Pětiminutovky zklidnění pro uspěchanou dobu

Najít chvilku opravdového klidu v dnešní uspěchané době, a zvlášť když jsme ve stresu či plni obav, může být těžké. Ale právě tehdy je to nejvíce potřeba. A pomůže vám s tím kniha Mindfulness pro uspěchané.

Mindfulness pro uspěchané obálka Koupit na e‑shopu

Když nás pronásleduje stres a neklid - a je jedno, z čeho pocházejí -, může být těžké zpomalit a zastavit se. Kniha Mindfulness pro uspěchané amerických autorů Jeffreye Brantleyho a Wendy Millstine má ambice právě s tímto pomoci. Nabízí 99 cvičení, „pětiminutovek zklidnění“ pro všechny uspěchané. Cvičení mindfulness vás provedou rušnými dny a pomohou vám zpomalit. Naučí vás zvolnit, odpočívat a oceňovat vše dobré ve vašem životě. Ke štěstí a pohodě nemusíme doběhnout s vyplazeným jazykem, lepší je pravidelně věnovat několik minut svým pocitům a svému dechu. 

Kniha kromě samotných cvičení obsahuje i stručný úvod do mindfulness a návod, jak s cvičeními pracovat.

Jeffrey Brantley MD, je emeritní profesor oddělení psychiatrie a lidského chování při Duke University Medical Center. Založil zde program pro snižování stresu pomocí mindfulness.
Wendy Millstine je spisovatelka na volné noze a certifikovaná nutriční terapeutka. Je spoluautorkou řady knih s tematikou všímavosti.

Z anglického originálu Five Good Minutes of Mindfulness přeložila Viola Somogyi.

Ukázka:

18 OBNOVTE SVŮJ PŘIROZENÝ RYTMUS

Při extrémním stresu mívá člověk sklon zadržovat dech. Stupňující se pracovní nároky a jiné podoby stresu mohou někdy vyvolávat i dušnost. Neúprosně se blížící termíny vás naplňují úzkosti a přivádějí na pokraj sil, což omezuje přirozený rytmus vašeho dechu. Následující cvičení vám pomůže nahradit ochromující stres klidem a vyrovnanosti.

  • Všimněte si, při jakých událostech během pracovního dne ve vás stoupá napětí a kdy se vám svírá hrudník. Vnímejte, kdy zadržujete dech nebo dýcháte nepravidelně.
  • Zkuste se naučit během takových stresových situacích dýchat víc zhluboka, čímž napomůžete okysličování těla. Nejlépe účinkují tři dlouhé, hluboké nádechy do břicha.
  • Pak přestaňte dýchat do břicha a dovolte tělu dýchat uvolněně, přirozeně hluboko a ve vlastním rytmu, dokud neucítíte, jak se ve vás šíří pocit klidu.
  • Všímejte si pocitů, které se objevují, když tělo dýchá přirozeně. Snížila se vaše úzkost? Pociťujete v těle uvolnění a relaxaci?

Nesnesitelná rychlost životaMohlo by vás také zaujmout
Svend Brinkmann: Nesnesitelná rychlost života

74 VÁŽENÍ PŘÁTELÉ A KOLEGOVÉ

Vztahy na pracovišti podobně jako jakékoli jiné obnášejí jisté tření. Mohl by váš vnitřní postoj ke spolupracovníkovi ovlivnit vás oba? Toto cvičení nabízí experimentování s vnitřním vztahem. Všimněte si, kdy začne ovlivňovat i vnější nastavení.

  • Asi minutu vědomě dýchejte nebo naslouchejte.
  • Stanovte si záměr. Například: „Ať toto cvičení zlepší mé vztahy na pracovišti.“
  • Vzpomeňte si na některého kolegu, kterého máte rádi.
  • Představte si, že s tímto člověkem přátelsky mluvíte, přejete mu vše dobré, říkáte mu: „Ať jsi šťastný“, „Ať jsi v bezpečí“ nebo něco podobného.
  • Nyní si vzpomeňte na nějakého obtížného spolupracovníka.
  • Představte si, že k této osobě mluvíte přátelsky a přejete jí jen dobré. Neomlouváte její špatné chování, jen se cvičíte v přátelskosti.
  • Zakončete cvičení tím, že se ztišíte. Všímejte si všech svých pocitů a reakcí na ně, uznejte je a poučte se z nich.

Knihu Mindfulness pro uspěchané můžete zakoupit na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru