Ty jsi můj králíček – nadčasová klasika pro nejmenší

Dnes již kultovní kniha pro nejmenší děti vyšla poprvé v roce 1942 a od té doby se stala dětskou knižní stálicí. Laskavý příběh o malém králíčkovi je plný krásných obrázků a uklidňujících slov, kdy maminka říká svému králíčkovi, jak moc ho má ráda.

Nadčasová knížka Ty jsi můj králíček, která se v USA opakovaně vydává 80 let, je obohacena o krásné něžné ilustrace Ivony Knechtlové. Krátký příběh je založený na opakování „co by kdyby…“ 

Malého králíčka napadlo, že uteče z domova. A tak řekl mamince: „Já uteču.“

„Jestli utečeš,“ odpověděla maminka, „poběžím za tebou, protože jsi můj králíček…“

Čím vším se maminka stane a jak se postará o svého králíčka, když se stane pstruhem v potoce, kamenem na hoře, kvítkem šafránu v zahradě, holoubkem, plachetnicí na moři, artistou v cirkuse, malým chlapcem? Ať je, čím chce, maminka ho bude stále chránit, doprovázet a milovat.

Dalo by se hovořit o příběhu, kde je matka schopná kontejnovat pocity dítěte, pokud použijeme tento psychoanalytický termín. Dítě vzdoruje, ale matka se jeho vzdorem nenechá vyvést z míry a láskyplně dítěti ukazuje, že si s každým projevem vzdoru u dítěte poradí a bude vůči němu zaujímat přijímající postoj. Nakonec dítě kapituluje a přijme matčinu lásku.

Ukázka:

Mezi dvoustrany s textem jsou vloženy dvoustrany pouze s obrázky, které dávají velký prostor pro dětskou fantazii, pro hledání, vyprávění.

Z anglického originálu The Runaway Bunny přeložil Ondřej Fafejta.

Originál knížky si můžete prohlédnout a „poslechnout“ zde.

Knížka The Runaway Bunny byla také zhudebněna, text čte Catherine Zeta-Jones.

Margaret Wise Brown (1910–1952) byla známá spisovatelka dětských knih. Díky svému pedagogickému vzdělání a osobnímu nadhledu dokázala vidět svět očima dětí. Její knihy jsou dětsky upřímné a jemné zároveň. Vydávají se po celém světě i sedmdesát let po její smrti.

Ivona Knechtlová je přední česká ilustrátorka převážně dětských knih. Její ilustrace děti mohou znát mimo jiné ze Sluníčka, Puntíku a mnoha jiných dětských knih.

Knížku Ty jsi můj králíček můžete koupit na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru