkumů trefuje lépe v odhadech. V roce 1998 skupina studentů z Columbia Business School trefila jedenáct z dvanácti vítězů Oscarů, ale nejlepší jednotlivec trefil devět a průměrný jednotlivec jen pět vítězů.
Podobný efekt využívá i několik velmi nápomocných online aplikací, které si oblíbily miliony uživatelů. Celosvětově je známý třeba Tripadvisor, který nám umožňuje vybrat si skvělé hotely a restaurace kdekoli na světě na základě sumarizace zkušeností mnoha jednotlivců. O podobnou věc se snaží i česká Heureka, která jednak srovnává ceny produktů, ale také sbírá recenze uživatelů na produkty a internetové obchody.

Jak doopravdy funguje náš mozek? Vydejte se na Krátký výlet po lidském vědomí.

Krátký výlet po lidském vědomí

Dokud tedy máte možnost, při zvažování variant se zeptejte druhých na jejich zkušenost a nepřehlížejte zejména ty, které se vám nelíbí nebo nehodí s tím, že jste přece někdo jiný.
Je dost možné, že podobné prožitky čekají i vás. Pokud máte dokonce informace o tom, co si o dané možnosti myslí nebo jak v takovém případě volila skupina nezávislých rozhodovatelů, neupejpejte se a zkrátka se od nich poučte.

Další ukázky najdete zde

Knihu Rozhodování a intuice koupíte v našem e-shopu. Nabízíme ji také jako e-knihu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru