Zbavit se zbytečností a mít místo na věci důležité: to je minimalismus

Knížka Astona Sandersona Minimalismus do kapsy je praktickým průvodcem pro všechny, kdo chtějí ubrat na konzumním způsobu života a mít méně věcí - ale o to více hojnosti věcí důležitých.

Autor Minmalismus do kapsy obálkazdůrazňuje, že minimalismus neznamená život v holobytě s dvěma košilemi, jedněmi kalhotami a jedním párem bot. Minimalismus nespočívá v tom, zbavit se co největšího počtu věcí, ale v tom, zbavit se co největšího počtu zbytečných věcí. Věcí, které pro nás nejsou důležité, ale jen nám zabírají místo, vysávají peněženku a berou čas - protože minimalismus se nemusí týkat jen věcí materiálních, ale i například činností. Pokud si ze života tyto zbytečnosti odstraníme, zbude v něm mnohem více místa na hojnost věcí, které jsou pro nás skutečně důležité - ať už jsou to jakékoliv. Abychom to dokázali, stačí přijmout několik myšlenkových změn, které nám umožní zjednodušit domácnost, pracovní život nebo digitální prostředí.
Kniha nabízí stručné, rozumné a užitečné rady, jak se z hmotné, pracovní a počítačové zahlcenosti vymanit.

Na rozdíl od mnoha jiných neslibuje autor vyřešení problémů, nebo že se po přečtení jeho knihy stanete automaticky šťastným. Pokud ale budete jeho rady následovat, objeví se ve vašem životě místo pro to, abyste byli šťastní.

Aston Sanderson je americký autor, jehož cílem je pomáhat lidem vést lepší život. Píše krátké, zábavné knihy, které se setkaly se zájmem po celém světě.

Ukázka:

Žít životem plným hojnosti

Někdy to může vypadat, že minimalismus je pravým opakem hojnosti. Hojnost znamená ohromné množství čehokoliv. Takže by se dalo říct, že někteří lidé už skutečně žijí životem plným hojnosti: vlastní tolik věcí, které jim zanášejí život, že se v hojnosti doslova brodí! My se však v této kapitole zaměříme na zkoumání nové definice hojnosti.

Máte všechno, co jste kdy chtěli, a pořád to nestačí? Pak je tu pro vás tato kniha rabína Harolda S. Kushnera.

Lidé se často domnívají, že minimalistický způsob života znamená bydlet v poloprázdném bytě a nevlastnit téměř nic. Minimalismus je však ve skutečnosti pohyblivá škála, celé spektrum, a dá se chápat jako možná cesta vedoucí ke štěstí. Třeba jste někdo, kdo myšlenku minimalismu zavrhuje. Pokud ano, je to vaše volba. Ale nejprve byste si měli položit následující otázku: Dělá vás váš majetek a váš cíl každým rokem ho neustále rozmnožovat skutečně šťastnými? Pokud tomu tak není, je nesmírně důležité, abyste přehodnotili svůj vztah k věcem, které vlastníte. To je jediná věc, ke které vás filozofie minimalismu vybízí. Můžete se rozhodnout, jaký počet věcí, jež vlastníte, si chcete ponechat, které z nich si skutečně ponecháte a proč. Nechci vás přesvědčovat, abyste se okamžitě zbavili všech svých kuchyňských potřeb, dévédéček nebo starých ročenek ze střední školy. Pokud ale přijmete základní pravidla minimalismu, jak jsem je shrnul v této knize, a budete žít v souladu se svými prioritami, pak jste minimalistický způsob života úspěšně přijali za svůj.

Žít život plný hojnosti tedy neznamená vlastnit spoustu věcí: ve skutečnosti to představuje způsob života, jenž je plný hojnosti v oblastech, které jsou pro vás důležité.

Není ovšem úplně jednoduché přijít na to, co je důležité právě pro vás. A když se vám to konečně podaří zjistit, musíte začít do těchhle oblastí investovat. Návrhy, které najdete dále v knize, nejsou snadné a rozhodně to nejsou žádná rychlá řešení. Jsou to však řešení, která se dají uskutečnit, a jejich pomocí se dá dojít k opravdu nečekaným výsledkům.

A teď přejdeme k těm obtížným otázkám – které oblasti vašeho života si podle vašeho názoru zaslouží, abyste do nich více investovali, abyste v nich začali zažívat pocit hojnosti? Pro mnoho lidí je velmi důležitá rodina. Jiná oblast, která je pro mnohé zásadní, je smysluplná práce, jež přispívá k všeobecnému blahu společnosti. Někteří se toho snaží docílit v placeném zaměstnání na plný úvazek, jiní se pokoušejí vyvíjet smysluplnou činnost v rámci dobrovolnictví nebo se věnují něčemu tvůrčímu. Další oblast, do níž lidé rádi investují, je jejich fyzická kondice a zdraví. Toho lze docílit aktivním trávením času, například turistikou, týmovým sportem nebo posilováním, zdravou stravou a dostatečně dlouhým pravidelným spánkem.

Minimalismus a uměřenost - pasuje k sobě něco lépe?

Příklady uvedené výše jsou pouze obecné, ale když přesměrujete svou energii, čas a peníze do těch oblastí svého života, které jsou pro vás důležité, získáte z toho trvalý prospěch, který mnohonásobně převyšuje prchavé požitky z nakupování a hromadění věcí. Hluboké, trvalé, smysluplné vztahy s přáteli nebo členy rodiny jsou základní lidskou potřebou a mají dlouhotrvající účinek na naše duševní i tělesné zdraví. Rovněž je důležité být součástí nějakého společenství. Když se věnujeme smysluplné práci, získáme tím pocit, že jsme na této Zemi potřební, a cítíme se dobře, protože se nám podařilo o něco zlepšit svět kolem nás. Když dobře pečujeme o své tělo, zároveň tím zlepšujeme i svůj duševní stav. Pravidelné cvičení uvolňuje endorfiny, a když jsme v dobrém tělesném i duševním stavu, znamená to, že zdravěji a klidněji přistupujeme i ke všem ostatním aspektům svého života. O tělesném zdraví se často mluví jako o „základním návyku“. Jakmile svůj život obohatíte o cvičení a o lepší stravovací návyky, brzy zjistíte, že to vede k vytváření dalších prospěšných návyků v jiných oblastech vašeho života.

Teď si možná říkáte: Proč tady plácá pořád dokola o rodině, práci a zdraví? Nemá tahle kniha náhodou pojednávat o minimalismu? A máte naprostou pravdu! Smyslem téhle kapitoly však je přesvědčit vás o tom, že minimalismus nemusí obnášet jen vyhazování, zbavování se, omezování a okrouhávání, dokud vám v životě nezbude skoro nic.

Minimalismus může také znamenat, že se zbavíte všeho nepodstatného, abyste vytvořili více prostoru pro to podstatné.

Minimalismus v tomto pojetí představuje minimální plýtvání energií, zdroji a financemi a maximální využití času, energie, zdrojů a financí. Takoví minimalisté se snaží žít životem plným hojnosti. Jenomže to obvykle v jejich pojetí vypadá tak, že hojnost, kterou shromažďují a do níž investují, není vidět. Není to byt skvěle zařízený podle posledních trendů ani šatník v souladu s nejnovějšími výstřelky módy. Místo toho investují do nehmotných věcí, které jim velice pravděpodobně přinesou skutečné, trvalé štěstí.

Teď už je vám jistě jasné, jak si máte počínat, pokud jste se rozhodli žít životem plným hojnosti v pojetí, které přibližuje tato kniha. V další kapitole bude řeč o pravidle 80/20, což je další základní princip minimalismu, který možná ještě neznáte.

Knihu Minimalismus do kapsy koupíte na našem e-shopu.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru