Den dyslexie se letos koná již po desáté, i letos za podpory Portálu

Již desátý ročník Dne dyslexie, jehož tradici založila v výtvarnice Alena Kupčíková v roce 2010, proběhne 8. a 9. září 2019 v prostorách vodárenské věže v Praze na Letné. Jeho motem je „(Ne)dokonalí - mylujeme svoji dyslexii“ a i letos se můžeme těšit na množství přednášek a workshopů s umělci obdarovanými darem dyslexie.

Alena Kupčíková, zakladatelka Dne dyslexie, vnímá dyslexii nikoliv jako handicap, ale jako dar. Dar, který umožňuje vnímat a nazírat na svět jinak než většina - a díky tomu nakonec obohacovat i tuto „normální“ většinu. 

Alena Kupčíková, zakladatelka Dne Dyslexie

Den dyslexie se samozřejmě nevěnuje pouze dyslexii samotné, tj. poruše čtení, ale také dalším poruchám: dysgrafii (poruše psaní), dyskalkulii (poruše počítání) či dysfázii (poruše řeči). Právě poslednímu jmenovanému tématu se na 10. ročníku Dne Dyslexie bude věnovat více prostoru. Dalším tématem bude „dom-školáctví“, jiné druhy vzdělávání dětí s poruchami učení, než je klasická škola.

Po celé dva dny budou akci provázet workshopy s odborníky na tuto problematiku a také s DYS umělci, kteří s tímto darem pracují: těšit se tak můžete na grafika a malíře Petra Ptáčka, malíře Jana Gemrota, sochařky a malířky Kateřinu Novotnou, Markétu Korečkovou či Alenu Kupčíkovou nebo brusiče a soustružníka Jindřicha Matěka

Kromě umělců ale na akci vystoupí i řada odborníků zabývajících se DYS poruchami a další hosté.

Celý program naleznete na stránkách centra DYS nebo v přiložené tiskové zprávě..

Naše nakladatelství i letos Den Dyslexie podporuje.

A jak vypadal Den Dyslexie 2018? 

Workshop s Petrem Ptáčkem

Workshop s malířem Janem Gemrotem

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru