Páté evangelium je skvělý a chytrý thriller. V hlavní roli Turínské plátno a tajemný biblický rukopis

Představte si, že vezmete historickou erudici Umberta Eca, spojíte ji s napínavým příběhem jak od Dana Browna a zahustíte tématem, o kterém alespoň každý ví trochu. A máte tu Páté evangelium!



 Páté evangelium  Caldwell, IanAmerický spisovatel Ian Caldwell získal své historické vzdělání na univerzitě v Princetonu a v češtině už mu vyšel román Pravidlo čtyř. Deset let mu trvalo, než napsal Páté evangelium. Příběh dvou bratrů, kněží, kteří objevují rukopis Diatessaronu, „pátého“ evangelia, odhalují tajemství Turínského plátna a řeší vraždu, kterou celý spletitý děj začíná.

Lidské drama, konflikt mezi římskokatolickou a ortodoxní církví i zakázané vědění, to vše najdete v téměř pětisetstránkovém románu, který je skvělým mixem detektivky, historie a zápasu o pravdu v srdci Vatikánu.

Do češtiny přeložila Linda Kaprová.


Ukázka:

Dveře bytu jsou otevřené. V obývacím pokoji stojí v hloučku tři muži. Jedna židle v kuchyni je převržená. Na podlaze se válí rozbitý talíř s jídlem.

„Kde je Petr?“ křičím. „Kde je můj syn?“

Muži se ohlédnou. Jsou to milosrdní bratři ze sousedství. Po pracovním dni v lékárně mají přes černé sutany ještě oblečené bílé laboratorní pláště. Jeden z nich mlčky ukáže předsíní k pokojům. Připadám si dezorientovaný. Sekretář v předsíni je převržený. Podlahu z tvrdého dřeva pokrývají dokumenty. Nevinně a křehce na mě odtamtud hledí otcova ikona jezulátka. Rámeček z červeného jílu se pádem roztříštil. Zpoza dveří Petrova pokojíku se ozývají ženské vzlyky.

Sestra Helena.

Rozrazím dveře. Jsou tu oba a choulí se k sobě na posteli. Petr sedí Heleně na klíně ukrytý v jejím náručí jako v kokonu. Naproti na posteli, kde v dětství spával Simon, sedí policista a sepisuje výpověď.

Mariel Hemingway Neviditelná dívka obálkaBeletrie s napětím a pravdivým příběhem, to je Neviditelná dívka od vnučky Ernesta Hemingwaye.

„… myslím, že spíš vyšší,“ říká sestra Helena, „ale pořádně jsem ho neviděla.“

Četník prudce vzhlédne k tyčícímu se promočenému Simonovi, který se objevil za mnou.

Vrhnu se vpřed. „Co se stalo? Bolí tě něco?“

„Babbo!“ vykřikne Petr, vyprostí se Heleně a utíká ke mně.

Obličej má zrůžovělý a opuchlý. Jakmile ho sevřu v náručí, znovu se dá do pláče.

„Díky Bohu!“ zvolá sestra Helena, vstane a jde se se mnou přivítat.

Petr se mi třese v náručí. Hladím ho a prohlížím, jestli není zraněný.

„Nic se mu nestalo,“ ujistí mě šeptem Helena.

„Co se to tu děje?“

Rukou si zakryje ústa. Napuchlé kruhy pod očima se napnou. „Přišel sem nějaký chlap,“ vymáčkne ze sebe.

„Cože? Kdy?“

„Seděli jsme v kuchyni a jedli večeři.“

„Já to nechápu. Jak se dostal dovnitř?“

„To nevím. Slyšeli jsme ho za dveřmi. A najednou byl uvnitř.“

Obrátím se k policistovi. „Chytili jste ho?“

„Ne. Ale stavíme všechny, kdo se snaží překročit hranice.“

Přitisknu Petra pevněji k sobě. Takže ten policista na parkovišti nekontroloval parkovací karty.

„Co chtěl?“ ptám se dál.

„To se snažíme zjistit,“ odvětí četník.

„Jsou vykradené ještě jiné byty?“

„O žádných nevíme.“

Ještě nikdy jsem neslyšel, že by v téhle budově došlo ke vloupání. Ve Vatikánu se drobné trestné činy skoro nevyskytují.

Bratr má v očích nepřítomný pohled. „Kdy se to stalo?“ řekne jen.

Tón v jeho hlase mě znepokojí. Vnukne mi představu, která se mi zdá nejdřív iracionální, ale šíří se mou myslí jako inkoust. Napadne mě, jestli tenhle útok nemůže souviset s tím, co potkalo Uga. Jestli se třeba Ugův vrah pak nevydal sem.

*****

Knihu Páté evangelium koupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru