365 mentálních rozcviček v jedné knize

Víte, že kromě tělesných rozcviček existují i ty mentální? Kniha Cvičení mentální kondice vám jich nabízí přesně 365, aby ani jediný den nezůstal němý. Můžete je řešit postupně, ale na druhé straně není nutné omezovat se na jediné cvičení denně.

 Cvičení mentální kondice Jana BílkováV zájmu udržování aktivní pozornosti čtenářů jsou cvičení záměrně uspořádána tak, aby se střídaly různé typy úkolů. Některé typy cvičení vyžadují chvíli zkoušení a hledání řešení. Je potřeba vytrvat, případně se k úkolu vrátit o něco později, neboť s postupující praxí člověk získá v řadě podobných aktivit cvik, zkušenosti a potřebný rozlet. Takový vývoj je například dobře patrný u přesmyček. Předkládaná cvičení podporují koncentraci, mentální flexibilitu, verbální kreativitu a logiku, schopnost kombinovat, hrát si. Nabízejí možnost uvolnění standardních percepčních schémat a zlepšují celkovou mentální kondici, díky čemuž jsou využitelná napříč širokým věkovým spektrem.

Kniha  je určena pro všechny, kdo rádi luští, pracují na své mentální kondici a flexibilitě, kdo rádi přemýšlejí a hrají si s písmeny, slovy a jazykem, a to bez ohledu na věk.


PhDr. Mgr. Mgr. Mgr. Jana Bílková, Ph.D., je psycholožka, překladatelka a tlumočnice. Učí na univerzitách a akademiích třetího věku, vede přednášky v knihovnách a v aktivizačních programech pro seniory.
V Portále vydala úspěšnou knihu Trénink mentální kondice (2017).

Ukázky:

1. Najděte v následujících skrývačkách křestní jména. Trénink mentální kondice , Jana Bílková, hry se slovy pro každý věk

Nasekej prosím tě ta polena, ať můžeme zatopit v krbu.

Musím uznat, že šlape trpělivě celou cestu.

Na babiččině oslavě našel pod stolem špunt.

Důsledkem vandalismu jsou mimo jiné posprejované železniční vagóny.

Nechť nikdy nezhyne krása českého jazyka!

2. Určete, které slovo se k ostatním nehodí. (Slova jsou zašifrována v přesmyčkách.)   

      BIKAZALI

      ALADRÁTEK

      PEKAL

      LESTOK

      CINDERA

3. Doplňte doprostřed tabulky slovo složené ze tří písmen tak, aby se hodilo do všech uvedených slov. Doplňované slovo dává smysl i samostatně a jedná se o podstatné jméno.




Knížku Cvičení mentální kondice můžete zakoupit v našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru