Zuzana Pospíšilová: Hádanky a hříčky nejen se slovíčky

Máte doma šikovného prvňáčka, který už umí číst a má rád zajímavé úkoly a hry s písmenky a číslicemi? Nebo si vaše o něco starší dítko potřebuje občas procvičit znalosti a pohotovost a školní učebnice mu nepřipadají zrovna zábavné? Nebo si jen doma s dětmi rádi hrajete a vymýšlíte nejrůznější slovní hříčky, rébusy a hrátky s čísly?

Pak by rozhodně neměly vaší pozornosti ujít Hádanky a hříčky nejen se slovíčky z pera oblíbené Zuzany Pospíšilové.

Autorka, dětská psycholožka, se zabývá rozvojem kreativity u dětí mladšího školního věku. Z této její bez nadsázky výjimečné publikace je jasné, že své práci rozumí a dělá ji s láskou. Těžko byste v této oblasti hledali na trhu pro své děti něco tak užitečného. Člověka při tom nutně napadne, jak by bylo skvělé, kdyby takoví autoři psali i školní učebnice.

Kniha je rozdělena do čtyř částí, které jsou věnovány počítání a hrám s čísly, kreslení, hrám se slovy a písmenky a hádankám.

V první kapitole nazvané Počítání najdeme na osmnácti stranách veselé básničky skrývající zadání úkolů. Některé jsou opravdu počtářské, jiné rozvíjejí logické myšlení či prostorovou představivost. Veršované zadání považuji za velmi dobrý způsob, jak dětem zpříjemnit obávané slovní úlohy, které zbytečně nahánějí strach mnohým školákům.

Děti, které si rády vymýšlejí vlastní podivná zvířata a postavičky, si přijdou na své v kapitole Veselé malování. Najdeme tu také několik obrázků k domalování, návody na prstové maňásky a obrázky jedním tahem. Malování obrázku podle veršovaného návodu bude jistě zábavné i pro skupinku dětí. Začínající čtenáři si při plnění tohoto úkolu výborně procvičí porozumění textu.

Třetí část knihy nazvaná Hříčky se slovíčky je nejobsáhlejší. Děti si při práci (nebo snad lépe hře)zdokonalí cit pro jazyk. Dostávají za úkol skládat slova z jednotlivých písmen, vymýšlet přesmyčky a skrývačky, luštit rébusy, doplňovat slova do rýmů, opravovat nejrůznější chyby, vysvětlovat význam slov a slovních spojení. Opět je celou kapitolou provázejí vtipné veršíky. Závěrečná kapitola plná hádanek jistě nepokazí dobrý dojem z těch předchozích. Který malý školák se nepochlubí rád vtipnou hádankou.

Kniha je velmi přehledně uspořádána. Na každé straně je vždy jen jeden úkol a většina z nich se dá vyplnit přímo do knížky. Děti, které pracují samostatně určitě ocení řešení úkolů uvedená na konci knížky. Velká část zadání se dá využít nejen pro jednotlivce, ale i pro skupinku dětí.


Bc. Magdalena Felixová, časopis Informatorium 3-8

Knihu Hádanky a hříčky nejen se slovíčky můžete koupit u nás na e-shopu

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru