VESELÉ CVIČENÍ S ŘÍKANKAMI

Portál právě vydává novinku Veršované rozcvičky pro kluky a holčičky. Pokud vám název cosi připomíná, pak se nepletete. Knížka je volným pokračováním mimořádně úspěšné loňské novinky Rozpustilé básničky pro malé dětské ručičky. Autorka Romana Suchá se tentokrát zaměřila na spojení říkanek a pohybu. Zeptali jsme se jí, jak její knihy vznikaly.

ROZHOVOR S PhDr. ROMANOU SUCHOU,

autorkou knižní novinky Veršované rozcvičky pro kluky a holčičky

Jste autorkou úspěšné knihy Rozpustilé básničky pro malé dětské ručičky, nyní přicházíte s Veršovanými rozcvičkami. Obě se zaměřují na rozvoj pohybových dovedností dětí. Jak vlastně vznikl nápad napsat takové knížky? 

Ten nápad tak nějak přirozeně vyplynul z jedné etapy mého života, kdy jsem já sama byla na mateřské dovolené se svými dvěma dětmi. Na to období moc ráda vzpomínám, považuji ho za jedno z nejkrásnějších a opravdu jsem si ho užívala. Řadu básniček, které v knížce najdete, jsem skládala právě pro svoje děti. Jejich nejoblíbenější byla básnička „Povídalo slůně“. A když moje děti odrostly, přišlo mi, že by byla škoda, kdyby tyto básničky upadly v zapomnění. Proto jsem oslovila nakladatelství Portál, zda by nemělo zájem o jejich publikování. K těm několika původním jsem vymyslela další a všechny je pak najdete v těchto dvou knížkách. 

Domníváte se, že ve výchově dnešních dětí je vztah k pohybu podceňován? 

To si opravdu nemyslím a naopak bych řekla, že dnes, víc než kdy jindy, mají děti spoustu možností k pohybovým aktivitám. Jsou budována různá sportovní centra, dětská hřiště, aquaparky, cyklostezky. Školy a další dětská zařízení se předbíhají v nabídce různých sportovních aktivit. Opravdu je z čeho vybírat. Nakonec i zájem čtenářů o tuto knížku potvrzuje, že si většina z nás uvědomuje význam pohybu pro rozvoj dítěte a že se snažíme u dětí vztah k pohybu vypěstovat. 

Vaše předchozí knížka Rozpustilé básničky pro malé dětské ručičky se stala čtenářským hitem a také recenzenti nešetří chválou. Čím si vysvětlujete takový úspěch? 

Jsem opravdu velmi ráda, že se knížka těší takové oblibě, a to, že se stane čtenářským hitem, jsem popravdě ani moc nečekala. Odpovědět na vaši otázku není snadné a myslím si, že mnohem lépe by na ni asi odpověděli samotní čtenáři. Proč tomu tak je, to se můžu jen domýšlet. Řekla bych, že tím hlavním důvodem by mohlo být spojení básničky s hříčkou, které dodává celé knížce nový a zajímavý náboj a dělá ji pro děti atraktivnější. Tyto básničky jsem navíc kdysi s láskou skládala pro své děti, při některých jsme společně dováděli v mateřském centru. Měla jsem tedy možnost vidět, jak na ně děti reagují. První básničky prošly poměrně dlouhým vývojem. Všímala jsem si, co děti baví, postupně jsem přišla na to, že nejlepší jsou básničky krátké, jednoduché, s líbivými slůvky, která mají vtip. A když to tak počítám, od úplného prvopočátku až k té dnešní podobě básniček uběhlo poměrně dlouhých 8 let. 

U dětských titulů mají velký význam také ilustrace, které mohou významně podpořit přijetí knihy malými čtenáři. Obě Vaše knížky říkanek moc hezky ilustrovala Vendula Hegerová. Jak dlouho už trvá Vaše spolupráce? 

Ilustrace Venduly Hegerové jsou opravdu nádherné a jsem přesvědčena, že výrazně přispěly k oblibě knížky. Naše vzájemná spolupráce se začala odvíjet až vydáním Rozpustilých básniček, kdy jsem výběr ilustrátora nechala na nakladatelství. A podle mého názoru byla tato volba šťastná. U dalších knížek jsem si pak vyloženě přála, aby ilustrace vytvořila právě ona. 

Vaší profesí je psychologie a navíc máte zkušenosti z práce v mateřském centru. Měla byste pro rodiče a vychovatele nějakou radu či doporučení? 

Řekla bych, že tím nejcennějším, co můžete svým dětem dát, je vaše láska a váš čas. Nenechte si proto utéct mezi prsty zvlášť první roky života vašich dětí. Všechno ostatní počká – nádobí nemusí být hned umyté a prach utřený. Pokuste se vyladit na své děti, buďte hraví a bezprostřední. Nabídněte dětem širokou škálu aktivit, všímejte si, co je baví a v čem jsou dobří. Pro celý jejich život bude velmi užitečné, když jim pomůžete objevit jejich schopnosti a nadání a vytvoříte jim prostor a příležitosti k tomu, aby je mohly rozvinout. 

Čtenářům můžeme prozradit, že v Portálu se chystá vydání další Vaší knížky, která bude jakýmsi třetím dílem říkankové trilogie. Jaké téma jste zvolila tentokrát a na co se mohou čtenáři těšit? 

Další připravovaná knížka se bude jmenovat Dovádivé básničky pro kluky a holčičky. Obsahuje opět básničky s jednoduchou hříčkou, které jsou tentokrát určeny pro dovádění ve dvojících nebo v celém dětském kolektivu. Řadu hříček budete určitě znát. Mnohé z nich jsou generacemi prověřené, jako třeba hra na rybáře a rybky nebo na schovávanou, a bavili se s nimi už naši dědové a babičky. Básničky jsou samozřejmě nové a budu moc ráda, když se u nich opět pobavíte. 

Děkujeme za rozhovor, přejeme hodně úspěchů ve Vaší práci a Vaší knížce spoustu čtenářů.


















Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru