Nejlepší knihy dětem - Portál hned 4x zabodoval!

Komise pro dětskou knihu SČKN a Česká sekce IBBY opět vydává katalog Nejlepší knihy dětem, tentokrát za období 2017/2018. Katalog může být pomocníkem rodičům, knihovníkům a hlavně dětem při výběru knížek. Mezi nejlepší dětské knihy byly zařazeny i naše tituly: Taje olivového háje, Karolínka a její zoo, Po stopách baroka v Čechách a Po stopách stoleté dámy.

Celý katalog s 52 tituly z literatury pro děti a mládež najdete na Nejlepší knihy dětemTaje olivového háje, Daniela Krolupperová


Taje olivového háje napsala Daniela Krolupperová a text krásnými ilustracemi doplnila Eva Chupíková. Knížka pojednává o malé víle, kterou odnese vítr mistrál z hor do zahrady opuštěného domu na pobřeží Provence. Víla se o zahradu začne starat a na nový domov si postupně zvykne. Seznámí se i s vílou žijící ve vesnické kavárně, takže už není sama. Na popud místního faráře se víly rozhodnou udělat dobrý skutek: najít majitele brýlí, jež leží zapomenuté v altánu za domem. Brýle patří zvláštnímu mladíkovi jménem Benedikt, který sepisuje jména větrů a věří, že na světě existuje strom vyšší než sto metrů. Nakonec se za ním vypraví po moři až na jiný světadíl… Knížka je pro děti mladšího školního věku. Daniela Krolupperová v Portále vydala více pěkných knížek a další s názvem Sněhová víla vyjde koncem roku.

Karolínka a její zoo, Denisa Ryšková


Karolínka a její zoo je knížka z pera Denisy Ryškové, která dvacet let byla ošetřovatelkou v zoo. Jaké by asi bylo mít doma zoologickou zahradu? Nebo v zoo bydlet?  Malá Karolínka žije v zoo a vypráví veselé příběhy o tom, že člověk není pánem tvorstva, ale jen jedním z tvorů na této planetě. Že si zvířata sama uklízejí? Že se vydávají na výlet? Nebo dokonce něco uloupí? Ve třinácti skutečných příbězích se seznámíte se zajímavostmi ze života užovek, orangutanů, krkavců, papoušků, lemurů, gibonů i méně známých zvířat. Na konci každé kapitoly jsou pro malé čtenáře připraveny otázky k porozumění textu. Vtipný a čtivý text je doplněn pěknými ilustracemi malíře Jana Dungela, který je biolog, cestovatel a ilustrátor mnoha knih s amazonskou faunou. 

Po stopách baroka v Čechách, Martin Bedřich



 Po stopách baroka v Čechách uvádí mladé čtenáře do světa barokních Čech a představuje jim nejen jejich bohatou kulturu, ale i způsob, jak se tehdy žilo. Děti se v knize seznámí s principy barokního umění, architektury, sochařství, malířství a literatury, se základními historickými událostmi, osobnostmi, ale také s tím, jak vypadala města a vesnice, jak probíhaly dobové slavnosti, co se jedlo a jak se lidé oblékali. Knížka může být využita při výuce dějepisu nebo inspirovat k toulkám po naší zemi. Knihu napsal šéfredaktor nakladatelství Portál Martin Bedřich, který studoval českou a srovnávací literaturu a dějiny umění. Knihu ilustrovala Michaela Bergmannová, její obrázky odpovídají reáliím barokního období. 



Po stopách stoleté dámy, Lenka Pecharová

Po stopách stoleté dámy je kniha, která byla napsána ke stému výročí vzniku Československa. Prochází jednotlivými roky republiky a v každém z nich upozorňuje na zajímavosti, které se tehdy udály. Zvídavé děti se tak dozvědí nejen zásadní historické skutečnosti, ale i to, kdy byla vynalezena hra Pexeso, kdo vymyslel kontaktní čočky nebo co znamená zkratka SUNAR. Uvedené zajímavosti z kultury, vědy, sportu i dalších oblastí si rádi připomenou i dospělí. Knihu provázejí kvízy a dobové vtipy. Autorka Lenka Pecharová téměř dvacet let vyučuje na základní škole, publikačně se zaměřuje na mezipředmětové vazby, v nakladatelství Portál vyšla mimo jiné knížka Po stopách Karla IV. Ilustrace známého ilustrátora Lukáš Fibrich hezky knihu doplňují. 


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru