Mateřský koučink - psychická průprava ve vašem těhotenství, během porodu a po něm

Mateřství je náročný sebepoznávací proces a já nelakuji očekávání na růžovo. Na druhé straně není mým cílem vás strašit. Jde v prvé řadě o to, pomoci vám proplout mořem pochybností, obav a případných komplikací a přivést vás k poznání, že je ve vaší moci nastavit svou psychiku tak, aby vám pomáhala.

Jana Černá psycholožka koučka Mateřský koučinkV milém a zároveň upřímném úvodu ke knize Mateřský koučink se psycholožka, fyzioterapeutka a koučka Jana Černá snaží uklidnit nastávající a novopečené maminky. Každý totiž máme zlozvyky, kterými si snižujeme svou psychickou odolnost a vyčerpáváme svou psychickou energii. Jde jen o to věnovat pozornost psychice a najít rovnováhu mezi znepokojením z měnících se nálad a ignorováním dlouhotrvajících problémů.

Křest knihy Mateřský koučink se odehraje na Světě knihy v Plzni v pátek 20.9.

Rodičům na nejhezčí cestu - rádce od profesora Matějčka

Ukázka:

Psychika ženy

Změny v psychickém prožívání ženy mohou nastat v brzkém čase po početí dítěte. Je to velmi individuální a může se to lišit i u jedné ženy v rámci různých těhotenství. Některá maminka může být podrážděná, jiná plačtivá, další může být „šťastná jako blecha“ a šířit kolem sebe radost. Někdy může být člověk rád, že vůbec žije, jak mu je nevolno. A u někoho se změna nemusí projevit vůbec.

Nikdo zatím mateřství přesně nedefinoval, udělejte si to po svém.

Pamatujte si prosím jednoduchý princip ve fungování psychiky: Kam zacílím pozornost, orientuje se i myšlení a jednání. Budete-li se devět měsíců nastavovat na dramatický porod plný bolesti, z 90 % se vám to splní. Představte si psychiku jako loď, jíž jste kapitánka. Kam ji nasměrujete, tam pojede. Buď budete sebe samu podporovat a nastavíte se na klid a nadhled, nebo si budete devět měsíců házet klacky pod nohy a sebe samu stresovat ještě více, než je nutné.

Dotyk, něha a blízkost má tisícinásobně větší účinek než luxus.

Kam jde pozornost, tam směřuje naše myšlení a jednání. Jedná se o tzv. sebenaplňující proroctví. Jak si to nastavíte, takové to bude. I v případě, že dojde ke komplikacím, lépe bude spolupracovat maminka, která si věří, než ta, která je devět měsíců vystrašená a napjatá.

Vaše pocity jsou v 90 % pravdivé, když ne, zapojte rozum.

Uvědomte si sílu své psychiky a emocí. Jak silný dokáže být váš agresivní hněv, jak intenzivní může být vaše blažená a bláznivá radost, jak bezmezné zoufalství dokáže člověk prožívat při ztrátě blízkého člověka a jak všeobjímající a zaslepující dokáže být strach. Teď si představte, že devět měsíců žijete převážně ve stresu a strachu z porodu. Co vše tento stres dokáže s vaším tělem. Přinejmenším budete prostoupena intenzivním napětím, silně stažená ve všech oblastech vašeho těla od krku až po konečník.

Dotyk nerozmazluje, ale vytváří klidnou a sebejistou osobnost.

Jaká tedy může být vaše psychická a tělesná připravenost, až přijde okamžik porodu vašeho děťátka? Místo tolik potřebné uvolněnosti, zklidnění a odvahy způsobíte přesný opak. Vystrašení, silné napětí a stres již na samotném začátku. Pozitivním zjištěním pro nás všechny je, že se svojí psychikou se každý může naučit pracovat ve smyslu uvolnění a práce se stresem.

Když se vyskytnou problémy, najděte si odborníka, kterému budete důvěřovat.

Úkol č.5

Psychická příprava na porod aneb zkroťte své divoké emoce

Jak na to?

1. stupeň psychické přípravy – úroveň: AMATÉR

Ve chvíli, kdy se cítíte spokojená a je vám dobře po tělesné i psychické stránce, zkuste si porod svého děťátka představovat tak, jak byste chtěla, aby probíhal. Představujte si situaci všemi smysly, co vidíte, co slyšíte, jak se cítí vaše tělo. Zaměřte se zejména na sebe samu, co potřebujete, abyste byla klidná, měla sebedůvěru a odvahu.

Nezůstávejte se svými problémy sami.

Jak se chcete chovat a co chcete prožívat, to znamená: Chci zůstat v klidu, jak nejdéle to půjde. Budu mít pocit, že zvládnu porodit své dítě. Budu se prodýchávat, tím budu zklidňovat sebe a zároveň dodávat kyslík svému dítěti. Ve chvíli, kdy to bude s přicházejícími kontrakcemi bolet, budu vzpomínat na tyto veselé, klidné nebo romantické okamžiky, které mám v zásobě. S každým výdechem budete uvolňovat svůj stres a napětí. Pokud přijdou pocity vzteku či pláče, nepotlačujte je. Nechte je proběhnout. Emoce jsou divocí koně, kteří přijdou ve vlně a zase zmizí. Jestliže chcete plakat, představujte si, že vás objímá člověk, který byl nebo je pro vás v životě oporou a dodává vám svoji láskou odvahu, protože vám věří a nepochybuje o vás. Zpočátku nácviku těchto vizualizací pracujte jen s pozitivními emocemi. To znamená, představujte si, jak vše zvládáte, jak jste klidná, vy i vaše děťátko jste v pořádku po celou dobu procesu.

Mateřský koučink můžete koupit na našem e-shopu

Mgr. Jana Černá je psycholožka, fyzioterapeutka a koučka, mj. má výcvik v NLP (neurolingvistické programování) nebo rodinných konstelacích. Pracuje na Gynekologicko-porodnické klinice Fakultní nemocnice Plzeň jako psycholog. V ambulantní péči se zabývá psychickými problémy žen v šestinedělí a adaptačními problémy ve vztahu matky a novorozeného dítěte během jejich prvního roku.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru