Knihu Masáže dětí a kojenců provází silný příběh autorky

Když Jana Hašplová otěhotněla, všechno nasvědčovalo, že její miminko se narodí úplně v pořádku. Přes všechno těšení přišel těžký náraz - porod kleštěmi a špatné výsledky neurologického vyšetření. „Takhle hrozné dítě jsem ještě neviděla. Ten nebude chodit. A nejspíš bude i dementní, “ pravila taktně doktorka. Mladá maminka to ale nevzdala a našla řešení - dětské masáže. Seznamte se s Janou Hašplovou a její modelkou - vnučkou Nelinkou, které vám ukážou, jak masírovat kojence i větší děti.

Masáže dětí a kojenců Jana Hašplová aromaterapie nové přepracované vydáníPřed více jak 20 lety Portál vydal knihu Jany Hašplové Masáže dětí a kojenců. Na začátku stál velký příběh o dítěti, které by podle doktorů nemělo chodit ani mluvit, a mamince, která hledala cestu, jak nepříznivou prognózu změnit. Masáže, jež pomohly jejímu synovi rozvinout se v úplně zdravé dítě, jí změnily život. Opustila svou původní dráhu učitelky a začala se věnovat masážím malých i větších dětí. Jak sama říká: „Návod na láskyplnou řeč rodičovských dlaní předávám už 26 let," a Portál knihu plnou rad, jak masírovat nebo jak využívat aromaterapii, vydal v novém vydání, s novými fotkami autorky a její vnučky. Ano, dcery onoho Martina ze začátku příběhu.  

Ukázka:

Pak přišlo neurologické vyšetření. Po něm paní lékařka prohlásila: „Takhle hrozné dítě 

Rodičům na nejhezčí cestu Zdeněk Matějček Marie Pokorná Petr Karger pohybový vývoj dětíProfesor Matějček zve, abyste se vydali na nejhezčí cestu s dětmi

jsem ještě neviděla. Ten nebude chodit. A nejspíš bude i dementní.“ Mluvila dál, ale to už jsem ji nevnímala. Můj svět ztichl. Tlukot svého srdce jsem slyšela až v uších. Na svět jsem se dívala z dálky a zdálo se mi, jako by vůbec neexistoval.
Ještě teď mi tečou slzy, když na to vzpomínám. Vzala jsem Martínka do náruče. Trvalo mi dva dny, než jsem začala vnímat tichý hlas uvnitř. Masáže. Sestřička na profylaxi říkala „miminčí masáže“. Zeptala jsem se naší dětské doktorky, ale ta prý o ničem takovém neslyšela. Při další návštěvě ale povídá: „Paní Hašplová, něco tu pro vás mám,“ a podala mi letáček.

Masáže dětí a kojenců Jana Hašplová aromaterapie nové přepracované vydání

Dětské masáže v pedagogicko-psychologické poradně, vzdálené jen tři minuty pěšky parkem. Tak jsme vykročili na cestu. Tehdy tam byli dva lektoři vycvičení v Dánsku v dětských masážích. Posadili jsme se na deku na koberci. Vedli mě, jak mám postupovat. Martínkovi se to tolik líbilo! Tělíčkem šel přímo naproti mým dlaním. Znovu jsem slyšela ten vnitřní hlas: „A máme to!“ Měsíc a půl jsme do poradny docházeli týden co týden. 15–20 minut jsem Martínka každý den masírovala i doma. Spasmus postupně ustupoval. Lepšilo se spinkání, vyprazdňování, odplavovalo se napětí a ubývalo pláče. Hematom po kleštích, který sestoupil na očičko, ustupoval a mizel. A já jsem se zklidňovala.V půl roce už začínal vypadat jako zdravé miminko. Do roka se začal předbíhat v motorickém vývoji. „Maminko, brzděte, tohle by ještě dělat neměl,“ slýchala jsem na vyšetřeních. Homeopatií jsme ještě doladili zvýšené jaterní testy. „Asi jsme to zvládli,“ říkala jsem si. Pak jsem se ještě bála – při virózách a vysokých teplotách –, aby se něco nepokazilo, nevrátilo. A také, jak obstojí ve škole. Ale opravdu – vše jsme zvládli! To jsem si ale přece nemohla nechat pro sebe.

Masáže dětí a kojenců Jana Hašplová aromaterapie nové přepracované vydáníV čekárnách jsem potkávala tolik hledajících rodičů s nejistými, tázavými pohledy. Hledali cokoli, co by ulevilo, pomohlo, posunulo zdraví dětí aspoň o kousek.A tak jsem si, když byl synovi rok, udělala výcvik v dětských masážích. Potom jsem vystudovala
Institut Aromaterapie, abych poznala víc olejů, které mohou dětem při masážích pomoct a i nám, rodičům, přinést úlevu. Přidala jsem čínskou medicínu. A postupně celou řadu dílčích technik, jako třeba cranio-sacrální ošetření, které je velmi blahodárné pro nervový systém dětí i dospělých. Při mateřské jsem učila o masážích v celé řadě stacionářů a kojeneckých ústavů. Udělala jsem desítky a stovky kurzů pro rodiče s dětmi. Někteří chtěli svoje děti masírovat pro úlevu nebo pro posílení imunity. Jiní, aby si laskavé doteky s dětmi užili pro radost nebo aby podpořili svůj vztah.
Byla to tak krásná práce, že jsem se po šesti letech odmítla vrátit do své původní profese učitelky. Zůstala jsem lektorkou dětských masáží. Stalo se to mým posláním. Mojí velkou celoživotní láskou. 

Masáže dětí a kojenců Jana Hašplová aromaterapie nové přepracované vydání

Návod na láskyplnou řeč rodičovských dlaní předávám už 26 let. Celý život se s láskou dotýkám svých, dnes už velkých dětí. A život mi nadělil velkou odměnu – tolik šťastných světýlek v očích rodičů, a hlavně s láskou dotýkaných dětí.
I v osobním životě mi osud nadělil ten nejkrásnější dárek. Další dvě světýlka v očích přímo na Štědrý den. V očích Nelinky, Martinovy dcery, mé vnučky. Přišla na svět dobrým porodem. Je zdravá a krásná. Něžně ji masírujeme a o svou radost se s vámi dělíme na krásných fotografiích v této knize. Zveme vás na cestu, která otevírá srdce dětí i rodičů, babiček, pěstounů a všech, kdo nabídnou svoje dlaně Lásce. Vítejte a ochutnejte!

Knihu Masáže dětí a kojenců koupíte na našem e-shopu

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru