Máte problém s dítětem neustále přilepeným k mobilu? Udělejte s ním smlouvu na mobil!

Mobilním telefonem rodiče vybavují čím dál mladší děti a ne vždy je to k oboustranné spokojenosti. Ve školách už je zakazují nejen z důvodu narušování procesu výuky nebo odvádění pozornosti, ale i proto, že učitelé si všímají, jak mizí mezi dětmi komunikace tváří v tvář. Tam, kde mají děti mobily povolené, mizí hluk o přestávkách, neboť se místo obvyklého pokřikování na spolužáky každé dítě věnuje tiše svému mobilu.

Zákazy ve škole jsou možná řešením pro dobu vyučování, ale jak si s podobným počínáním potomků poradit mimo školní prostředí? A jak nastavit pravidla, aby mobil sloužil svému majiteli a nebylo to obráceně? Zodpovědnost za to spočívá do určitého věku dítěte jednoznačně na rodičích a právě pro ně má psycholožka Yalda T. Uhls ve své knize Mediální mámy a digitální tátové  několik užitečných praktických rad. Jednou z nich je nápad upravit užívání mobilního telefonu smlouvou mezi rodiči a potomkem, s jasně danými pravidly a sankcí za jejich porušení. Není nutné přebírat všechna ustanovení a je možné smlouvu přizpůsobit na míru přímo vašemu dítěti, ale podle autorky by to mohlo vypadat asi takto:


Smlouva na mobil


Milý Gregory,

 veselé Vánoce! Jsi teď hrdým vlastníkem iPhonu. Paráda! Jsi hodný a zodpovědný třináctiletý kluk a tenhle dárek si zasloužíš.

Ale s přijetím tohoto daru jsou spojena pravidla a nařízení. Prosím, přečti si následující smlouvu. Doufám, že chápeš, že je mým úkolem z tebe vychovat zralého a zdravého mladého muže, který může fungovat ve světě a ovládat technologie, ne aby ony ovládaly jeho. Nedodržení následujících pravidel povede k ukončení tvého vlastnictví iPhonu.

Mám tě moc ráda a těším se na ty miliony esemesek v nadcházejících dnech.


1. Toto je můj telefon. Koupila jsem ho. Zaplatila jsem za něj. Půjčuji ti ho. Nejsem skvělá?

2. Vždycky budu znát heslo.

3. Když zazvoní, zvedni ho. Je to telefon. Pozdrav, chovej se slušně. Nikdy telefon neignoruj, když se ti na displeji objeví „máma“ nebo „táta“. Nikdy.

4. Telefon odevzdej rodičům neprodleně v _ _:_ _ ve školní dny a ve _ _:__hodin o víkendech. Na noc bude vypnutý a zapne se zase ráno v _ _:_ _ . Když budeš volat na něčí pevnou linku, mohou to vzít rodiče, takže tam raději nevolej a nepiš. Poslouchej instinkt a respektuj ostatní rodiny, jako bychom chtěli být respektováni my.

5. Do školy si ho brát nebudeš. Promluv si s lidmi, se kterými si posíláš esemesky, osobně. Je to důležitá dovednost. Dny se zkrácenou výukou, výlety a mimoškolní aktivity budou vyžadovat zvláštní opatření.

6. Pokud ti spadne do záchodu, na zem nebo se jednoduše vypaří, máš povinnost nahradit škodu či opravy. Můžeš posekat trávník, pohlídat děti, vzít to z kapesného. Jednou to přijde, buď připravený.

7. Nepoužívej tuhle technologickou pomůcku, abys lhal, napálil nebo podvedl někoho jiného. Nepokračuj v konverzaci, která je pro druhé zraňující. Buď především dobrý kamarád a vyvaruj se hádek.

8. Neposílej esemesky, e-maily ani neříkej do tohoto zařízení nic, co bys neřekl osobně.

9. Neposílej esemesky, e-maily ani neříkej nic, co bys neřekl, kdyby byli přítomni jejich rodiče. Dávej si pozor, co říkáš.

10. Žádné porno. Na internetu vyhledávej informace, které bys mohl ukázat mně. Jestli se chceš na něco zeptat, zeptej se někoho – nejlépe mě nebo táty.

11. Vypni ho, ztlum ho, odlož ho na veřejnosti. Zvlášť v restauraci, v kině nebo když s někým mluvíš. Nejsi žádný hrubián; nedovol, aby to iPhone změnil.

12. Neposílej ani nepřijímej obrázky svých intimních míst ani intimních míst někoho jiného. Nesměj se. Jednou to budeš navzdory své inteligenci chtít udělat. Je to riskantní a mohlo by to zničit tvůj život v dospívání / v dospělosti. To není nikdy dobrý nápad. Kyberprostor je ohromný a mocnější než ty. A je těžké něco takového nechat zmizet – včetně špatné pověsti.

13. Nedělej miliony fotek a videí. Nemusíš všechno zaznamenat. Prožívej svůj život. Zůstane ti v paměti navždycky v podobě vzpomínek.

14. Nechej někdy telefon doma a udělej to s pocitem jistoty a bezpečí. Není to živá věc ani prodloužení tebe samého. Nauč se žít bez něj. Překonej strach z toho, že u všeho nejsi.

15. Stahuj si novou nebo klasickou hudbu nebo jinou než miliony tvých vrstevníků, kteří všichni poslouchají totéž. Vaše generace má přístup k hudbě, jakou před vámi nikdo neměl. Využij toho daru. Rozšiřuj si obzory.

16. Občas si zahraj hry se slovy nebo puzzle nebo hry na procvičování mozku.

17. Dívej se nahoru. Pozoruj svět kolem sebe. Zírej z okna. Poslouchej ptáky. Jdi se projít. Promluv s cizím člověkem. Nechej se okouzlit něčím, co jsi nevygoogloval.

18. Zbabráš to. Telefon ti vezmu. Sedneme si a promluvíme si spolu o tom. Začneme znovu od začátku. Ty i já se pořád učíme. Jsem na tvojí straně. Jsme v tom spolu.


Doufám, že s těmito podmínkami souhlasíš. Většina lekcí, které jsou tu vypsané, se netýkají jen iPhonu, ale života. Vyrůstáš v rychle a neustále se měnícím světě. Je to vzrušující a lákavé. Dělej věci jednoduše, kdykoli to půjde. Před jakýmkoli přístrojem dávej přednost svojí inteligenci a velkému srdci. Mám tě ráda. Doufám, že si svůj úžasný nový iPhone užiješ.

Líbám,

Tvoje máma


Dr. Yalda T. Uhls původně pracovala v MGM a Sony, pak se ale začala věnovat otázkám dětského vývoje a získala doktorát z psychologie na UCLA. Nyní zkoumá, jak média ovlivňují sociální chování u teenagerů, a vede seminář o digitálních médiích a lidském vývoji.




Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru