Sex v lidském milování podle Erica Berneho – vychází i jako e-kniha

Kdo by neznal jeho nejúspěšnější knihu o transakční analýze Jak si lidé hrají? Psychiatr a psychoterapeut Berne se třikrát šťastně oženil a stihl i tři rozvody. Možná i proto dokázal o sexu, sexualitě, či sexuálních hrách a scénářích psát tak živě, prostořece a velmi poutavě.

Vymyslet novou metodu v psychologii, to se podaří některým. Ale udělat z knihy o transakční analýze populárně naučný bestseller, to už je mistrovský kousek. Nejznámější Berneho kniha Jak si lidé hrají popisuje, jak my všichni bez přestání hrajeme hry – sexuální hry se zástupci druhého pohlaví, manželské hry s našimi partnery, mocenské hry s našimi šéfy, soutěživé hry s našimi přáteli. Naše novinka Sex v lidském milování (k dostání i jako e-kniha) je z velké části knihy věnována vztahu sexuality a transakční analýzy, takže autor s pomocí schémat rozebírá analýzu sexuálních transakcí v různých typech vztahů, pojednává o sexuálních hrách a scénářích. Ovšem, budete se při tom bavit, rdít, stydět a možná nesouhlasit a každopádně se neodtrhnete.

Velmi trefně popsala Berneho styl editorka kniha Marie Těthalová: „Berneho Sex v lidském milování si užijete především tehdy, když si nebudete lámat hlavu s místy nekonvenčním přístupem autora, a to nejen k tématu, ale i k faktům. Možná by na této knize mělo být podobné varování, jaké najdete třeba na mikrovlnce, abyste věděli, že když se vaše kočka vrátí z nočního lovu celá zmáčená, měli byste ji vysušit ručníkem a ne v troubě, jinak vám už nikdy žádnou ulovenou myšku nedonese. S touto knížkou se to má podobně. (…) Přes jistou nepřesnost některých reálií a také určitou dobovost je Berneho kniha podivuhodně nadčasová.“

Zajímá vás, jak se vytváří sexuální identita? Martin Fafejta o ní píše s vtipem a erudicí.

Ukázka:

Ve skutečnosti se většina lidských vztahů (aspoň 51 %) zakládá na švindlu a úskocích (…) Než se na mě začnete mračit, že skutečnost cynicky zkresluji, uvedu pár příkladů, jak se o nejrůznější transakční úskoky stará prostřednictvím evoluce samotná matka příroda. (…)

Ještě větší úžas budí ve své nevinnosti chování samců malé rybky zvané koljuška. Ti svou oddanou péčí o mladé připomínají slepice, jen jde v tomto případě o otce, nikoli o matky. Okamžitě po kopulaci samec pochytá oplodněné jikry do tlamy, aby je uchránil před samicí – kdyby se k nim dostala první, pochutná si na nich jako na kaviáru. Hodný otec ovšem jikry nespolkne, místo toho je naklade do hnízda z travin, které předem vystavěl. A jakmile tak učiní, nějaký hormon mu zablokuje čelist, takže samec vůbec nemůže otevřít tlamu. Hlídá vajíčka, dokud se z nich nevyklube potěr, a ještě nějakou dobu poté plave kolem hnízda.

Chrání potomky před vetřelci, dokud nevyrostou a nerozprchnou se do okolních mořských vod. A celou tu dobu trpí hlady s tou zablokovanou čelistí – ta se uvolní až poté, co jeho otcovské povinnosti skončí.

O duši a sexu s psychiatrem Martinem Hollým 

Coby příklad otcovské oddanosti, kdy samec chrání potomstvo na hranici vyhladovění, se koljuška samozřejmě stala oblíbeným tématem nejrůznějších moralistů. Jenže ve skutečnosti je nejspíš i zde všechno jinak. Samec má během své „služby“ stále větší hlad a jikry v hnízdě vypadají stále lákavěji. Drží se jim nablízku, protože doufá, že si na nich konečně pochutná, a to platí i pro čerstvě vylíhnutá mláďata. Jenže mu v tom brání ta zablokovaná čelist. Takže hlídá hnízdo, které momentálně považuje spíš za spíž, a čeká, až bude konečně moci tlamu otevřít. Nakonec se mu to povede – nedlouho poté, co všechna jeho novorozeňata uplavou. Zdánlivá otcovská oddanost je tak ve skutečnosti jen pokusem o kanibalismus, jemuž příroda zabránila.

Knihu Sex v lidském milování koupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru