Angelika Kallwass: Syndrom vyhoření v práci a osobním životě


syndrom vyhoření v práci v osobním životě psychoterapiePsychologové se shodují, že rodinný život, partnerské vztahy a práce tvoří u dospělého člověka nejdůležitější podmínky jeho života. Pro mnoho lidí se tyto podmínky stávají složité a zatěžující duši a nezřídka i tělo; u mnoha z těchto mnohých vystupuje jako reakce na osobní potíže v těchto životních podmínkách syndrom, který se označuje jako syndrom vyhoření a je obecně charakterizován jako „stav extrémního vyčerpání“. Pozoruhodné a velmi aktuální téma syndromu vyhoření zpracovala zkušená německá psychoterapeutka A. Kallwassová a český překlad její publikace se dostal poměrně brzy po vyjití originálu i na náš knižní trh. Je to publikace velmi prospěšná, neboť oslovuje nejen ty mnohé z mnohých, kteří již syndromem vyhoření trpí, ale i ty mnohé, kteří jsou vystaveni nebezpečí, že by jím mohli trpět i oni, pokud se nevyrovnají se svými životními potížemi. V tomto smyslu je to kniha vysoce aktuální. Podrobně, z hlediska možností vzniku rozebírá výše zmíněné oblasti lidského života a podává návod jak čelit možným příčinám vzniku syndromu vyhoření. 

Číst tuto knihu znamená také jistý druh prevence, neboť se čtenář může seznámit i s počátečnými varovnými signály nástupu syndromu vyhoření.

Kniha má tři díly: v prvním, věnovaném práci a společnosti, jsou kromě jiného, probírána témata „mobbingu na pracovišti“ (slovem „mobbing“ je označován „sociální stresor šikany na pracovištích, opakované psychické útoky na jedince“) a dále témata pracovní přetíženosti, ale i nevytíženosti a strachu o místo. Druhý díl je věnován rodině a partnerským vztahům, především z hlediska žen, s charakteristiky nazvanou vstupní kapitolou: „Vyhořelá na všech frontách: hospodyně, matka, milenka a tak dál“, ale i problematice „máme nemocné dítě“, „stavíme dům“ a dalším, tak důvěrně známým problémům. Třetí díl je věnován osobnostním dispozicím, tj. subjektivní náchylnosti, ale i odolnosti vůči stavu extrémního vyčerpání; dobře to charakterizuje kapitola s názvem „Kolik vlastně sneseme?“. Lze říci, že četba této knihy je především druhem prevence, neboť ukazuje jak žít, abychom se vyvarovali stát se obětí zákeřného syndromu vyhoření.

Prof. PhDr. Milan Nakonečný

Knihu Syndrom vyhoření v práci a osobním životě můžete koupit na našem e-shopu


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru