Která bioenergetická cvičení jsou pro mě vhodná?

Ukázka z knihy Bioenergetická cvičení.

Ukázka z druhé kapitoly knihy Bioenergetická cvičení.

Bioenergetická cvičení obálkaExistuje řada typických vnitřních postojů, kterými se společně vyjadřují tělo i duše: vnější tělesné znaky a pocit, jak prožíváme své tělo; způsob, jak se obracíme ke světu a jak bráníme cyklu vybíjení a nabíjení (str. 13).

Každý člověk má své silné a slabé stránky

Každý takový vnitřní postoj se vyznačuje svými silnými a slabými stránkami, svým typickým způsobem utváření mezilidských vztahů a charakteristickými životními a zdravotními problémy.

Při výběru vhodného cvičení a jeho způsobu vám pomohou znalosti o typu vnitřního postoje, který je vám vlastní. V návaznosti na tyto typické postoje popisujeme individuální plán cvičení.

Samozřejmě, že popsané vnitřní postoje jsou zjednodušená schémata, ale právě toto zjednodušení umožňuje, abychom rozpoznali typické znaky. Prosíme vás, abyste se rozhodli pro ten vnitřní postoj, který je vám vlastní, až po pročtení všech pěti typických postojů.

První vnitřní postoj: „Žiji převážně ve své hlavě“

Lidé, pro které je tento postoj charakteristický, přikládají velký význam svým myšlenkám, své vůli, svým představám. Často jsou pro ně důležitější než jejich vlastní prožitky. Jejich vzezření působí často odměřeně nebo upjatě, někdy až nemotorně. Jejich tělo připomíná některý z tvrdých materiálů, např. kámen, sklo nebo ocel. Jejich mimika je nepohnutá, jejich oči zřídka vyhledávají kontakt. Žijí uzavřeně v sobě a navenek působí „cool“. Z energetického hlediska jako by byli zmrazení, jejich životní energie je stažená hluboko dovnitř, pouze minimálně se projevuje navenek.

Typický blok

Nejdůležitější energetický blok u lidí tohoto typu odděluje hlavu od těla, leží tedy v oblasti spodiny lebeční. I jejich celé tělo je blokováno na mnoha místech, takže velmi zřídka vykazuje spontánní pohyby a možnosti energetického nabíjení jsou omezené.
Typickým tělesným pocitem u těchto lidí bývá pocit netělesnosti, necítí své tělo. Jejich tělo pro ně nehraje žádnou roli. Často jsou v menší míře vnímaví vůči bolesti. Své uspokojení nacházejí tito lidé nejvíce ve slovech, myšlenkách a představách. Jsou zaujati technickými ideami nebo světonázorovými otázkami. Často se vyhýbají dotyku, tělesné blízkosti nebo situacím, které vyžadují spontaneitu.

Nedostatečné vnímání vlastních pocitů

Z hlediska cyklu nabíjení a vybíjení se vyznačují poruchami na počátku cyklu: ve vnímání vlastních pocitů a potřeb. Fakt, že tito lidé v jistém smyslu žijí neustále mimo své tělo, představuje i jejich silnou stránku: jejich nevědomé zřeknutí se vlastního těla je osvobozuje od skutečného uspokojování jeho potřeb. Mnozí z nich jsou tak schopni velkých duchovních výkonů, asketických obětí, mají schopnost přestát extrémní situace. Vytvářejí často neuspokojující mezilidské vztahy, ačkoli kdesi hluboko uvnitř touží po blízkosti a splynutí. Ve skutečnosti jsou však velmi opatrní, nedůvěřiví. V užším kontaktu s nimi není snadné vyjít.

Jestliže se v tomto popisu poznáváte, doporučujeme vám nejprve kultivovat vědomí vaší tělesnosti, tzn. vnímání vlastního těla a jeho pohnutek. Při cvičení je navíc důležité, nenechat se vyprovokovat k činu nebo se příliš silně energeticky nabít, nýbrž cvičit klidně, citlivě a naslouchat objevujícím se tělesným potřebám.

Doporučení ke cvičení u prvního postoje

Nejprve se seznamte se základní sestavou cviků (str. 38). Později pokračujte v tomto pořadí:

Rozhýbání – str. 39
Uzemnění – str. 44
Protahování šíje – str. 49
Stržení masky – str. 50
Rozpínání hrudníku – str. 53
Houpání na zádech – str. 54
Vyprázdnění hlavy – str. 81
„Nebe a země“ – str. 56
Proudění – str. 68
Oživování pánve – str. 58
Vnitřní úsměv – str. 60
Dotyk a dech – str. 61
Vynoření se a ukončení – str. 63 

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru