Hedvika se doma tak nudí, přitom ve škole se dějou věci!

Jaké to je bydlet s rodiči na samotě, kde široko daleko nic není, ví malá Hedvika, která už se nemůže dočkat, až půjde do první třídy. A co ji schází doma, to si plně vynahradí ve škole, kde do svých lumpáren zapojí i novou kamarádku Lindu.

Frida Nilsson, Ve škole se dějou věci!První knížka z řady o malé Hedvice má název Ve škole se dějou věci!. Hedvice chybí kamarádi, a tak se moc těší do školy. Po prvních rozpacích se skamarádí se spolužačkou Lindou a kolotoč bláznivých nápadů a příhod se roztáčí.

Hedvika s Lindou mají sice dobré úmysly, ale většinou se to nějak zvrtne a všechno dopadne docela jinak. Kdo může za to, že spolužačka se tak vžila do role splašeného koně, že ji musely zavřít do přístěnku, aby se uklidnila, a pak na ni zapomněly? Jak má malá holčička vědět, co to znamená ostříhat na ježka? A jak se Hedvika může radovat ze stolní hry, když je tak děsivá, že ji nemůže hrát? O tom, že mýdlo v limonádě není zrovna nejvhodnější přísada, ani nemluvě.

Malí čtenáři s Hedvikou prožijí první třídu, oslaví Vánoce, Velikonoce i její osmé narozeniny, hlavně se ale pobaví. Autentická, upřímná severská knížka pro děti svým humorem potěší čtenáře všeho věku.

Ve škole se dějou věci! také vyšla jako audiokniha, kterou načetla Tereza Dočkalová.

Knížku Ve škole se dějou věci! přeložila Viola Somogyi a ilustrovala Komára.

Ukázka:



Frida Nilsson je švédská autorka knížek a rozhlasových her pro děti. Dvě její knihy byly nominovány na prestižní Augustovu cenu, nejrenomovanější švédské literární ocenění. Literární kritika přirovnává Fridu Nilsson k Roaldu Dahlovi, bývá rovněž označována za novou Astrid Lindgrenovou. V nakladatelství Portál vyšly její knihy Piráti z ledového mořeVránova neuvěřitelná dobrodružství a Gorila a já.

Gorila a já, Frida Nilsson

Gorila a já je titul oceněný Zlatou stuhou, byl zdramatizován v projektu LiStOVáNí. Vyšel také jako audiokniha v interpretaci Marthy Issové. Knížka byla v roce 2011 nominovaná na Německou cenu za literaturu pro děti a mládež, přeložena byla do více jak sedmi jazyků. Hlavní hrdinkou knihy je osmiletá Jonna, která žije v dětském domově. Ředitelka ji nemá ráda a ochotně ji předá k adopci děsivé Gorile. Gorila žije na skládce a živí se prodejem šrotu, je ale laskavá a Jonna ji má přes počáteční strach ráda.

Další z knížek této autorky má název Piráti Piráti z Ledového moře, Frida Nilssonz Ledového mořeSestry Siri a Miki žijí s tatínkem na ostrově v Ledovém moři. Mladší Miki jednoho dne unesou piráti a Siri se ji vydává hledat. Napínavý příběh v duchu severské klasiky o dobrodružstvích dvou sourozenců se čte jedním dechem a rozvíjí čtenářovu fantazii. Příběh je věnován dětem ve věku 9–14 let.

Vránova neobyčejná dobrodružství, Frida Nilsson

V roce 2017 vyšla v Portále prvotina Fridy Nilsson, dobrodružná knížka pro starší děti, Vránova neuvěřitelná dobrodružství. Hlavní hrdinové, holčička Ebba a její nový kamarád, pták Vrána, se vydávají stopem do Norska hledat Vránovy ztracené rodiče. Na své cestě zažívají nejrůznější dobrodružství a nečekaná setkání, která je vždycky posunou o kousek dál. Rodiče nakonec samozřejmě najdou, i když to celou dobu nevypadá příliš nadějně.

Knížku Ve škole se dějou věci! můžete koupit na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru