Na rozcestí ke ctnostem, nebo k slabostem?

Nová (dvoj)kniha oblíbené autorky Daniely Krolupperové Na rozcestí ke štěstí/od štěstí učí děti mladšího školního věku, co jsou to lidské slabosti - a jak to dopadne, když se jim poddáme, anebo když jim naopak čelíme a přemůžeme je.

Na rozcestí ke štěstí Koupit na e‑shopu

Jirka je obyčejný kluk, který rád jezdí na koloběžce: dostane se tak až na celorepublikové závody, kde skončí třetí, a dokonce s ním udělají rozhovor i do televize! Komu by takový úspěch nestoupl do hlavy a kdo by nezpychl! Jirkovi se přestane chtít vyndavat nádobí z myčky, opakovat počty, dokonce si přestane rozumět s kamarády, protože - je přece dobrý na koloběžce, ne? Lepší než oni. A tak se rozhodne, že to všem ukáže a uspořádá ukázkovou jízdu a přesvědčí všechny, jak je dobrý!

Jenže pak... Jak Jirkův příběh dopadne? Buď se vydá cestou od štěstí, jízdu uspořádá, nadme se pýchou - ztratí soustředění, spadne a zlomí si ruku.

Ale co když si na rozcestí zvolí cestu ke štěstí? Svou pýchu potlačí, zastydí se, že mluví jen o sobě a změní se: začne se zase bavit s kamarády, uklízet nádobí z myčky a pečlivě dělat domácí úkoly... Svůj boj se slabostí - v tomto případě pýchou - vyhrál!

V knížce jsou, vždy z jedné její strany, popsány obě cesty. A Jirka v knize nezápolí jenom s pýchou, ale s dalšími šesti slabostmi: lakotou, závistí, vztekem, lhostejností, nestřídmostí a leností, a to vše prostřednictvím jednoduchých zážitků, které jsou dětem dobře známé (sourozenecká nevraživost, neochota půjčovat své věci, žárlivost na úspěšnější kamarády apod.). U každé z nich kniha názorně předvádí, jak to dopadá, když jim člověk propadne a nedovede s nimi bojovat - a také, jak to naopak dopadne, když se jim vzepře.

Na konci každé kapitoly nalezneme i několik otázek, které mohou děti navést k přemýšlení o tom, co Jirka udělal dobře/špatně, co je obecně dobré a co špatné, co která neřest vlastně znamená, jak se jí bránit nebo proč to může být těžké.

Daniela Krolupperová je překladatelka a novinářka, vydala řadu oceňovaných knih pro děti, v Portále např. Mizící hmyzíci, Jde sem lesem, Polární pohádka, Tajemství olivového háje aj.

Knihu Na rozcestí ke štěstí/od štěstí koupíte na našem e-shopu.

Ukázka:

Knihu Na rozcestí ke štěstí/od štěstí koupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru