Den dyslexie 2018

Už devátý ročník Dne Dyslexie proběhl 8. až 10. září v pražském Veletržním paláci. Nakladatelství Portál, které se zaměřuje i na vydávání literatury právě o dyslexii, ale i jiných specifických poruchách, bylo jako již tradičně jedním z partnerů akce. Při té příležitosti naleznete na našem e-shopu vybraných osmnáct titulů věnovaných specifickým poruchám učení se slevou 30 %!

Vybraných 18 titulů se slevou 30 % naleznete zde.

Mottem letošního ročníku je: Dar dyslexie, danajský dar? Organizátoři tím chtějí poukázat na fakt, že dyslexie může být obzvláště pro umělce velkým darem, který umožňuje jiné nazírání a vnímání, zároveň ale může jít, především v běžném každodenním životě, o dar danajský, který ztěžuje komunikaci s ostatními lidmi. To je i jeden z hlavních důvodů vzniku celé akce, jak připomíná MgA. Alena Kupčíková, PhD., umělkyně a zároveň zakladatelkyně Dne Dyslexie:  „Snažíme se tímhle dnem uskutečnit setkání pro ty, kteří se nemůžou či nemají komu svěřit. Nesimulujeme poradny, ani se o to nesnažíme, pouze dáváme možnost lidem, kteří mají obavu někam jít. Vyzýváme je, aby přišli mezi nás, svěřili se, viděli mnoho dyslektických příběhů a sami se pokusili najít cestu…a tak se to děje mnoho let. Dyslexie je darem, i když je během života mnohokrát darem danajským.“

Samotnému Dni Dyslexie bude už ve čtvrtek 6. září předcházet happening a diskuze s veřejností na pražském Andělu. Samotný Den Dyslexie otevře pak v sobotu 8. září divadlo DYS, a to komediální hrou “Kaviár na chodníku” o manželském páru seniorů, kdy jeden z nich je dyslektikem a o tom, co takové soužití obnáší. Následovat budou dva dny (9. - 10. 9.) plné workshopů s výtvarnými umělci, kteří mají své vlastní příběhy s dyslexií, tvůrci nových přístupů vzdělávání a odborníky, bude se diskutovat o problémech se psaním, čtením, počítáním i na cizí jazyky u dětí i dospělých. 

Na akci vystoupí umělci Petr Ptáček, architektka Barbora Váchová, malíř Jan Gemrot, sochařky a malířky Kateřina Novotná, Markéta Korečková či Alena Kupčíková nebo režisér Jaroslav Černý a další hosté. 

Další informace naleznete na oficiálních stránkách Dne Dyslexie a pořádající organizace DYSa v jejich tiskové zprávě.

Naše nakladatelství akci jako již tradičně podporuje a v týdnu od 10. do 16. 9. budete moci na našem e-shopu koupit vybraných osmnáct titulů věnovaných specifickým poruchám učení se slevou 30 %.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru