V novém katalogu NEJLEPŠÍ KNIHY DĚTEM najdete hned čtyři knihy z Portálu!

Katalog NEJLEPŠÍ KNIHY DĚTEM, tentokrát za období 2018/2019, opět vydala Komise pro dětskou knihu SČKN a Česká sekce IBBY. Katalog je pravidelným pomocníkem, který navede nejen děti, ale i dospělé k nejkvalitnějším dětským knihám, které byly za nedávné období u nás vydány. Mezi nejlepší dětské knihy byly vybrány i čtyři naše: Rozumí koza petrželi?, Kluci netančej!, Sněhová víla a Černobílé prázdniny.

Celý katalog s 52 vybranými tituly z literatury pro děti a mládež najdete na Nejlepší knihy dětem

Rozumí koza petrželi?, Renata Škaloudová


Knížku Rozumí koza petrželi? s podtitulem A další „tosejentakříká“ napsala Renata Škaloudová, vtipnými ilustracemi ji doplnil Pavel Koutský. Kniha nabízí 28 koumáckých příběhů, v nichž si desetiletá dvojčata pokoušejí ujasnit ustálená úsloví. Proč se nemá házet flinta do žita? Protože ho nepoznáme od pšenice. Kde je co by kamenem dohodil? Házej! Dospělí někdy mluví tak zvláštně. A když se jich zeptáte, řeknou: „Nechytej mě za slovo". Dvojčata chápou úsloví doslovně a tak se je také snaží vyzkoušet nebo prožít. Kniha je určena dětem ve věku 10–12 let



Autorkou knihy Kluci netančej! je Olga Stehlíková, obrázky v ní jsou od Lukáše Fibricha. Tomáš a Kristýnka chodí do baletního souboru a připravují se na soutěž. Poznávají jeden druhého, trenérku, ale hlavně sami sebe. Příběh, situovaný do současné Prahy, vrcholí napínavou scénou na baletní soutěži a vypráví o tom, jaké to je bojovat s předsudky, přijmout svou i cizí jinakost. Kniha je určena dětem ve věku 9–13 let. 


Sněhová víla, Daniela Krolupperová


Sněhová víla je poetická vánoční pohádka z pera Daniely Krolupperovévýtvarnou podobu jí dala Lucie Dvořáková. Sněhová víla přichází tak jako každý rok na zem, aby dohlížela na sněžení. Zlý čert však na ni seslal kouzlo, které způsobí, že je jí taková zima, že nemůže pracovat. Víla se od moudrého výra dozví, že ji může zachránit jedině petrklíč. Všude za okny jsou však jenom vánoční hvězdy či vánoční kaktusy. Víla je zoufalá. U kostela ji však uvidí malý chlapec a vezme ji do dlaní. Jmenuje se Petr a má zvláštní příjmení – Klíč. Zlé kouzlo je zlomeno a pro vílu je to ten nejkrásnější vánoční dárek. Jednoduchý vánoční příběh pro malé čtenáře je vhodný jako první čtení. 

Černobílé prázdniny, Lucie Šavlíková


Černobílé prázdniny od Lucie Šavlíkové a Ilustrátorky Ilony Komárkové přinášejí příběh Honzíka, který tráví prázdniny u legrační tetičky Pravoslavy. Když se Honzík jednoho dne proboří do dutiny skryté pod pařezem, objeví tam podivuhodný svět obývaný zvířátky. V tomhle světě je na všechno dost času, popíjí se tu čaj z porcelánového servisu, vyprávějí se pohádky, a když je někdo statečný, klidně může mít i vady řeči, jako má Honzík a nikdo se tím nezabývá. Kdykoli se objeví nějaké nebezpečí nebo narušitel, Honzík a jeho noví kamarádi dají hlavy dohromady a s přehledem situaci vyřeší. A na konci čeká skutečně nečekané překvapení…

Černobílé prázdniny vyšly také jako audiokniha, kterou načetl Ondřej Rychlý.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru