Kniha MUŽI NEPLÁČOU? odhaluje pravdu o mužské depresi

Deprese u mužů je téma, o němž se příliš nemluví. Není totiž v souladu s tzv. „mužskou rolí“, kdy se očekává, že muž bude za všech okolností silný a „nikdy nebrečí“. Existují však odborníci, kteří se tímto tématem zabývají a snaží se mužům trpícím depresí pomoci. Jedním z nich je i Manfred Wolfersdorf, bayreuthský psychiatr. Společně s novinářkami Constanze Löfflerovou a Beate Wagnerovou napsali svépomocnou knihu Muži nepláčou? Ta nyní přináší i českým čtenářům užitečné rady a informace, jak depresi u mužů rozpoznat a léčit.


Kniha Muži nepláčou? je jednou z prvních na téma mužské deprese. Je určena těm, kdo jí trpí, těm, kdo krizi přestáli, ale obávají se jejího návratu, i těm, kdo tuší, že by je mohla přepadnout. Obsahuje fundované informace, popis široké škály různých forem léčby deprese i rady a doporučení, jak ji zvládnout. Důležitou motivační roli mají v textu i konkrétní příběhy lidí. Součástí knihy je také test, s jehož pomocí může každý muž ohodnotit riziko, zda trpí depresí.

Muži nepláčou? Deprese u mužů - jak ji rozpoznat a léčit

Mezi spouštěče mužské deprese patří nejčastěji chybějící uznání v práci, odchod do důchodu, nezaměstnanost, vztahové problémy, rozchod nebo rozvod, život jako single a sociální izolace, (neplánované) těhotenství nebo narození dítěte a tělesné obtíže (chronická onemocnění). Autoři radí, jak poznat příznaky nemoci, jak zareagovat, jak může pomoci rodina a nejbližší okolí. Vysvětlují postupy psychoterapeutické léčby, popisují účinky medikamentů, zmiňují i méně časté metody, např. terapii světlem, povzbuzují k aktivitám, jako je meditace, sport ad. Léčba deprese však vyžaduje více: postižení musí být ochotni k tomu, aby krok za krokem změnili svůj život. Jen tak poznají, kde je příčina nemoci, pochopí zavedené vzorce, změní je a opět převezmou zodpovědnost za svůj život.

Deprese byla dlouho považována za ženskou nemoc, ale postihuje muže stejně jako ženy. Muži však mají rozhodující nevýhodu: dělá jim potíže zabývat se svými emocionálními problémy, a tak se většinou s depresí setkávají zcela nepřipraveni – a ta je pak častěji zasáhne naplno a ničivě. Dopad deprese na muže je závažnější, v jejím důsledku si častěji berou život.

Na vině je mimo jiné mýtus, že „správný chlap nebrečí“, který muže často vede k tomu, že své potíže skrývají před druhými i sami před sebou – a unikají do práce, do závislosti na alkoholu, jsou chronicky podráždění, „bolí je záda“ apod. „Doufám, že tato kniha přispěje k tomu, aby se mužská deprese zbavila stigmat,“ uvádí spoluautor Manfred Wolfersdorf. Oproti informacím různé kvality dostupným na internetu (vyhledavač Google najde ke slovnímu spojení „deprese u mužů“ 2 900 000 výsledků!) obsahuje publikace údaje srozumitelné a zároveň odpovídající aktuálnímu stavu výzkumu.

Podle expertů deprese vznikne, když se sejde více faktorů. Zaprvé má každý člověk pro onemocnění jistou genetickou dispozici. Pak ho formuje způsob výchovy v rodině (chlapci musí být silní a tvrdí
a nesmějí plakat jako děvčata, jsou chváleni jen za dobré výkony) a společenské ideály (muži nesmějí ukázat slabost). To vše ještě není „nemocné“, vede to ale k depresivním stylům zvládání života. Depresivní symptomy nastupují nakonec tehdy, když je narušena rovnováha určitých poslů přenášejících informace v mozku.

Mužská deprese není nová nemoc. Trpěly jí známé osobnosti, např. Hans Christian Andersen, Charles Baudelaire, Otto von Bismarck, Marlon Brando, Vlastimil Brodský, Paul Cézanne, Winston Churchill, Kurt Cobain, Vincent van Gogh, Ernest Hemingway, Miloš Kopecký, Wolfgang Amadeus Mozart, Bedřich Smetana, Jean-Paul Sartre, Paul Simon, Karel Svoboda, Robbie Williams aj. Deprese je nemocí ze stresu 21. století. V průběhu následujících deseti až dvaceti let, shodují se vědci
a Světová zdravotnická organizace, se deprese stane zdravotní hrozbou číslo jedna – předčí i nemoci srdce a krevního oběhu, cukrovku a rakovinu. I u mužů.

 „Abychom ukázaly postiženým a jejich rodinným příslušníkům nové cesty a strategie, napsaly jsme tuto knihu,“ vysvětlují Constanze Löfflerová a Beate Wagnerová. „Chtěly bychom dát čtenářům naději: Deprese je léčitelná. Přečtěte si příběhy mužů, kteří dokázali překonat svou nemoc. Ale především: Dbejte o sebe. V nejlepším případě vám to ušetří bolestnou cestu dolů.“ 

Knihu Muži nepláčou? koupíte na našem e-shopu

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru