Divadelní představení Hanin kufřík

Příběh Hany a Jiřího Bradyových popsaný v knize Hanin kufřík se stal inspirací pro japonský soubor KaRaKoRo, který jej předvede i v České republice, a to v Hudebním divadle Karlín 4. května 2020 od 19:00.

Příběh Hany Bradyové, která ve 13 letech zahynula v Osvětimi a jejího bratra Jiřího Bradyho, kterému se podařilo zachránit, spatřil světlo světa díky činnosti paní Fumiko Išioky a žáků Centra pro studium Holokaustu, jež paní Išioka zakládala v Tokiu s cílem ukázat mladým lidem na konkrétních lidských osudech a příbězích, jaké následky může mít lidská agrese a nenávist.

Předlohou k představení Hanin kufřík se stala stejnojmenná kniha kanadské autorky Karen Levine, která popsala pátrání členů Centra pro studium Holokaustu po osudu majitelky cestovního kufříku, jejich setkání s Jiřím Bradym a jeho zpověď. 

Soubor Karakoro byl založen před 40 lety v roce 1980. V té době byly školy v Japonsku moc přísné a učitelé často měli problémy se zvládáním svých tříd. Celkové napětí se odráželo nejen na psychice učitelů, ale i na jejich těle. Svaly mívali hodně ztuhlé, byli unavení, nervózní a mívali i strach. Jak říká zakladatelka souboru  Yoko Matsui: "Přemýšleli jsme v té době, jak pomoci pedagogům a jak zapojit do procesu děti.  Tak začalo „setkání těla a mysli“ – doslovný překlad nezkráceného názvu souboru Karada to koroko no deai."

Přečtěte si ukázku z knihy Hanin kufřík

V průběhu hledání možnosti, jak uvolnit sevřená těla, začal zkoušet soubor KaraKoro hry na pódiu. Během těchto kreativních setkání vyplavalo na povrch množství problémů a otázek, které jsme všichni řešili: šikana, válka apod. Zhruba před 20 lety jsme se skupinou dospělých a děti navštívil tábor Osvětim v Polsku. Jeden chlapec ze skupiny se zeptal pana Kazimierze Smoleńa (bývalého osvětimského vězně a následně po válce ředitele muzea v Osvětimi), kterého jsme měli tu čest potkat:

„Co můžeme dělat, aby  nedošlo k další válce?“

„Cestujte do různých zemí, setkávejte se s různými lidmi a sbírejte zkušenosti. Pokud se s lidmi osobně setkáte, dostanete se do kontaktu s jejich kulturou, nebudete pak schopni nikoho z nich zabíjet či ničit jejich kulturu.“

A tak se soubor vypravil do různých míst  - do Koreji, Číny, Holandska, deset let předvádí tanec Eisa v Kanadě a letos se s představením Hanin kufřík objeví i v České republice.

Více o představení naleznete na stránkách agentury Heldenburg, s.r.o.,, vstupenky můžete zakoupit na stránkách Hudebního divadla Karlín.

Představení bude v japonštině s českými a anglickými titulky.

KaRaKoRo je věkově smíšená divadelní komunita, původně založená v Ósace paní Jóko Macui jako spolek pro podporu učitelů v otázkách zvládání napětí v komunikaci se žáky a boji se šikanou.
Postupně se formát spolku rozšířil na divadelní komunitu, jejíž členové se od útlého věku učí zpívat, tancovat, hrát na hudební nástroje a recitovat na scéně. Vytváří společně osobitá představení na silná sociální témata a zároveň díky účastí mladších herců přizpůsobují mnohdy drsný obsah i mladším divákům. Cílem je boj se šikanou ve všech jejich společenských projevech.

Ukázky z představení:


Kufřík Hany Bradyové

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru